Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Dags för nya TV-ansikten?
Stafrin | 31 Augusti, 2013 10:39
När Gina Dirawi kan bli årets kvinnliga programledare på Kristallengalan för andra året i rad kanske det är dags att leta nya tjejer till nöjesprogrammen.

/JS13

Intressant?

 #
Kent Finell - en radiolegend har tystnat
Stafrin | 29 Augusti, 2013 18:12
Jag hade tänkt göra en liten homage till en radioklassiker som har tystnat. Som radionörd och älskare av gamla radioprogram så har man vissa favoriter som alltid funnits där och som etsat sig fast vid hjärnan. Det finns också radiopratare som har den där stilen som man gillar och jag gillar radiopratare som är kunniga, men för den sakens skull inte tråkiga eller besserwisserartade. Och dom som är roliga och underhållande, men inte för tramsiga. Till sist också dom som har förmågan att låta lika vardaglig och trevlig som vem som helst, men ändå så att det låter proffsigt och inte allt för tillgjort. De yrkesmän inom radiokåren med dessa egenskaper blir färre och färre i denna ultrakommersiella tid, och igår förlorade vi en till. En som jag gillade skarpt och som hade det som gör en radiopratare bra och proffsig. Igår dog Kent Finell.

Han lyckades få ett Svensktoppen att låta lika spännande och intressant vecka för vecka, även om det inte hänt ett dyft på det. Även om det bara var dansband, som jag personligen inte har någon större relation till, så var det trots allt lyssningsbart. Han intervjuade artister på ett eget och trevligt sätt och han kunde fakta om skivor och artister på ett intressant och bra sätt, utan att ändå vara en Kaj Kindvall. Söndagförmiddagar hemma under gymnasietiden runt 1990-91, när resten av familjen var borta, och man gruvade sig för skolan dagen efter, då var Svensktoppen med Kent Finell som allra bäst och mysigast.

Men jag hade tänkt att också titta lite länge bort än bara Svensktoppen. Antalet radioprogram som han har gjort har rabblats i nu några gånger sen igår, men jag ska fylla på listan. Minns ni leken "Tre par i leken", som "Söndagsöppet" hade i TV på 90-talet, där tre par skulle tävla i hur mycket man visste om varandra? Kent Finell var långt före det programmet i radiofrågeleken "Skvallerbyttorna" i slutet av 70-talet. Folkligt, gammaldags, men ändå roligt!
När Svensktoppen lades på is (ja, officiellt hette det lades ner) 1982 så ersattes det av ett märkligt program där Kent, tillsammans med Ulf Elfwing, åkte runt bland familjer och lät dom göra en egen svensktoppslista. Programmet hette "Skivstafetten" och jag älskade det på det tidiga 80-talet. För Kent (ja, och även Ulf Elfwing dom gånger han sände) gjorde att programmet var så hemtrevligt och mysigt på nåt vis, samt att det spelades bra musik förstås.
Eller när han på sitt eget sätt porträtterade artister i "Nöjesprofilen" på 70-talet. Och vem kunde tro att denne trevlige dansbandsnisse gillade Peter LeMarc och Magnus Uggla så? Ändå var det Kent som vågade ställa sig upp då och då och försöka visa på att musik ska vara till för ALLA, inte bara dom köpstarka tonåringarna som tagit över all etertid. Kent gick sin väg och vågade stå för det, vilket jag alltid högaktar.

En radiolegend och klassiker har tystnat, ännu en av dessa röster som det finns alldeles för få av. Tack, Kent Finell, för alla radiominnen!

/JS13

Intressant?

 #
Skrota PPM - helt rätt av Löfvén!
Stafrin | 25 Augusti, 2013 19:48
Stefan Löfvén vill skrota dagens PPM-system vilket får mig snabbt att skrika, likt Gert Fylking: ÄNTLIGEN! Detta måste vara den absolut mest puckade idén i modern tid: För att få en bra pension måste du satsa pengarna i aktier! Du måste redan i unga år bli en aktiehaj som sitter och biter på naglarna vid A-ekonomi. När detta infördes så ringde det förstås banker och diverse löst folk och försökte pracka på mig det ena fondvalet efter det andra. Jag sa redan då att man lika gärna kunde satsa pengar på Bingolotto för att få en pension, men där hade jag fel! Det finns fonder som aaaaaldrig slår fel och som är helsäkra. Då gratulerade jag bankkvinnan i andra sidan luren till att vara släkt i nedåtstigande led med Saida och kunna förutspå framtiden för samhället och företagen. Som socialdemokraten Peeter-Jaan Kask sa i en ledarartikel redan för fem år sen:
”Det är inte rimligt att den dryga tiondel av vår allmänna pension, som PPM utgör, i så hög grad styrs av slumpen."

Sen överfylldes tidningarna med hot om att man hamnade på gatan om man inte satsade rätt innan Gudrun Schymann, på den tiden hon ännu var en rätt förnuftig person, lugnade alla med att inget hände om man inte gjorde något. Detta har nu på senare år allt fler tagit fasta på och det är, till absolut ingens förvåning, numera ingen som egentligen bryr sig när det oranga kuveret dimper ner på hallgolvet. Men om socialdemokraterna vinner valet om ungefär ett år och 20 dagar så kan detta alltså vara historia. Så min hatt av till Stefan Löfvén faktiskt, bra tänkt! Inget samhälle tjänar på vare sig fattiga pensionärer eller rädda människor med fel påtivngade fonder. En ekonomiskt trygg ålderdom ska vara en rättighet för alla! Läs för övrigt denna ledare i Norrländska socialdemokraten av Olov Abrahamsson från den 15 augusti i år och begrunda!

/JS13

Intressant?

 #
Vettiga busstider kommer med hösten
Stafrin | 21 Augusti, 2013 21:50
Det nästan enda positiva med att sommaren är på väg mot sitt slut är att de vedervärdiga sommarbusstiderna försvinner med den. Äntligen kan man åka buss normalt igen!

/JS13

Intressant?

 #
Tummen upp för gratis Drakfestival
Stafrin | 11 Augusti, 2013 10:35
Jag måste ge en eloge till Drakfestivalen här i Sundsvall. Inte för själva festen, för den bryr jag mig relativt lite om. Att måla på klottervägg med Amy Diamond och Yohio känns inte så spännande. Men däremot så skrev jag i samband med Gatufestens nerläggande att en av anledningarna till dess död var att folket bland annat också hade att lägga pengar på just Drakfestivalen, som förra året var belaggd med entré. Det var en grymt fiasko, för folket i stan insåg att det var råjönsigt med en dyr gatufest till bara en månad efter den stora.

Nu dras Drakfestivalen med stora skulder efter det, men istället för att, som Gatufestledningen, höja avgiften för mindre innehåll tar man bort avgiften och gör den gratis igen. Sen om det håller till nästa år är en annan sak, men för nu så gillar jag att Drakfestivalsledningen inser att det är bra med en gratis festival som alla är välkomna till och att det nog finns en gräns för folket ekonomi. Tummen upp!

/JS13

Intressant?

 #
LCHF är inte enda metoden
Stafrin | 03 Augusti, 2013 11:07
Viktkriget är igång. Är det bra eller dåligt med LCHF, bantningsmetoden som går ut på att äta mer fett och inga kolhydrater? Jag ska inte ens försöka lägga mig i den debatten eftersom jag inte har dom medicinska kunskaperna. Vid Gud, vi lever i ett fritt land. Om det finns dom tycker sig må bättre av att bara äta kött och sallad, varsågod. Vad jag däremot funderar på är denna enorma helgonförklaring av metoden. Varför den är ungefär det enda bantningstipset som numera ska få utrymme och få förekomma. Jag skulle aldrig kunna använda den, jag är för beroende av potatis, pasta och ris i mina måltider och jag tror inte jag skulle ha råd med det heller. Det är inte direkt billigt att äta entrecôte och revbensspjäll varje middag. Därför skulle jag också vilja lyfta fram en annan metod, som är billigare. Äta normalt och röra mer på sig.

När jag jobbade på Erikshjälpen 2003 och dom skulle flytta lokal så fick jag lyfta kartonger till förbannelse. Jag jobbade på bokavdelningen och boklådor är inga lätta saker. Snart tittade min familj och mina vänner på mig och sa:
"Men Jörgen, vad du har gått ner i vikt!"
Alltså flyttar man varje gång man känner lite ringar runt magen, eller så kan man också bara försöka leva normalt och inte bara haka på alla trendmetoder som medierna pushar på. Men om man ändå mår bra av detta och anser att det är värt pengarna, grattis. Det är trots allt ditt liv och inte alla andras. Men tänk på det som Werner & Werner sa:
"Det går precis lika bra med selleri!"

/JS13

Intressant?

 #