Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Romregistreringen får mig att skämmas
Stafrin | 25 September, 2013 18:15

Romregistreringen i Skåne ger intressanta funderingar. Romerna har i all tid och evighet fått en ful stämpel på sig, vem det än är, och det ska dom tydligen finna sig i.
Skåningar har i evigheter fått en rasiststämpel över sig, men då är det helt fel att dra alla från Skåne över en kam. Och det är helt rätt. Det finns bra skåningar! Men samma får man räkna med att det finns bra romer också. Vilket många skåningar, kanske främst inom poliskåren, inte har samma koll på! Blicka framåt lite, när nu invandrarfientligheten breder ut sig i Europa och Sverigedemokraterna stiger i opinionen, hur långt är det till detta börjar anammas längre ut än Sveriges sydligaste del?

Denna registrering är förstås helt horribel och oacceptabel och kommer knappast att få dessa människor att känna sig trygga och mer intresserade av att integrera sig i det svenska samhället. Det visar åter att vi i Sverige har en lång väg att gå innan vi kan visa upp på ett samhälle som välkomnar och är glada över människor från andra kulturer och länder. Ibland får man skämmas som svenskt! Förhoppningsvis kan detta just nu medföra nåt positivt också, nu när detta ska granskas av högsta ort, att vi en gång för alla diskuterar romernas, och andra invandrares, ställning i Sverige, deras rättigheter och hur dom välkomnas i sitt nya land.

/JS13

Intressant?


 #
Religion och jobbpolitik - regeringens nya kort
Stafrin | 17 September, 2013 19:46
Vår nya arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson har varit med i Livets Ord.
"Men det ska inte påverka hennes jobb", försäkrar Fredrik Reinfeldt. Synd, för det skulle kunna behövas lite handpåläggningar och Herrens mirakel för att ge folk jobb idag.
Och andra sidan om man som hon även har varit med i "Ja till livet" och samtidigt ska driva Alliansens jobbpolitik så har man ingen lätt uppgift framför sig!

/JS13

Intressant?

 #
Trance Dance – comeback eller bluff?
Stafrin | 09 September, 2013 19:31
Låt mig presentera en av årets sämsta PR-kupper, möjligen i konkurrens med Tommy Nilssons "Black"-kampanj. Under 80-talet var Trance Dance ett av Sveriges största band, bakom Roxette och Europe, med jättehits som "You're gonna get it", "River of love" och "Don't say go". 1989 dog intresset totalt och trots flera omstöpningar av sättningen så återkom aldrig publiken och efter 1991 hördes inte ett ljud. Bandet gick olika vägar i livet och Trance Dance har snarare fått en töntstämpel på sig i medierna och diverse musikkritiker, vilket i och för sig drabbar alla artister från 80-talet (och bara det är en debatt i sig). För drygt 10 år sen sa sångaren Ben Marlene, numera talangscout på Per Gessles bolag Jimmy Fun Music, i någon intervju att "han aldrig skulle återbilda Trance Dance".

2013 kommer så äntligen en ny singel (förlåt, "låt", jag lär mig aldrig dagens musikbransch), jag säger äntligen, för trots allt jag här skriver så gillar jag bandets musik starkt. Pressreleasen av den är följande: Låten släpps som en påminnelse om att allt var bättre förr och att bandet nu officiellt har splittrats. Så under dessa mer än 20 år som bandet inte gjort ett jota så har bandet existerat, om nu någon mer än vi 80-talsnördar tänkt på att engagera oss i frågan. Fanns det nån som trodde på allvar att Trance Dance fanns ännu? Ingen har brytt sig eller frågat efter dom, förrän möjligen nu, och då låter det så pampigt med en "avskedssingel" och en fejkad tack-och-farväl-föreställning. Tyvärr låter det väldigt skrattretande ihåligt också! Men det är kul med såna här skott i stoplen.

Låten då? Ja, den heter "Do U Wanna" och är en klassisk Trance Dance, som lyssnat på Depeche Modes "Personal Jesus" på repeat några veckor. En hel OK låt dock, som förtjänar bli en stor framgång för dess musikaliska kvalitet, men som troligen kommer bli något idiotförklarad tack vare en mindre intelligent PR-kampanj. Återföreningstanken var god, i alla fall...

/JS13

Intressant?

 #
Ny musik i TV - bättre för branschen
Stafrin | 07 September, 2013 20:33
Ikväll är det premiär på SVTs nya satsning ”Alla tiders hits”, där kända artister av idag framför gamla Svensktoppshits. Med viss risk att låta gnällig gubbe, och jag är verkligen inte den som ska bry mig om dagens aktuella musik, men vore det inte bättre för musikbranschen om man istället skapade ett program där artisterna får framföra sin egen nya musik på bästa sändningstid? Jag tycker tankegången är rätt märklig. Listan på program som vevar gamla klassiska hits, ibland samma hits, är rätt lång numera.
- Så ska det låta
- Diggeloo
- Så mycket bättre
- Sing-a-long
- Tack för musiken
- Idol osv.
Vill man höra aktuell och ny musik så får man vänta till Melodifestivalen eller sommarprogram som Allsång på Skansen eller Sommarkrysset. Ja, kanske Bingolotto kan klämma in något, om nu någon ännu ser det. Och det behöver ju inte nödvändigtvis heller vara, Topplistans, P3s och Rix FMs hippaste artister för att det ska vara ny musik. Det finns ju andra artister än bara Yohio, Loreen och alla Idolartister.

OK, jag lyssnar ju själv till 90 % på musik från före 1999 och det är bra att man bevarar dessa gamla hits. Men se till att spela fler av originalen i radion istället. I min värld så skulle mer ny musik i televisionen generera mer PR till artisterna och deras alster, vilket kanske skulle leda till att fler köper deras plattor, en vad jag förstår inte allt för oviktig sak idag. Så funkade det förr i tiden i alla fall, på den tiden då skivbranschen var gyllene och det kan ju inte ha varit en helt fel metod, även om den inte är dagsfärsk.

/JS13

Intressant?

 #
Rapportskrivning - ny hetsjakt på arbetslösa
Stafrin | 06 September, 2013 16:58
Det är alltid intressant när Arbetsförmedlingen och regeringen tänker till och försöker hitta på nya sätt att retas med de som "står utanför". Framför allt så är det så urbota dumt och korkat att man inte vet om man ska skratta eller gråta. Den nya chefen för Arbetsförmedlingen heter Clas Olsson, vilket är lite roligt. Förmodligen är han vald eftersom företaget Clas Ohlsson och företaget som denna Clas Olsson driver har ungefär lika kassa erbjudanden.
Skämt och sido, nu ska alltså arbetslösa skicka rapporter till höger och vänster. En till a-kassan, en till arbetsförmedlingen om vad du sökt för jobb och har du dessutom socialbidrag... förlåt "ekonomiskt bistånd"... så blir det en till. Sen kommer det riktigt roliga. Denna nyhet står att läsa om i dagens Dagbladet. Vad som också står där är fortsättningen. Förnärvarande är det dom som bara går på a-kassa som detta gäller. Men inom kort så ska varenda arbetslös göra likadant, oavsett om du är i åtgärd eller inte, vilket inkluderar dom som går på en utbildning, liknande AMU eller dom som har en praktik, som kan leda till ett jobb. Öööhh... för att få ersättning så måste du gå en AMU-utbildning som arbetsförmedlingen skickar dig till, alternativt du själv sökt till, och nu måste du söka jobb under utbildningen och vara beredd att lämna denna för att få ersättning. Varför känns det som att Arbetsförmedling och regering spelar tennis med arbetslösa med ett hånfullt flin? Det viktigaste är tydligen att ingen får ett poäng utan att båda måste hålla bollen igång. Eller så måste regeringen hitta ett sätt att sälja in Arbetsförmedlingen igen när nu Angeles Bermudez-Svankvist dragit ner den i skiten och stuckit.

Detta är oerhört patetiskt och en skrämmande hetsjakt på dom arbetslösa. Jag sticker inte under stolen med att det finns dom som missköter sig och inte söker jobb, men du hittar inte en bransch i världen där något inte missbrukas, men man kan likväl inte sätta igång med jakt med masstraff och tvångskommendering av alla som sysslar med branschen. Det kommer lik förbannat inte fler jobb i landet eftersom vi inte är beredda att pressa de företag som vill tjäna pengar på desperatast sätt att vilja anställa. Arbetslösa utnyttjas till höger och vänster som gratis arbetskraft och praktikanter på allehanda företag med löften om guld och gröna skogar, men ingen säger åt dom företagen att dom nu måste anställa! Det vågar vi inte. Dom kan ju sticka utomlands.
Kraven för att få ett jobb minskar inte heller, utan du måste fortfarande vara 20 år och ha 25 års utbildning och erfarenhet för de flesta jobb.
Det är som det latinska ordspråket säger:
"Ex nihilo nihil fit".
Ur intet - kommer intet. Framför allt om dom arbetslösa ska ägna en massa tid till att fylla i rapporter istället för att ägna sig åt det som leder till jobb. Samma ordspråk kan ju gälla till valet om ett år. Har man inga bra opionssiffror så får man inga bättre heller om man skrämmer bort mer än 10 % av väljarkåren.

/JS13

Intressant?

 #
Sverige - det stora lilla landet
Stafrin | 04 September, 2013 10:15
Man märker att Sverige ännu är ett litet land när Barack Obamas statsbesök får TV-kanalerna att drägglandes av lycka nästan sända en hel dag!

/JS13

Intressant?

 #