Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Dr Alban - gammal eller fattig?
Stafrin | 28 November, 2013 13:23

Det märks att det inte går jättebra för Dr Alban. Efter att han 1992, när han hade sin stora popularitetstopp, gav två av sina dansare sparken för att de dansat i Melodifestivalen, så är han nu själv med i tävlingen. Det kan ju vara så att fan blir religiös när han blir gammal också.

/JS13

Intressant?


 #
Lättjan - teknikens reklamlockelse
Stafrin | 26 November, 2013 14:01

Varför ska man alltid hänvisa till den extrema lättjan för att lansera den nya tekniken? Idag ska alla vara i perfekt trim och träna hela tiden, utom när det gäller den nya tekniken. Då ska vi ta i ORDENTLIGT när det gäller vad vi slipper genom att använda detta. Jag såg en reklamfilm från Skatteverket idag för att använda deras e-tjänster och en av motivetingarna var att "du slipper leta frimärken och brevlådor". Jag vet att posten går lite knackigt, men ännu är det inte jobbigare än att man kan gå till närmaste ICA-affär och brevlådor finns det fortfarande en ganska god skörd av i de flesta städer, ibland även bredvid affären.

Samma när min före detta svåger för ett flertal år sen försökte promota fördelarna med DVD åt mig och sa seriöst:
"Jo, men det finns en för del med DVD som inte finns på en video! Du slipper spola tillbaka en DVD!"
Ja, men oj, köp TVÅ! Vad jag har längtat efter att slippa sträcka mig den korta biten efter dosan och trycka på "Rewind"! Är detta verkligen en trovärdig anledning för att använda DVD?

"Jag använder inte grammofonen för att man måste ju vända på skivan!", har jag hört ett flertal gånger som anledning till varför man ska sälja skivsamlingen och satsa på Ipodar och dylikt (och samma ord användes även för att lansera CD-skivan på sin tid). OK, man måste förvisso resa på sig och gå till spelaren och vända på skivan, men så vida man inte bor på Kungliga Slottet så är det väl inte så många steg?

Nu är inte detta ett sätt att kritisera vare sig Skatteverkets e-tjänster, som säkert har sina fördelar eller DVD som företeelse eller för en gångs skull mp3. Tekniken är inte det viktiga här utan jag är bara nyfiken på själva marknadsföringen. Varför vi hela tiden försöker anspela på hur mycket latare och bekvämare vi kan bli genom att slippa göra det som egentligen en 5-åring klarar av på två röda sekunder. Istället skulle vi kunna säga dom egentliga fördelarna, som till exempel att det är lättare för Skatteverkets personal eller dylikt, eller att bildkvaliteten är bättre på en DVD.

/JS13

Intressant?


 #
Settmans tanke var i alla fall god...
Stafrin | 24 November, 2013 11:35
Jag såg "Settman på plats" för första gången i dag (repris alltså). Programmet har sågats längst fotknölarna och jag är själv väldigt kluven. Många, kanske framför allt Jan-Olov Andersson på Aftonbladet, försöker framhärda att programformen är föråldrad. Alltså där en programledare bjuder på en sorts lättsam underhållning och drar med publiken i roliga händelser och överraskningar åt följt av musik. Huruvida det är föråldrat eller inte är jag helt fel person att svara på, eftersom mitt TV-tittande under 00-talet drastiskt minskat för varje år. Om så är fallet så är jag glad åt att det är föråldrat, för jag är så himmelskt trött på att all musik i TV idag MÅSTE vara covers eller allsångsskrålversioner på redan uttjatade låtar. Är det så farligt för svensken att få höra ny musik i TV?! Ja, jag vet, jag har tjatat på det förr. Synd bara att det i "Settman på plats" skohornas in sist av allt.

I överhuvudtaget så skulle jag vilja fråga: Är det så farligt att få någon sorts underhållning som inte är i form av en realityserie eller skrålprogram? Programformen i "Settman på plats" liknar Ingvar Oldsbergs upptåg på 80-talet med både "Bell & Bom" och "Oldsberg förnärvarande" och kalla mig föråldrad, men jag fördrar den sortens TV-underhållning före "Så mycket bättre" och "Doobi-doo".

Nu när har jag hyllat programformen så ska jag kritisera hur detta förvaltas och görs, för "Settman på plats" är för den sakens skull inget mästerverk. Det är framstressat och krystat, humorinslagen är på en i bästa fall fnissnivå, dolda-kameran-inslaget är bara pinsamt och, som sagt, ska man ha musik med, lägg den mitt i programmet så publiken kan få andas ut emellanåt. Dessutom är idén att låta en uselt skådespelande 6-åring spela Peter Settmans chef bara löjeväckande.
Men, visst, om man jämför med Settmans tidigare underhållningsprogram så framstår ju det här som riktigt begåvat, vilket i och för sig inte säger så mycket. Jag gillar ändå att publiken får vara med så pass mycket och jag gillar dom överraskningar som dom utsätts för. Det är det som lite gör programformen, som jag har saknat under hela 00-talets öken av dokusåpor, allsångsskrålprogram och stela "Vem vill bli miljonär"-frågesporter, men programmet behöver tas ner på jorden och göra en omstyling. Tanken var god, mycket god, men utförandet blev inte lika kul. Men man kan ju trösta sig med att "På spåret" i alla fall är tillbaka!

/JS13

Intressant?


 #
Råd till medias musikexperter
Stafrin | 21 November, 2013 15:20
Jag följer, som skivsamlare jag är, diverse filmer på Youtube där samlare visar skivor för varandra (eller "Vinyl Community" som det heter) och i en sa en samlare en mening som många borde anamma och själv säga flera gånger:
"There's no such thing as bad music, there's only music that i don't like"
Det finns ingen dålig musik, det finns bara musik jag inte gillar. En hälsning till Per Bjurman, Marcus Larsson och alla andra låtsasexperter i kvällspressen!

/JS13

Intressant?


 #

Framtidens snabblunch
Stafrin | 19 November, 2013 09:55

Coca-Colas nya genidrag är läsk med baconsmak! Yummy... eller inte.
Kan inte Coca-Cola komma med en dricka med hamburgersmak så behöver ingen gå till MacDonalds för att få ett skrovmål?

/JS13

Intressant?


 #
Hellre hockeybussar än hela bussar
Stafrin | 16 November, 2013 20:44
Sundsvalls busstrafik är alltid intressant! Man lägger pengar på speciella hockeybussar till och från E.ON Arena och Timrå IKs matcher, men att se till att dom normala bussarna för andra resenärer är hela och rena tycks det inte finnas pengar för.

Lika roligt är det, när man läser på Din Turs hemsida, att hockeybussarna från Njurunda, Ånge och Liden är inställda denna säsong, medan statsbussar och bussar från Alnö kör som vanligt. Där funkar det tydligen som det gör annars i busstrafiken med andra ord. Bussigt värre!

/JS13

Intressant?

 #
Popvärldens viktiga frågor?
Stafrin | 12 November, 2013 23:28
Vad säger räven, frågar man sig i en aktuell hitlåt idag, men en ännu viktigare fråga måste ju vara: Hur mycket, och vad, har grabbarna i gruppen Ylvis tankat i sig för att komma på en sån blixtrande korkad text?

/JS13

Intressant?

 #
"Gilla läget" är vårt nya valspråk
Stafrin | 10 November, 2013 17:10
Ibland kan man skratta åt svenskens vilja att stå upp för det som är rätt. "Gilla läget" är vår nya paroll och förmodligen är det kronprinsessan Viktorias framtida valspråk.

Jag letade på nätet efter lite kommentarer kring det jag skrev om senast, om Googles tvingande av Google+ för att använda Youtubes kommentarsfält, och hittade många amerikaner som kritiserade detta öppet. Krönikor finns det, som jag skrev för två dar sen en hel del. En tjej hade till och med gjort en kritisk sång om det hela som hon hade filmat och lagt upp.
Sen hittade jag en svensk sida med en nyhetsartikel om det och tittade i kommentarsfältet. En person reagerade och använde sin demokratiska rätt och gav sin kritiska åsikt... och blev bara påhoppad med ord av modellen:
"Välkommen till internet!"
"Vem tvingar dig? Det är bara att låta bli att använda Youtube."
"Sluta gnäll!"
Är detta svenskt eller är det svenskt? Här kan vi inte ens säga vår åsikt utan att få en massa påhopp. Man kan tycka vad man vill om Googles idé, men vad lever vi i för verklighet om vi inte ens kan uttrycka vår åsikt åt något håll utan att få "Gilla läget" uppkörd mitt framför ansiktet hela tiden.

Jag har i en tidigare spaning för några år sen hävdat att ordet "Gilla läget" är en av dom ord jag avskyr mest, för det är en fullkomligt uppgivande trendmening där man försöker få sina vänner att inse att: Det är ingen idé du ens har en åsikt, ge upp och ställ dig i ledet med oss andra. Det låter säkert trendigt och ballt, men i långa loppet så är det ur demokratisk synvinkel ett väldigt farligt ord, där vi, vare sig vi vill det eller inte ger upp vår rätt att tycka och bara lyder. Därför är det viktigt att kunna uttrycka sin mening, även om huruvida man ska tvingas in i ett social medium för att använda internets populäraste sida.

/JS13

Intressant?

 #
Google - ditt måste på nätet
Stafrin | 07 November, 2013 20:08
Jag vill bara krevera på Google och deras maniska påtvingande av detta Google+. Just nu har mitt Youtube-konto blivit spärrat från att lämna kommentarer i andra filmer. Anledning: Jag har inte kopplat kontot till Google+. Den officiella orsaken heter att det är så mycket säkrare från spam-kommentarer, och det är möjligt att det är så, men få inte mig och tro att det var Googles huvudsakliga anledning, speciellt när Google+ inte riktigt gick så bra i konkurrensen mot Facebook.

Det roliga är reaktionerna. I USA så finns det kritiska krönikor i diverse nättidningar, men i Sverige är det tämligen tyst. Det är som att vi här i Sverige böjer oss, nickar och accepterar. Alla måste in i den sociala medievärlden av Facebookkaraktär! Teknik är nåt heligt för oss där man bara ska sitta tyst och följa med i allt intresserat. Framför allt när det gäller Google. Man tvingade på sin bloggtjänst Blogger en ny, enligt mig gravt försämrad, layout för sina bloggare och ingen sa ett pip, mer än några amerikanska bloggare.

Tänk att tiden fanns då man såg Google som nåt nytt, tufft och häftigt som sakta tog över det allt mer stela Alta Vista som sökmotorn nummer 1. Dom verkade riktigt seriösa, tänkte man då. Idag tänker man, jo men tjenare...

/JS13

Intressant?

 #
Borgs hästsvans - något att gråta över
Stafrin | 05 November, 2013 21:02
Ibland vet man inte om man ska skratta eller gråta över människans utveckling. Man kan ju börja fundera på vår syn på det väsentliga i världen när Anders Borgs avklippta hästsvans blir en världsnyhet! Vår finansminister har gått till en frisör i Katrineholm, en tyst minut har utlysts för hästsvansen och Expressen har lottat ut saxen som gjorde det dramatiska och hemska brottet! Nu väntar väl snart också halv stång och minnesgudstjänster den 5 november varje år. Undra om vi får en ny helgdag?

Jag klippte mig också för ett par veckor sen. Undra om jag ska fråga Linda som klippte mig om jag kan köpa saxen och lotta ut den som vinst på IOGT-NTOs distriktsårsmöte till våren. Anders Borg får väl hoppas att det inte är som i bibeln när det är val nästa år, att han likt Samson som klippte håret förlorar all kraft.

Intressant?

 #
Stafrins Spaning ändrar stil och karaktär!
Stafrin | 04 November, 2013 17:27

Välkommen till en nystart av Stafrins Spaning! Situationen är den att jag har nu i sju år, sen 2006, skrivit allehanda politiska och samhällskritiska småkrönikor med fokus på hur de tas upp i medierna. Men de två senaste åren har jag känt en mindre mättnad på att skriva långa samhällskrönikor, framför allt eftersom jag känner att jag nu lyft fram samma frågor om och om igen. Det känns lite som om jag på sistone sagt samma saker hela tiden och jag har gått på tomgång. Dessa är viktiga frågor och saker som måste sägas och säkert återkommer jag till det igen, men jag känner att det är dags att gå vidare och göra det på ett nytt sätt. Så jag kände att det var dags för en av två saker; antingen lägga ner bloggen eller stuva om den. Jag ansåg dock hur viktigt det är att ha sin lilla plats där man kan skriva av sig på, så jag beslöt mig för att fortsätta spana, men på ett litet annat sätt.


Först så kanske ni ser att det är en helt ny layout. Sen så kommer jag att flytta fokus lite från dom tunga frågorna som jag skrivit om hittills till att skriva mer saker som jag skrivit om i mappen "Diverse tankar". Jag kommer att skriva mindre och snärtigare texter med fokus på Sverige, saker jag ser i landet och där jag bor som ger mig funderingar och lite om hur vi fungerar som folk. Små tankeutflykter och betraktelser om saker som finns omkring oss, som händer och som vi ser men kanske inte tänker på, både stora och små saker.
Musik och underhållning är förstås också en del av denna blogg, liksom tankar om vad som händer i min egen kommun, så jag stuvar inte om fullständigt. Ibland, när jag känner att det finns frågor jag ser i medierna som behöver en längre fundering, så kommer jag att skriva en längre krönika. Men det kommer att i första hand bli en blogg som är mer lättsam och förhoppningsvis mer tankegivande. Jag hoppas ändå att denna ändring av stil kommer att vara intressant och spännande och att så många som möjligt av mina läsare kommer att följa med mig även i fortsättningen. Trots allt, det finns även en spännande värld bortom som tunga frågorna, som om den lyfts fram förhoppningsvis kan göra vår värld lite gladare.

Alla spaningar från förr kommer också att ligga kvar som en sorts dokumentering och nostalgi över vad som hänt i världen under dessa sju år. Men i övrigt så är det nu dags att vandra vidare och spana, mot nya mål...

/JS13

Intressant?

 #
En känsla digital musik inte kan ge...
Stafrin | 01 November, 2013 20:19
Igår var en lite vemodig dag. Jag besökte stans enda skivaffär, Harvest Records, för sista gången. Den stängde igen för gott och nu är det loppisar som gäller om man vill handla skivor. Det är lätt att sitta och gapa över skivutvecklingen, men jag hävdar att det inte bara är skivbranschen som är orsaken till Harvest nedläggning. Men den diskussionen spar jag till en annan gång. Jag skulle kunna sitta och hålla ännu ett brandtal om vikten att få bevara den musik man lyssnar på istället för att ha 200 strölåtar som ligger på en mobiltelefon, vars användning är helt styrd av skivbolagen. Men det har jag gjort så mycket på den här bloggen. Jag är inte säker på att det skulle ändra något ändå.
Jag skulle också kunna hålla en nostalgisk essä över skivaffärerna jag besökt i stan genom åren, men ärligt talat, vem skulle vilja läsa det? Så jag nöjer mig med att beskriva en av min uppväxts skönaste känslor.

På 80-talet så fanns det en skivaffär på stora torget här i Sundsvall som hette Thylins. Det var en bra och stor affär med nya LP-skivor av alla smaker. Madonnas musik var något som jag först rynkade lite på näsan åt. Jag var ju en synthare, alternativt nyblivet jazzfreak, inte lyssnade jag på tjejmusik som det där. Men jag upptäckte 1988 att det fanns ju några bra låtar med popdrottningen, bland annat filmballaden "Live to tell". Den fanns på plattan "True blue" och snabbt som bara den på hösten så sprang jag ner på Thylins och hittade skivan, med den låten på. Jag betalade den glatt och gick ut ur butiken och stod på torget och kände över den stora skivan i eftermiddagsmörkret. Den kändes så fräsch och ny och spännande och omslaget var stort och fint! Jag tog bussen hem igen och spelade skivan. När jag tog ur den ur fodralet så kände man hur den lena svarta skivan gav i från sig sprakade lite ljud av statisk elektricitet innan man la den på skivtallriken och därmed var jag konverterad till att gilla Madonnas musik istället. Jag kan lova att den känslan som jag hade då, och många andra gånger med när jag handlade nya LP-skivor på Thylins, kan man inte få genom en ipod med en låt på mp3-fil eller en streamad melodi på Spotify. Tänk på det! Dom bästa musikminnena har man oftast av saker man jobbar lite för och kan känna och/eller titta på.

/JS13

Intressant?

 #