Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Tiggeriförbud - tidens tand eller klavertramp?
Stafrin | 31 December, 2013 22:31
Jag hade tänkt att ge en liten tanke så här på nyårskvällen. Och ett speciellt gott nytt år. Den hälsningen tänkte jag ge till professor Bo Rothstein. Hoppas du har en bra nyårskväll, du som har råd och kan fira en. Man kan ju hoppas att du skänker någon tanke till dom fattiga människor som du vill så illa att dom inte ska få en spänn av någon. Något har gått snett i samhället om man måste sänka sig så lågt så man måste sitta på gatan och tigga. Speciellt när vi sägs ha ett sånt bra socialt skyddsnät som säger att man ska kunna få pengar och bostad så man kan existera. Men nu är det inte så, och då vill Rothstein förbjuda om att ge pengar till dessa människor. Samma regler ska gälla för dom som skänker som för torskar. Man är en skurk då, om man hjälper en som är fattig, en dålig människa, och ska straffas. Visst, jag förnekar inte att det finns folk som utnyttjar detta och/eller begår kriminell verksamhet, men likväl så är det inte dom som behöver hjälps fel att det finns idioter. Är detta ett led i tidens kommersiellistiska tand?

Sen fortsätter Rothstein att trampa i klaveret när han på allvar tror att om man förbjuder tiggeri så kan man tvinga fram en bättre levnadsstandard för dom fattiga. Detta ska alltså ges av samma personer som för ett par år sen tvingade cancersjuka att jobba och sjukskrivna att söka jobb eller leva på socialbidrag. Jag utnämnde Zlatans utdömande av damfotboll till kandidat till årets mest korkade uttalande, men härmed är vinnaren klar. Grattis Bo Rothstein, du har inte bara en fin nyårskväll, du har också fått ett fint pris av mig: Årets mest korkade uttalande. Mannen på gatan, han som verkligen behöver hjälp, får fortsätta att gå hungrig, men han har i alla fall förhoppningsvis samvetet fritt. Alltid något...

Och till alla andra vill jag önska ett mer ärligt och uppriktigt GOTT NYTT ÅR!

/JS13

Intressant?

 #
Ofrivilligt med i traditionen?
Stafrin | 27 December, 2013 12:17
Det vore kul och veta hur gruppen Just D känner sig, när deras jullåt "Jul igen" numera blivit en del av den jultradition man säger sig ogilla och driver med i själva låten.

/JS13

Intressant?

 #
Zlatan gör diskussionen löjlig
Stafrin | 25 December, 2013 18:17
Jag måste säga att jag är ju lite förtjust i när man får skaka på huvudet och ställa sig frågan: Hur tänkte dom egentligen här? När saker är så dumt så man kan inte annat än skratta och ta sig för pannan.
Därmed välkomnar jag Zlatan Ibrahimovic till den klubben, den enda klubben han är med i som han inte får ett par miljoner för sitt deltagande. Jag ska inte ens försöka jämföra herr- och damfotboll, eftersom mitt fotbollsintresse numera är nere i skoskaften. Jag kan fundera på idén med att i över huvudtaget skänka en dyr bil för att man slagit ett landslagsrekord.
Men när jag läste om Zlatans åsikter om damfotboll så visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. För han är det skamligt att jämföras med en fotbollsspelande tjej. Men roligast var ju hur han successivt ändrade hela sin personlighet. Från att bara vara en mansgris som drog både herr- och damligan över var sina kammar till att sluta allt med vad det egentligen handlade om:
"De kan få en cykel med min autograf så blir det bra."
Jaha, det var dig själv det handlade om. Med ens blev diskussionen bara patetisk och löjlig. Men man kan ju jämföra. Genom alla år i svensk idrott så har man talat om hur svenska idrottsmän "bara är nöjda om man får komma med i landslaget" eller "glad om man kommer bland dom sex främsta", vilket vi har hånat till leda i Sverige. Jante-Sverige! Nu kommer en person som är så olik detta så hälften vore nog, och då får vi en megadiva som vinner guldbollen sju gånger i rad, blir nästan helgonförklarad av alla fotbollsfans, spelar i landslaget tycks det i mån av tid och som ser ner på en hel könsgrupp för att få sig själv att se bra ut. Jag ska inte hylla Jante, men finns det inget mellanting? Lagom är inte ett dåligt svenskt ord ändå ibland.

Så jag kan bara buga mig och bocka och säga, grattis Zlatan. Du har inte bara vunnit guldbollen sju gånger, nu har då blivit den, antar jag, sista nominerade till titeln "Årets mest korkade citat"! Det är minst lika prestigefyllt!

/JS13

Intressant?

 #
Jultankar två timmar innan Kalle!
Stafrin | 24 December, 2013 13:06
Julafton igen. Man fylls av både nostalgi och tankar och frågor när man slår in julklappar, som t ex:

- Får man samma julstämning som man fick förr numera när allt ska ske på nätet? Vi handlar klappar via nätet, vi skickar julkort via nätet och man får inga skivor i klapparna längre. Jag förstår att det är bekvämare och att vi har skapat ett sönderstressat samhälle där vi inte längre ska hinna med nåt annat än jobb, men frågan kvarstår. Ger det samma känsla av frid och glädje, som när vi visste att vi gjort allt själv och själva äktheten fanns i det man gjorde och fick.

- Är det någon som stöper ljus själv numera? Jag minns när man gick sista dagarna på skolåret och vi stod i en långrad med snörstumpar uppträdda på en pinne som vi skulle doppa i stearin. Vilka dofter det var!

- När jag var barn så minns jag att vi hade flaggor i granen, i riktigt sällsynta fall med hela norden. Det känns som en utdöende sak. Är det något som man har fortfarande i flera hem, eller snarare är det någon som vågar?

- Tittade lite på den senaste digilistan över dom mest köpta/nedladdade/införskaffade, vad man nu kallar det när man köper musik idag, låtarna och övervägande av låtarna på listan är gamla klassiker där både Whams "Last christmas", Pogues och Kirsty McCalls "Fairytale of New York" och Just Ds "Jul igen" finns på listan, men ytterst få av dagens jullåtar. Är vi så invanda med dessa att vi inte längre kan ta till oss några nya eller är dessa minnen från en tid då julen var mycket mer personlig, även som musik? Jag har uppfattat två nya jullåtar och ingen av dessa har givit mig några julkänslor. Den ena, riktigt bra låt som dock inte ger några större julkänslor, är Erasures "Guadete" och den andra, en usel råkopia på Mariah Careys klassiska "All i want for christmas is you", är med Charlotte Pirelli. Jag säger bara: Bryan Adams "Christmas time"... eller Jussi!

- Att rimma på julklappar, allvarligt, är det förnuftigt? Ett uselt rim och överraskningseffekten är totalt bortblåst. Det måste ju vara mer överraskande och inte rimma alls...

- Är inte en av dom mest underskattade högtiderna juldagen? När jag var liten var juldagen det värsta som fanns. Inget var ju öppet! Det var en lång dags väntan mot kväll. Numera kan jag inte vara utan känslan den dagen. Att vakna på morgonen och bara slappa på förmiddagen. Sen tar man en LÅNG juldagspromenad och känner hur hela bostadsområdet ligger i total paltkoma. Det är en sån skön julfrid som man aldrig känt förr!
"Du kanske har blivit äldre!", säger min far. Kanske det finns en fin mening med det med, trots allt.

- Har inte vi svenskar märkliga jultraditioner egentligen? Jag menar, jag skulle inte tycka det har varit en jul utan Kalle Anka klockan 15.00. Men hur ser detta ut från en utlännings ögon, och kanske främst en amerikans? Dom är vana sitt enorma stora glitter och sagolika julfirande, och nu kommer dom till ett land där vi klockan 15.00 varje år måste se på samma långa mix av tecknade kortfilmer och Disneyfilm-trailers med en åldrande tämligen usel dubbare, gjord för mer än 40 år sen.

- Finns det svenskar som dansar kring granen fortfarande? Jag kan inte minnas att jag någonsin träffat någon på mer än 20-25 år som sagt rakt ut:
"Jo, men det är klart vi dansar kring granen på julafton!"

- När kan vi hjälpa så att alla dessa som aldrig få fira jul med någon också kan få känna lite gemenskap? Och varför måste vi bara hjälpa dom vid juletid?

Men oavsett vilka tankar och frågor man får en dag som denna så längtar vi ändå till slut till den barndomslika julen med maten, Kalle, tomte, julklappar, tindrande ögor, snövita vidder (ja, nåja...) och traditionella julsånger. Och oavsett så längtar jag också till det. En synnerligen god och fröjdefull jul önskar jag alla läsare av denna blogg!

/JS13

Intressant?

 #
Fråga från en ilsken hemsideägare!
Stafrin | 20 December, 2013 01:21
Låt mig ställa en direkt fråga till administratörerna bakom Passagen? Exakt hur lång tid ska det ta att få ordning på eran driftstörning av era hemsidor??? Sen 28 november har min hemsida Retrogalaxen varit nere och det närmar sig med stormsteg en månad! Det tragiska är att jag sitter med bakbundna händer. Ingen kommer in på min hemsida får Passagen och byter jag webplats så får jag problem med reklam för den då Google är urusla på att plocka bort gamla adresser och lägga till nya! Med andra ord har jag nu att välja på att ingen kommer in på sidan eller ingen hittar dit. Visst är den digitala världen underbar? Jag vet att jag inte kommer att få något svar från någon på Passagen genom denna blogg, men jag behövde väl lasta av mig lite ilska!

/JS13

Intressant?

 #
Diskutera Timbuktus låttext istället för cencurera
Stafrin | 16 December, 2013 20:05
En intressant debatt rasar. Timbuktus nya låt "Svarta duvor & vissna liljor" tas bort från P3s spellista och då den spelas kommer den inte spelas okommenterad. Anledningen är att skånerapparen i låten vill "dunka Jimmie Åkesson gul och blå" och hänvisar till Sverigedemokraternas bärserka gång med järnrör längs Kungsgatan. Enligt P3 handlar det om Sveriges Radios politiska opartighetskrav, vilket gör det hela väldigt spännande.
Nu är inte detta ett sätt att kommentera låten, för den har jag inte hört och Timbuktus musik lämnar mig alltid helt oberörd, utan det är själva cencureringen som intresserar.
"Debatt - inte cencur" skriver en person som kommentar till artikeln och det går hand i hand med en kompis jag har som uppmanar till debatt om invandrarsituationen, istället för att tiga ihjäl Sverigedemokraterna. Det är där som problemet är, att partierna idag är så rädda för att måla in sig i ett hörn politiskt att man inte tar debatten med Sverigedemokraterna. Att ta invandrarnas sida, kan man komma med såna ord som lätt kan tolkas som politiska löften för dom och ekonomisk förlust för nåt annat? Att ta Sverigedemokraternas sida vore förödande för opinionssiffrorna.

Följaktigen så kan SD säga sina ord och ingen bryr sig, mer än Timbuktu, som tar i å det grövsta i handling i texten, det sticker jag inte under stolen med. Men problemet är fortfarande: Ingen tar parti för invandrarna öppet idag och ställer Jimmie Åkesson mot väggen. Vi har kommit långt ifrån när Bengt Westerberg i protest gick ut ur valstudion när Ian och Bert skulle segerintervjuas 1991. Eller när TV 4 gjorde en antirasistgala innan 11 september. Allt fler idag sitter och pratar illa om invandrarna bakom ryggen på dom med orden: "Inte för att jag är rasist, men...". Ingen tar diskussionen med invandrarna själva om vad DOM vill.

Vilket för mig tillbaka till P3s anledning till cencuren: Sveriges Radios politiska opartighetskrav. Visst, P3 Dokumentär har gjort en del bra dokumentärer om rasismens utbredning i Sverige och Europa, men om det enligt mig ska kallas för politisk opartighetskrav och man ska kommentera varje gång låten spelas, så borde man kanske också kommentera varje gång Jimmie Åkesson uttalar sig. Eftersom väldigt få idag visar upp faran med den politik som Sverigedemokraterna och liknande partier runt om Europa för och det dom vill med invandrare så kan det kanske inte kallas för opartiskhet att tiga och gå vidare till nästa nyhet från TT. För det är så det ser ut i Sverige idag. Få diskuterar rasism och främlingsfientlighet. Det är en nästan rumsren åsikt som vilken som helst numera, vilket gynnar Sverigedemokraterna och andra partier i Europa. Därför borde man kompensera cencureringen av "Svarta duvor & vissna liljor" med en diskussion om det låten handlar om, inte bara peka på en luddig paragraf om opartiskhet.

/JS13

Intressant?

 #
Anledningen till den dåliga sandningen...
Stafrin | 16 December, 2013 17:10
Min far har nog fällt den sannaste kommentaren om Sundsvall kummuns sandningsproblem. Kommunen har nog bara tagit pengar från sandningskontot och fört över dom till landstingets benbrottskonto, varvid pengarna tycks vara slut för att se till att trottoarerna blir gådugliga igen. Gud vet var pengarna från benbrottskontot går någonstans egentligen...
/JS13

Intressant?

 #
Stormen Ivar - vår nya kändis
Stafrin | 14 December, 2013 16:16
Här i Sundsvall så har vi haft besök av Ivar den förskräcklige, som är lika med en stor storm. Flera hushåll har ännu vare sig ström eller telefon och där jag bor har ett garage kollapsat. Vad som dock slår mig är hur vi svenskar reagerar. Igår hörde jag flera som talade om incidenter bara bredvid och som sa direkt att dom måste gå dit med sina mobiltelefoner och fotografera. På lokaltidningarnas hemsidor så uppmanas läsarna skicka in sina "stormbilder".

På nåt sätt är det både befängt och samtidigt charmigt. Vi är så ovan vid detta med en stor storm att dess förödelse, som finns i närheten av oss, måste vi svenskar fotografera och föreviga. Som en kändis som varit på besök och just farit därifrån. Det finns nåt gulligt över det på nåt vis. Jag kan lova, efter orkanen i Thailand var det rätt få som gladeligen gick dit med sina mobiltelefoner för att fotografera förödelsen med motivet att ha som minne och skulle Ivar ha krävt några människoliv så hade man inte gjort det här heller. Men nu fick vi känna på något udda i vår gråa vardag.

/JS13

Intressant?

 #
Märklig uppmaning från AF
Stafrin | 12 December, 2013 21:13
Arbetsförmedlingen får, tro det eller ej, mig att skratta ibland också. Jag har sett dessa kallelser man får hem när förmedlingen meddelar att det är ens tur att börja skicka in aktivitetsrapporter. En sak ger verkligen märkliga funderingar. Det är gällande att man försöker påtvinga folk att skicka in dom via datorn. Bara idén att arbetsförmedlingen ska tvinga dom arbetslösa att skaffa en e-legitimation är en märklig fundering. Men det står också på ett ställe:
"Om du inte har tillgång till internet går det bra att fylla i aktivitetsrapporten på Arbetsförmedlingens datorer!"
OK, några arbetslösa har säkert fått sitt nätkonto avstängd för obetalda räkningar, men annars undrar jag: Hur tänkte man där? Är det ofta som folk idag har skaffat e-legitimation, men inte internet???

/JS13

Intressant?

 #
För besökare av Retrogalaxen!
Stafrin | 10 December, 2013 19:06
Tänkte bara meddela för er som ska besöka min hemsida Retrogalaxen (http://www.retrogalaxen.se) så har den problem just nu. Passagen, där den ligger uppe på, har just nu driftstörningar på sina hemsidor och har haft så sen i slutet av november så just nu skickas man automatisk till Passagens hemsida. Jag har skrivit till Passagen och frågat när dom tänker ha detta klart och fått ungefär samma svar som står på hemsidan, d v s inget vettigt svar alls. Man kan ju fundera om det ska ta sån lång tid som två veckor att få ordning på detta och jag hoppas innerligt att det blir klart snart. Så till dess kan bara ni och jag vänta!

/JS13

Intressant?

 #
Tillfälligheternas spel i musiklivet
Stafrin | 08 December, 2013 14:15
Jag sitter och lyssnar på en radiodokumentär om Elvis Presley från 1980 och hör om hur Elvis upptäcktes. Hur han egentligen bara skulle göra ett par privatinspelningar till sin mamma och hur skivproducenten Sam Phillips sekreterare tryckt igång en bandspelare för att visa stjärnproducenten vilken talang denne lastbilschaufför var. Det slår mig då plötsligt, hur hade musikbranschen sett ut om bandet trasslat in sig, eller dylikt? Det är dom här små tillfälligheterna som skapat stor musikhistoria.

Samma tankar kan man leka med när det gäller den svenska musikhistorien. När Per Gessle 1986 skrivit en svensk låt som han trodde på, "Svarta glas", och ville ge den till Pernilla Wahlgren så hade hon nobbat den. Gessle var inte på toppen av sin karriär efter Gyllene Tider. Men Per trodde stenhårt på sin låt och valde att översätta den till engelska under titeln "Neverending love" och gjorde låten med kompisen Marie Fredriksson och Roxette var född. Hur hade den svenska musikbranschen sett ut om Pernilla Wahlgren hade sagt ja till Gessles låt?

/JS13

Intressant?

 #
Förbjud stående i bussar
Stafrin | 07 December, 2013 17:07

Just hemkommen från julmarknaden på Norra Berget, en av Sundsvalls större evenemang under andra halvan av året. Bussar går gratis dit, tummen upp så långt.
Men är det helt förbjudet med ordning? Är det i överhuvudtaget tillåtet att proppa in folk så man nästan får stå på varandra i bussen, från längst bak till dörren längst fram, under resan? En dragspelsbuss var det inte alls att tala om, vilket var väldigt märkligt!

Jag anser ju då att det ska vara stå-förbud i bussarna, framför allt under vintertid. Att stå i ett fordon som rullar kan ju inte vara direkt trafiksäkert, och absolut inte när det dessutom är vinter, halt på vägarna och kommunen inte är världsbäst på att sanda dessa. Visst, det innebär mer pengar för bussbolagen, men inte lika mycket som det kostar anhöriga sorg om en olycka skulle hända, för även om busschauffören kör sakta så är det inget som säger att medtrafikanterna gör det.

Bot och bättring när det gäller att transportera folk till stora arrangemang. Säkerhet när det gäller kollektivtrafiken vintertid i städerna måste vara A och O.

/JS13

Intressant?

 #
Nelson Mandela gav världen hopp
Stafrin | 06 December, 2013 19:41
Nelson Mandela är död! En stor man har lämnat oss, en av dom allra största. En man som kämpade för en värld där alla kunde leva tillsammans, oavsett hudfärg och ras och som trodde på demokrati. Den sortens människor det inte finns så många av idag. Men på 80-talet var det många som trodde på honom och som kämpade för hans frihet från fängelset. Det gjordes skivor och arrangerades galor och när han lämnat fängelset 1990 så bröt nyheterna alla sändningar och kablade ut detta historiska för eftervärlden.

Jag skulle absolut säga att Nelson Mandela inte bara betytt oerhört mycket för Sydafrika, utan för hela världens hopp om alla människors lika värde och demokrati. Tack för din kamp, Nelson Mandela, och vila i frid!

/JS13

Intressant?

 #
Isarna kommer, men inte sanden
Stafrin | 02 December, 2013 12:36
Nu är det den tiden på året; när isarna gör entré och sanden som förväntas ligga ovanpå lyser med sin frånvaro. Idag stod en kvinna på knäna av en isfläck dold under ett tunt lager snöpuder. Ett bevis på att detta år blir precis som de andra, sandfritt med brutna ben och stjärnor runt skallen. Visst är det skönt att se att kommuner och hyresvärdar månar så om sina medmänniskor?

/JS13

Intressant?


 #