Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Hasselhoff - imponerande pinsam underhållning
Stafrin | 28 Mars, 2014 19:41
Jag kastade ett öga på David Hasselhoffs talkshow på Tv 3. Jag vet, det är utan en visst tveksamhet eftersom han inte gjort dom smartaste dragen i kändisvärlden efter "Baywatch"-dagarna. Idén här är att han bjuder in X antal svenska kändisar och sen sitter som ett frågetecken om vilka dom är. Jag funderade ofta innan om vad Hasselhoff själv får ut av att framstå som en idiot, men och andra sidan verkar han ta igen det med råge genom att oavbrutet prata om sig själv inför gästerna och få dom att se ut som idioter. Jag måste säga det var länge sen jag såg ett mer patetiskt program, men jag måste ändå bli lite imponerad: Det är en konst att både göra bort sig på bästa sändningstid och samtidigt få sig själv att se så bra och cool ut i en timme! Sen om det är något någon annan vill se är en annan sak. Det är lite av modellen, det är rätt pinsamt att se på, men man kan inte låta bli just för att det är så skrattretande, och den sortens humor är jag ju lite svag för.

/JS14

Intressant?

 #
Oldsberg - Bingolottos sista hopp
Stafrin | 27 Mars, 2014 14:58
Ingvar Oldsberg tar över Bingolotto, om någon nu bryr sig om det programmet fortfarande. Det känns lite som att om programmet inte lyckas stiga i popularitet med honom så kommer det aldrig mer att göra det. Marie Serneholt var en megaflopp, vilket en normalbegåvad 5-åring kunde räkna ut redan från början. Att tro att en yngre publik skulle börja spela bingo på söndagkvällarna bara för att en ung lätt bimbofierad popstjärna tar över, och samtidigt tro att dom äldre skulle stanna kvar, är väl att underskatta publiken grymt.

Bingolotto har hållit på i mer än 20 år. Man kan ju inte anklaga TV 4 för att inte mjölka allt som går ur detta program. Snarare undrar man hur mycket mer man kan få ur konceptet. Det är nog dags att skrota denna relik. För ju sämre tider man lägger programmet på och ju färre tittare programmet får ju färre föreningar kommer vilja sälja i alla fall. Oj, förlåt, föreningar, finns dom fortfarande i kommunerna? Men ni förstår vad jag menar, en ko på dekis ger ingen vidare mjölk och man får skaffa en ny. Det kanske är dags att hitta på ett nytt program för att blidka dom föreningar som fortfarande har en sån stark medlemsmatrikel så dom kan hitta folk som vill engagera sig med försäljningsverksamhet. Ingvar Oldsberg är troligen "Bingolottos" sista hopp. Han är en stor och populär personlighet, till skillnad från Serneholt, som lett flera program med miljonsiffror. Om inte det går så finns det bara ett meddelande bakom nästa färgfemmanlucka: Tack och adjö, Bingolotto!

/JS14

Intressant?


 #
Jimmie Åkesson - den nya Don Quixote
Stafrin | 16 Mars, 2014 19:57
Miljöpartiet är extrimistiskt, enligt Jimmie Åkesson, dagar innan hyllat Marine Le Pen för fräsch och modern. Det känns lite som en liten pojke som kastat sänder en ruta och pekar på killen bredvid och säger:
"Det var han!"
Eller så har Åkesson läst Cervantes "Don Quixote" lite mycket... eller vänta, han var ju spanjor. Nej, desperat var nog ordet jag letade efter.

/JS14

Intressant?

 #
Tore Hedin - märklig legend för vissa
Stafrin | 15 Mars, 2014 11:11
Jag såg på "Skånska mord"-filmen om Hurvamorden med Ernst-Hugo Järegård som massmördaren Tore Hedin, polisvikarien som slog ihjäl sina offer, inklusive sina egna föräldrar, och sen tände eld på deras hem. Sen satte han sig och hjälpte till att utreda fallen. Detta är ju då en verklighetsbaserad berättelse och man fasas över hur vidrigt sned i huvudet vissa är, men inser samtidigt att den mest spännande thrillern och deckaren kan man finna i den verkliga svenska kriminalhistorien. En stor eloge också till Ernst-Hugo Järegård som verkligen kan spela dom allra mest kusliga karaktärerna på de mest lysande sätt. Men så ska Järegård också fått hemska mardrömmar om sina rollkaraktärer när han filmade "Skånska mord" på 80-talet.

Men man blir lite konfunderad när läser vissa diskussionsforum som försöker lyfta upp Tore Hedin som en "legend"?! Det finns, och har väl alltid funnits, någon sorts märklig fascination för dessa trasiga och kusliga människor. Jag minns när man var ung på 80-talet och alla ungdomar tyckte att dessa gäng som slogs på gatorna var hur tuffa som helst. Men att tonåringar sitter och tycker att en massa vandaler är tuffa är sorgligt, men en annan sak då många ännu inte lärt sig livets hårda väg. Däremot kan jag tycka att vuxna borde fatta mer att män som Tore Hedin är psykotiska massmördare. Att kalla dom för "legend" är i mina ögon väldigt märkligt. Det kanske är så att vissa saker är så långt borta i tiden, Tore Hedin härjade trots allt runt 1951-52, att man idag har svårt att relatera till detta och ser allt som en sorts fiktion i verkligheten. Eller så fyller män som Tore Hedin sin funktion som den typen av människor som ger oss kalla kårar och sköna rysningar längs ryggraden i vår grå jobbvardag. Välj själv. Sevärd och rekommenderbar är i alla fall hela serien "Skånska mord" om ni skulle få tag i den.

/JS14

Intressant?

 #
Ulf Ekman byter religion - årets mirakel
Stafrin | 09 Mars, 2014 19:04
Livets Ord och andra kyrkor har alltid bett om mirakel av olika slag och idag så har jag fått bevis på att mirakel verkligen sker: Ulf Ekman lämnar Livets Ord och blir katolik! Jag trodde aldrig i mina vildaste fantasier att jag skulle få se denna nyhet och skrattade en bra stund efter att jag läst den. Och jag fick läsa den en artikeln gång till. Ulf Ekman lämnar Livets Ord och blir katolik! Om han tänker driva katolska kyrkan på samma sätt som han drivit Livets Ord, med att håva in pengar på filmer och hysteriska bönemöten där han plötsligt skrattar hysteriskt helt omotiverat så säger jag bara: Grattis, katoliker! Eller om jag ska säga: Grattis, Livets Ord! Livets Ord lär väl falla som en sten, för vem som än blir/är ny pastor i församlingen så är det Ulf Ekmans stil som gjort kyrkan till vad den är idag. Eller gett församlingen dess rykte som den har. Men faktum kvarstår, han måste ändra sin stil om han ska predika nu. Han kan inte hålla på och gapa, skrika och skratta hysteriskt i den katolska kyrkan, det tror jag knappast att dom invandrare som är medlemmar där kommer att acceptera. Vi kanske ska vara djupt tacksam för att han inte blev muslim.

Ulf Ekman ber komiskt nog också om ursäkt för "lidande och sår" som människor tillfogats genom kontakter med Livets ord. Sent ska syndaren vakna.
"I detta har jag själv och andra företrädare för Livets ord ett ansvar, och jag är uppriktigt ledsen över det som sårat och det som har orsakat att människor fått lida", säger han, vilket jag antar ska ses som ett erkännande för att mycket av det skrivits om Livets Ord är sant, även i hans ögon. Det kan också vara ett sätt att sopa rent framför den egna porten innan man släpper den nya religionen innan för dörren, eftersom hans ord om andra församlingar inte har varit av dom snällaste kallibern. Däremot kan man undra om han kan någon gång återvända till kyrkan i Uppsala utan att bli mottagen som Judas Iskarios. Men en roligt komisk och kul förmiddag var det under alla omständigheter. Det kanske är så att Gud hör bön...

/JS14

Intressant?

 #
En nostalgisk flashback man saknat...
Stafrin | 08 Mars, 2014 18:46
Jag fick en sån härlig flashbackkänsla idag. Jag var på Fyndlagret och köpte lite vinylsinglar. Jag mindes 90-talets början när man hörde en bra låt i Tracks och tänkte "den där ska jag köpa". Sen gick man ner till antingen Åhléns, Forum eller Thylins skivaffär på Storgatan och köpte singeln.

Den senaste tiden har jag plöjt igenom en hel del avsnitt från 1978 av det klassiska radioprogrammet "Poporama" med Kaj Kindwall och i flera program där har man spelat bra 70-talshits, bland annat en skön discostänkare av Supercharge kallad "I think i'm gonna fall in love" och jag tänkte åter "den måste jag skaffa". Och idag såg gick jag på Fyndlagret och gjorde det. Musiken är förvisso begagnad och låten inte hyperaktuell, men känslan att köpa singeln av en låt man nyss upptäckt i ett program man lyssnar flitigt på var tillfälligt tillbaka. En märklig, men skön känsla, som jag aldrig trodde jag skulle få känna igen i Mp3-tider.

/JS14

Intressant?

 #
Svensktoppen nästa - ingen bedrift
Stafrin | 01 Mars, 2014 10:54
"Svensktoppen nästa" måste vara en av dom mest löjliga uppfinningarna från Sveriges Radio. Man ska skapa en låt och skicka in till radion och den har en CHANS bland alla svenska låtar som kommer att ta sig in på Svensktoppen. Då gäller det att låten är bättre än Lars Winnerbäck, Helene Sjöholm, Håkan Hellström och Mando Diao. Jag vet inte om någon har tagit sig in än, men jag tror inte det. Det roliga är att för att ha en chans att överleva som artist får denne stackare sen åka runt på lokala festivaler och lansera sig som "han/hon som NÄSTAN kom in på Svensktoppen!" Det känns ju inte som något som jag skulle vilja sätta på mitt CV som en bedrift direkt. Men det är alltid kul vad folk är beredd att göra för att komma igenom den hårda mur som kallas musikbranschen.

/JS14

Intressant?

 #