Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
FI - en ny engångsföreteelse?
Stafrin | 29 Maj, 2014 20:28
Jag känner att jag borde säga nåt om EU-valet, som det känns som att folk röstade i mest för att försöka hålla Sverigedemokraterna borta, dock till ingen nytta. Jag får ändå känslan av att om Sverigedemokraterna inte hade funnits så hade valet haft bra många färre deltagare. Sen kan man ju jubla åt att Alliansen rasar ihop helt, så grattis Miljöpartiet, det var tydligen ert val!

FI är väl också att gratulera, även om det doftar valets "One-hit-wonder". Visst, det var ett smart drag att ge ut en CD med flera toppartister på som dragplåster, men det finns lite som talar emot partiet till nästa val. Det skulle jag också vilja koppla ihop med mitt bästa minne med valet, som inte kommer ifrån någon debatt eller dylikt. Affischer längs vägarna har ju synts överallt och i sedvanlig ordning försöker det ena partiet efter det andra att överträffa varandra. Men lite full i skratt blev jag när jag vid sidan av en gigantisk affisch såg en påle nedstucken i backen och på den en liten lila lapp där det stod med stora vita bokstäver: "Rösta pirat". Här snackar vi skilda valbudgetar! Partiet som förra valet var EU-valets vinnare har numera inte ens råd med en vettig valaffisch. Det är ju inte att förvåna för nedladdningsfrågan har numera helt dött ut. Att ladda ner är idag helt vanligt och svensken tänker knappt på regler och eventuella integritetshot på nätet, precis som Junilistan förrförra valet. Stora vinnare i tider då EU-kritiken blåste stort, valet efter så brydde sig ingen om partiet. Jag säger nu inte att FI 100 % säkert kommer att hamna i samma fack, men risken finns. Precis som de andra två är det ett nischat parti som helst av allt diskuterar en enda fråga och är inte den frågan fortfarande på tappeten nästa EU-val så är FI vad amerikanarna brukar säga: "This years flash in the pan".

/JS14

Intressant?

 #
Gratis hemsida - numera nåt fult
Stafrin | 22 Maj, 2014 20:20
Det märks att det hänt saker på hemsidefronten. När jag skapade min hemsida Retrogalaxen, som förnärvarande ligger på Passagen, så fanns en uppsjö av gratis webhotell som var seriösa och förhållandevis bra. Passagen var en av dom.

Numera så verkar Passagen helt har rasat ihop och förutsättningarna för gratis webplats har förändrats. Många gratisplatser har inte ftp utan man måste bygga upp sin sida från grunden på webhotellet. Eller så har dom en gräns för hur många som får passera på sidan. Många av dessa gratis webhotell är också väldigt märkliga och funkar inte alltid så bra.

Dessutom var det rätt accepterat förut att man tog Passagen eller Geocities. Det var ju ingen stor grej med hemsidor och det fungerade. Numera anses man som lite snål och oseriös om man inte lägger upp X antal kronor för en egen plats på nätet. Självklart ska man punga ut med pengar för ett ballt namn också, vilket är så långt som jag sträcker mig.

Det är alltså mycket svårare idag att ha en hemsida på internet och nackdelen med att ha en sida som man tryggt har haft på sin plats i mer än 10 år är att man bryr sig inte om att kolla utvecklingen på marknaden. Vad detta har för inverkan på Retrogalaxens framtid återstår att se. Jag letar vidare, men frågan är om detta med hemsida, för oss som vill ha lite mer än en trött facebooksida, är på väg att bli en allt större statuspryl som bara en viss grupp skaffar sig. Facebook eller inte, trots allt så är det hemsidor som bygger vårt kära internet.

/JS14

Intressant?

 #
Sundsvall med ryggen mot Åkesson
Stafrin | 17 Maj, 2014 11:09
Jimmy Åkesson är i stan och talar just nu. Nej, jag är inte där och för noteringar. Det vore ju att ge honom reklam. Men det lite roliga är att 400 andra är där, men övervägande har ryggarna vända mot honom i en protest mot Sverigedemokraternas politik. Det är klart att ett tomt Sundsvalls torg vore också en protest, men samtidigt så vill jag ändå ge en tumme upp för viljan att göra en öppen och visande protest mot dessa virrhjärnors politik. Och synen är kul, där den glasögonprydde ledaren talar sig varm och inte en människa tittar på honom. Det finns en större ovilja än vilja mot Sverigedemokraterna i stan just nu och det är det viktigaste!

/JS14

Intressant?

 #
Slink Inn behövs - på gott och ont
Stafrin | 14 Maj, 2014 12:59

Missbruksvård är alltid en svår fråga och en fråga som handlar om inställning till människor. Visst, hjälp dom, det är synd om dom, men gör det någon annanstans, är mångas inställning. Därför så blir man lite fundersam på nyheten där socialtjänstens verksamhet här i Sundsvall, Slink Inn, som nu sägs upp från sina väldigt centrala lokaler i stan, precis vid bussterminalen, av hyresvärden Skifu. Orsaken är, enligt Skifu, att det varit oroligheter i området och knarkande i trappuppgången. Och jag kan förstå att man är rädd för såna problem. Men samtidigt kan man inte förvänta sig att man ska kunna driva en sådan verksamhet för utslagna och samtidigt tro att var enda missbrukare som kommer in blir spiknyktra när dom kommer innanför dörrarna. Oavsett hur många Slink Inns eller liknande det finns så är missbruk ett svårt problem där många faller tillbaka. Hyr man ut lokaler till verksamheter till Slink Inn så får man tyvärr inte bara dras med det positiva som det ger, folk mår bättre, utan också det negiva också, det kommer klienterier som inte nåt lika långt i välmåendet, något jag kanske man borde ha tänkt på hos Skifu från början.

I en intervju i Radio Västernorrland säger verksamhetschefen Bengt Persson att man kanske borde ha mer vakter vid och runt parkeringen och området, vilket jag tycker är en alldeles utmärkt idé om man ska undvika problem som detta. Detta borde man kanske ha tagit till fasta på, för verksamhet som Slink Inn behövs och det behövs centralt för det är där problemen finns. Därför hoppas jag att man lyckas från Slink Inns sida att hitta nya lokaler som är hyggligt centrala också.

Men om man ser till missbrukssituationen i centrala Sundsvall så har man någonstans en löjlig övertro på ombygget av busstationen där man tror att det ska hålla bråkmakare och missbrukare borta. Man kan inte bygga bort problemen. Jo, om man bygger mur runt med taggtråd, men att putsa på ytan gör att det ser fräscht ut en stund, men snart kommer det att se precis likadant igen. Jag ger det ett par år, sen är den nya vänthallen lika full med utslagna som den gamla. Vad som behövs är en missbruksvård som utgår från människorna, bryr sig och som verkligen hjälper.


/JS14

Intressant?


 #
Den nya högtidsdagen...
Stafrin | 09 Maj, 2014 17:42
Jag fick höra idag att det är minnesdagen för alla förlorade strumpor! Så jag föreslår att vi hissar en sock på halv fot. Den hamnar helt klart högt upp bland dagar vi minns, precis bredvid Pingstdagen och Alla Hjärtans Dag, eller inte...

/JS14

Intressant?

 #
Starka intryck på antirasistevenemang
Stafrin | 03 Maj, 2014 19:41
Hatten av åter för Pipeline i denna stad samt nätverket Sundsvall Mot Rasism för deras antirasismkampanj idag. Under förmiddagen kunde man på Pipeline höra på intressanta föreläsningar av bland andra Asylkommittén och Masoud Vatankhah och på kvällen kan man lyssna på olika band, allt gratis. Mest intressant var dock föreläsningen av förre nazistledaren Johnny "Puma" Höglin som berättade den starka historien om varför han blev nazist och hur han tog sig ur det hela. Även om han ibland pratade lite för fort så berättade han med en stor portion humor och engagemang och mannen som var på löpsedeln om Sveriges farligaste nazister föreläser idag mot främlingsfientlighet. Lite romantik blev det också när han på scenen friade till sin flickvän!

Det som slår mig när jag ser denna gala är varför detta hålls i en liten klubblokal och inte på Tonhallen? Varför görs inte en ordentlig dag och manifestation mot främlingsfientlighet på ett ställe så alla kommer dit och ryms där? Nu var det främst Pipelines fanskara kändes det som.
Men likväl så är det en välbehövlig manifestation och många kloka ord har sagts idag som gett starka intryck, så tumme upp för evenemanget!

/JS14

Intressant?

 #
Morgan Johansson överraskade på Första Maj!
Stafrin | 01 Maj, 2014 17:53
Bara för att jag ändrat utseende och inriktning på bloggen så betyder inte det att jag inte ska hålla mig till dom traditioner jag har och en har varit dom senaste åren att bedöma årets 1:a maj-begivenheter i Sundsvall, så låt mig göra en liten kort rapport. Röd Fronts-tåg missade jag tyvärr eftersom jag tog fel på tid, så rapport från den får tyvärr utgå i år.

Vänstertåget däremot kändes lite fantasilösare och lamare, dock med många bra antirasistparoller. Visst skallades det och det var afrikansk musik istället för internationalen, men jag kände inte samma tryck i ledet som tidigare år. Det var dock ett helt OK långt tåg. Talarna var även dom blekare och det var inte många extra applåder för rätt sagda saker vid rätt tillfälle. Dessutom var ljudet på flera talare på tok för lågt. Några kan jag premiera och lyfta fram några dock. Erik Åslund från Syndikaliserna hade ett bra tryck i det han sa och ett kraftigt engagemang, men ett flertal gånger kom han ur spår och verkade mindre bra förberedd. Men hans tal om välfärden innehöll en hel del bra saker så jag ger honom ändå ett godkänt betyg.
Men bäst här tyckte jag att den facklige vänstermannen Åke Johansson var, som målade upp filmer för åskådarna av hur välfärden urholkats. Där många tror att dom rika tar 40 % av samhällets pengar när dom förtjänar 25 %, men egentligen tar 90 %. Eller den spanska 70-åriga pensionären som kastas på gatan i sitt hemland efter att ha för lite pengar att betala hyra med. Det var ett mycket bra tal som var fylld med gripande engagemang och bra berättarteknik!
Kenneth Challis, vänsterpartiet, talade intressant om hur den svenska sjukvården misslyckats. Lite kul att han inledde att säga att "han börjat att skämmas för sjukvården", vilket vi andra gjort för länge sen. Välkommen i klubben, Kenneth! Men totalt sätt saknades ändå den där riktiga WOW-talaren, som Christina Höj-Larsen förut. Det blev mer lite av Vänstersidans egna speakers corner. Kanske dom skulle dra ner på antalet talare något (det var till exempel hela två från Rättvisepartiet i år) och kosta på sig att ta hit något stort namn som kan dundra ordentligt och skalla högre.

Sossarnas tåg var traditionellt, varken mer eller mindre. Inget budskap, mer än möjligen mer jobb, stod ut bland alla återanvändna röda plakat om välfärd och demokrati. Tåget var normallångt och gick som vanligt i något för långsamt tempo.
Den stora överraskningen var annars årets talare, Morgan Johansson, före detta folkhälsominister, som jag normalt inte är sånt stort fan av, men som här talade riktigt bra om arbetslöshet och regeringens behandling av dom sämst utsatta. Förvisso så kastade han, liksom alla andra sossehöjdare som denna dag stått där och talat innan, sten i glashus. Han målade upp hur arbetslösa tvingas söka jobb som inte finns och styras av "en käck och glad jobbcoach". Jag vet hur det känns för jag hade det likadant under socialdemokraternas regering, men då hette det platsförmedlare, inte jobbcoacher.
Men annars gillade jag hur han ändå målade, förvisso med rätt vaga färger men ändå, vad som man ville istället för den nuvarande regeringen. Att jobben skulle komma inom klimatfrågan, byggsektorn och så vidare. Det var inte bara att kasta dynga på Alliansen, som många av hans föregångare här denna dag gjort, utan även att lite måla upp en egen bild.
Den bostadsvurm som medierna talade om i sin sammanfattning av denna dag märktes även på Morgan Johansson som uttryckte sin avsky mot Alliansens planer om att friggebodar skulle temporärt lösa bostadsbristen. Jag törs inte gissa vad dom tar i hyra för dessa enrummare utan kokvrå.
Dessutom var det modigt att detta superval år att säga rakt ut att socialdemokraterna kommer att bli tvungna att höja skatten och att det är en risk man tar att ändra ekonomisk politik. Morgan Johansson lyckades bra med att inte bara måla upp guld och gröna skogar efter september utan även att det kan bli ändringar för oss, men att vi gör det för vårt eget bästa. Så tummen upp för Morgan Johanssons tal, ett av de bättre socialdemokratiska första maj-talen i Sundsvall på många år i ett rätt fantasilöst, men OK första maj på torget!

/JS14

Intressant?

 #