Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Alla skivor är inte guld som glimmar
Stafrin | 28 Juni, 2014 21:44
Ett litet tips och uppmaning till alla second hand-innehavare, främst i Sundsvall, men även andra delar av Sverige: Visst, LP-skivan är på modet igen och köps av fler, men det betyder inte att ALLA LP-skivor är värdefulla! Bara för att man säljer skivor på ett ställe i sin stora butik så innebär det inte att man kan sätta priser som om man jobbar på St Eriksgatan i Stockholm. Jag är otroligt less på alla låtsasexperter som tror att man kan tjäna en otrolig hacka på detta svarta guld bara för att vinylskivorna har fått en enorm renässens, och tror att det därmed är rättfärdigat att sätta enormt höga priser på skitskivor som väldigt få köper någon annanstans.

Fyndlagret här i stan har bjudit på många skratt där man tagit 75 kronor för Pelle Karlssons skiva som alla andra kastar numera eller 50 kronor för en sliten Boney M. Men idag var jag med om något ännu värre på en annan second hand, där man tagit 50 kronor för en vinylsingel med dansbandet Drifters med Marie Arthurén från 1991 eller andra hutlösa priser för 80-talssinglar som dom flesta loppisar nästan ger bort. Ska man ta högre priser på skivor så måste man har lite koll. Svensk progg, hårdrock, Pink Floyd, Beatles eller Elvis, visst, det kan man höja, men så mycket LP-skivor köps inte att vi samlare är beredda att acceptera vad som helst för att det heter skivor! Det är väldigt oförskämt mot oss att sätta överpriser på vanliga loppisskivor och tro att vi skulle köpa det! Skärpning alla som planerar att ha second hand-affärer i sommar!

/JS14

Intressant?

 #
Tomt vallöfte om hemlöshet
Stafrin | 28 Juni, 2014 10:44
Den lokala Alliansen här i staden vill erbjuda lägenheter till dom hemlösa om dom vinner valet. I Radio Västernorrland hördes kristdemokraternas Hans Bryngelsson gråta ut över hur lättare det är att ta itu med sina normala problem om man har sovit i en riktig lägenhet istället för en bänk på tågstationen. Han har så rätt! Det är riktigt ädelt och underbart tänkt! Synd bara att det redan finns en lag om rätten till bostad i samhället. Vill Alliansen börja se till att detta äntligen efterlevs så är ingen gladare än jag, men få inte detta att framstå som något nytt och som ett vackert vallöfte, för det finns inget som hindrar att man börjar redan nu.

/JS14

Intressant?


 #

Intressanta siffror om främlingsfientlighet
Stafrin | 24 Juni, 2014 15:45

78 % är oroade för ökad främlingsfientlighet, medan 49 % är oroade för ökad invandring, visar en undersökning från Göteborgs universitet. Självklart vore det absolut bästa att inte behöva vara oroad för något av dom, men att fler ändå är oroade över ökningen av dessa virrhjärnor som sprider rasistisk dynga än följer dom i spåren är en klar positiv sak. Svenskarna blir mer toleranta till flyktingmottagning, vilket blir intressant att följa när det blir val och Sverigedemokraterna ska bedömas. Men anmärkningsvärt är ändå att det i så fall är 29 % som både är rädd för invandring OCH främlingsfientlighet, vilket är lite märkligt.

Sen kan man ju fundera på hur noga folk har svarat och vart man räknar sig själv i denna undersökning. En som säger: "Jag är inte rasist, men...", vart räknas den personen, för den personen är ju tveksam till en ökad invandring, men samtidigt är tillräckligt rädd för att stödja främlingsfientligheten? Men vilket som så är det ett steg i rätt riktning och positiva siffror.

/JS14

Intressant?


 #
Tankar vid en midsommarstång...
Stafrin | 20 Juni, 2014 21:59

Jag bevittnade midsommarfirandet på Norra Berget för första gången på evigheter idag och tittade på när barn och vuxna lekte kring midsommarstången. Det var en märklig, men komisk upplevelse. Jag fick en bild för mitt inre om vad en eventuell nyanländ till Sverige eller någon annan som aldrig sett dans kring denna stång förut skulle säga om detta folk här. En stor mängd svenskar viftar med händerna vid öron och stjärt och hoppar sen som grodor runt ett lövat kors med stora ringar på.

Dessutom fick jag en flashback tillbaka till när jag var liten och tvingades dansa ringdans (nej, jag var inte alls förtjust i det ens då) och tyckte det var så pinsamt att titta på dom andra som dansade när dom lekte "Grin-Olle visa" eller "Skratt-Olles visa" i "Räven raskar över isen". Där stod dom andra och låtsades gråta eller skratta helt omotiverat på kommando. Var detta normalt? Varför dansar man "Räven raskar över isen" i över huvudtaget på midsommarafton? Den är väl väldigt otidsenlig egentligen, jag menar hur mycket is finns det för räven att raska över den 20 juni? Nog för att det var rätt kallt idag, men detta är banne mig löjligt.

Med dessa tankar så önskar jag alla en väldigt trevlig midsommar, för högtiden är ändå bland det vackraste som Sverige har att bjuda på!

/JS14

Intressant?


 #
Alkohol och lastbilsflak kan ha ett samband
Stafrin | 13 Juni, 2014 10:50
Allt fler olyckor från studenternas lastbilsflak har lett till en diskussion om att förbjuda ungdomar från att genomföra den numera traditionella seden att åka runt stan och skråla och sjunga. Med risk att framstå som en moralpredikare så har jag kommit på en lösning: Om man förbjöd alkohol på flaken (eller drog ner på det på studenten i överhuvudtaget) så kanske studenterna kunde åka lastbil runt hela länet om dom så ville. Jag vet inte, men det kan ha en koppling. Det är ju inte alltid lastbilens fel att personerna ovanpå den inte alltid har huvudet under kontroll. Men vore kanske orimligt, det är ju lika heligt att ungdomar ska kunna supa obehindrat på studenten. Fast det är ändå en tanke som tål att undersöka...

/JS14

Intressant?

 #
Då är sommaren här...
Stafrin | 13 Juni, 2014 08:26
Sommaren är här! Skolavslutningarna är här! Det märkte man när jag klev av bussen i morse och såg en 12-åring coolt gåendes i värsta James Bond klädsel med svart kavaj, svarta byxor, vit skjorta och fluga, samt ett par tuffa solbrillor med blå fönster. Då vet man på nåt sätt att sommaren är här!

/JS14

Intressant?

 #
Hårdrockens stora mysterium!
Stafrin | 12 Juni, 2014 17:25
Vad är det med svensken... eller ska jag säga människan, för detta fenomen är ju utbrett, nej, jag undrar om inte svensken är extremast, SVENSKEN och hårdrock? Vad är det som gör att det precis överallt finns folk som älskar Metallica eller Iron Maiden. När jag gick i mellanstadiet på Nackstaskolan så rådde den berömda fejden mellan synthare och hårdrockare. Jag tror att alla som följt mina bloggar förstår i vilket läger jag hörde hemma. Hårdrockare var dom där farliga typerna med långt hår, jeansjacka med nitar på, Iron Maiden-tröja och en lite hotfull stil. Dom som gick fram till en och frågade med en lite drogad och släpig röst:
"ÖH! Ha'ru hööört 'Maidens senaste?"

Jag blev erbjuden en gång att spela in ett kassettband med hårdrock från P3s radioprogram för älskare av denna genre, "Rockbox" med Per Fontander till ett par kompisar. Jag skulle få ett annat kassettband i utbyte. Det var ett experiment, vill jag lova. Det var Dio, Judas Priest och Helix, elgitarrer och hårda trummor som dundrade på, och sångare som fick Kakmonstret i Sesame Street att framstå som en gossopran. Och detta skulle jag stå ut med så jag fick ihop ett 90-minuters kassettband?! Till råga på allt så blev mina kompisar sura när jag väl tragglat mig igenom allt och återlämnat kassetten. Hårdrocken på bandet hade varit för mesig! Nej, aldrig mer hårdrock! Gary Moore och Deep Purple, inte en ton längre!

Nu är alla dessa hårdrockare vuxna, men troligen har dom inte släppt hårdrocken, eftersom många i min ålder tycks ha kvar Iron Maiden-tröjan. Efter Lordis seger i Melodifestivalen så har hårdrocken blivit folkkär på nåt vis och idag så hör man överallt folk som älskar att lyssna på metall och hårdrock, även om namnen idag också inkluderar nyare namn som Sabathon och Hammerfall. Vad är det med denna musik som lockar? Varför är det coolt med nitar och läder, distade gitarrer, ett dunkande med trummor, skrikande och ett sound som låter som om det var producerat i helvetet? Jag förstår att det är en smaksak förstås och att många hårdrockare idag har ett bredare register än så och jag ska inte leka Siwert Öholm och skrika mig hes, men jag blir alltid nyfiken på vad det är som lockar och som jag inte förstår. Själv tycker jag det räcker med Guns N Roses som sjunger stillsamt om "November rain", men så fort det ändras till "Welcome to the jungle" åker radion av! Men för all del, den svenska musiken ska vara bred så jag antar att jag borde säga: rock on... eller nåt...

/JS14

Intressant?

 #
Retrogalaxen uppe igen!
Stafrin | 05 Juni, 2014 19:22
ÄNTLIGEN! Alla problem ska nu vara lösta och Retrogalaxen kommer att finnas uppe igen för er som vill minnas och botanisera i 80-talet! Jag har bytt webhotell och tackar Passagen för samarbetet de senaste 13 åren! Jag hoppas att frånvaron inte skrämt bort allt för många besökare!

/JS14

Intressant?

 #