Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Det lilla blir stort i drömmarna
Stafrin | 28 September, 2014 18:05
Det är märkligt hur en enda glimt av något kan skapa något stort i drömmarnas värld. Igår så tittade jag lite snabbt förbi en blogg och såg lite förstrött att pridefestivalen nämndes. Jag noterade inte det nåt nämvärt utan gick därifrån 10 sekunder senare och tänkte sen inte alls på det. I natt så drömde jag att jag gick på stan och det var pridefestival där med utklädda människor och allt. Att denna lilla snabba glimt i en bloggnotis en gång kunde skapa den stora miljön i drömmen. Det mänskliga sinnet är en spännande skapelse ibland...

/JS14

Intressant?

 #
Bra manifestation i Sundsvall mot rasism
Stafrin | 20 September, 2014 17:09
Jag skulle vilja tacka nätverket Sundsvall Mot Rasism för deras manifestation idag mot rasism och nazism och avståndstagande till Sverigedemokraternas alltför stora makt i Sveriges riksdag. Det var en fin tillställning på stora scenen på Sundsvalls torg med många hundra som kommit för att lyssna på talare från alla partierna (ja, utom Sverigedemokraterna då, förstås). Plötsligt fanns inte en enda diskussion om budget, skatter eller misslyckad arbetsmarknadspolitik. Nu var alla vänner och stod upp tillsammans för en helt annan sak! Allianspartierna, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och till och med en representant för Sundsvalls nya lokala parti Grönt Perspektiv dök upp för att visa vad man tycker om Sverigedemokaternas åsikter. Alla var inte perfekta talare kanske, men hjärtat och entusiasmen fanns där hos alla. Men min favorit var Fáten Nilsson från folkpartiet, vilket kan verka konstigt att komma från mig, men till skillnad från alla andra så pratade hon med stor entusiasm helt utan manus och direkt från hjärtat och hon fick stora ovationer! Hade det varit val den här veckan istället för förra så hade nog Alliansen suttit kvar i fullmäktigetoppen här i stan på bara det talet.

Men det var ett riktigt bra, viktigt och häftigt möte i septembersolens glans som visade att det finns en kampvilja mot den främlingsfientlighet som råder världen över. Som en talare sa, kan inte Svenska Akademi bannlysa ordet "men" så att man måste välja sida. Då slipper vi dessa som ska hitta på ursäkter av modellen "Jag är inte rasist, men..."

/JS14

Intressant?

 #
Äntligen regeringsskifte - men till vilket pris?
Stafrin | 16 September, 2014 20:24

När jag igår gick en på en solig höstpromenad så passerade jag en syn som jag kände att jag bara måste fotografera. För när jag såg det här så kände jag mig för första gången riktigt lycklig över valet söndags. Den är så talande på nåt sätt över valresultat och över något som jag har längtat i åtta år efter. En moderat valaffisch som fallit av sin pinne, precis som den hemska mardrömmen som kallas Alliansen och dom "nya" moderaterna också har fallit. Festen är slut för högern och nya krafter har tagit över! Jag kände att jag kunde känna mig lättad en stund över att vi har fått en ny regering. För det ska ingen förneka, att det är skönt att åtta år av borgeligt styre äntligen är över! Det var det positiva med gårdagens val. Snart, när jag bläddrade i Sundsvalls Tidning, så knackade verkligheten på porten igen.

För samtidigt känner jag förstås en dämpad känsla över att mitt brandtal i lördagens bloggartikel inte gjorde mycket. Sverigedemokraternas framgång är en skrämmande bild av ett samhälle där misstro mot människor från andra kulturer är större än någonsin. Ett samhälle där den politiken nu på allvar kan få en skrämmande fotfäste i svensk politik. Det var skönt att Alliansen inte gjorde det man befarade först, lät SD vara en del av Alliansen för att säkra makten. Men det hindrar inte partiet att vara en del av makten ändå. Nu är Sverige där, på samma nivå som i övriga Europa, med högerpopulistiska partier som på allvar tagit plats i politikens högsta toppar. Jag hoppas vid gud att Stefan Löfvén hittar ett sätt att regera utan så lite inflytande som möjligt från Åkesson för ett parti som inte respekterar andra människor med deras bakgrund som enda förklaring har inget i den översta makten att göra.

Jag har sagt nu i många texter att man måste ta detta missnöje på allvar inom dom etablerade partierna, för jag ser det som i många fall ett missnöjesval, om man också ser till att missnöjet mot dom invanda partierna också höll på att ta FI in i riksdagen och flera småpartier i kommunerna landet runt också hade stora framgångar. Folk är missnöjda med hur politik ser ut idag, där både S och M säger samma saker, fast i olika tonlägen och ordval, där folk blir trampade på och blåsta av makthavarna och där den vanliga människan snart är ett minne blott. Men faran är istället att flera partier vägrar se det och istället tar ut allting på invandrarna istället och försöker mota SD i grind genom att själva anama delar av deras politik, i alla fall bland allianspartierna.
Jag skulle också vilja lyfta på hatten i en eloge till, tro det eller ej, Aftonbladet och Expressen som med sina löpsedlar där man uppmanar folk att " Vi gillar olika" och försöker visa det sanna SD. Normalt så står jag åsiktsmässigt på samma sida om Magnus Betnér vad gäller kvällspressen, men här försöker dom i alla fall ta en strid mot SDs åsikter!

Om vi nu lämnar SD för ett ögonblick och ser på Stefan Löfvéns seger så finns det en rad måsten för att städa upp efter dessa åtta år. Det måste till en arbetsmarknadspolitik och för att hålla sina vallöften om jobben så blir det ohållbart att samtidigt sitta och hålla Milton Friedmans åsikter om ryggen. Det måste till en arbetsmarknadspolitik som ger jobb, FAS 1-2-3 måste bort och man måste satsa på att få folk i arbete! Det måste till en politik som i högre grad utgår ifrån vad som i första hand är bäst för Sverige, inte EU! Det måste till en socialpolitik som utgår ifrån människan och dess behov, inte företagens behov! Det måste till en skolpolitik som utgår ifrån elevens bästa och behov, inte Sveriges intellekts behov! Det finns alltså mycket som ska göras och där det behövs grovstädas upp! Jag avundas inte Stefan Löfvén ett dyft, att genomföra dessa saker och samtidigt hålla ett öga på SD är ingen lätt uppgift. Men det viktigaste är att man håller löftet man sagt hela tiden, att inte ge vika för ett samarbete med Åkesson, makt eller inte.

Men trots SD så vill jag ändå tänka positivt. Vi har en ny regering och Alliansen är till sist krossade! Om det blir bättre eller samma återstår att se, men idag kan jag väl kosta på mig att le lite åt den dröm jag haft sen 2006. Men frågan är om det blev en pyrrhusseger.

/JS14

Intressant?

 #
Att tänka på innan ditt val i morgon...
Stafrin | 13 September, 2014 17:46
Det är val i morgon i konungariket Sverige, det tredje som går under den här bloggens existens. Tidigare om åren har jag bevakat det ganska noggrant och gett åsikter här och var, men som jag sa för ett par dar sen så tänker jag inte vara lika noga detta år. Känns det vettigt att vara noggrann när 90 % av partierna numera gör allt för att deras politik ska passa EU och dess mest lönsamma invånare? Nej, min motivation är lite borta numera, vilket är en av anledningarna till att bloggen antagit en lite lättare form. Självklart lär jag delge lite tankar efter valet om resultatet, men en analys om valrörelsen i sig tänker jag inte göra i år. Jag kunde önska att vi får en ny regering för Alliansen har gjort sitt, vilket innebär inte mycket. Dom har stampat på dom sämst ställda länge nog och nu är det dags för en förändring! Men frågan är hur mycket bättre Löfvén är och om det blir bättre, mer än att sossarna är bättre på att låtsas som det regnar när samhällets bottenskick får det sämre. Men det är ditt val i morgon, vilket Sverige du vill ha. Jag ska inte säga åt folk vad dom ska rösta på. Däremot så skulle jag vilja rikta mig till alla som planerar att rösta på Sverigedemokraterna i morgon. Jag förstår att det finns ett utbrett missnöje med invandrarpolitiken, även om jag på intet sätt håller med om det och ser det som ett problem. Men att rösta på ett parti som Sverigedemokraterna kommer inte att göra något bättre. Om det är missnöje med dom etablerade partierna som man har så finns det andra partier som är mycket rumsrenare.

Jag blir rädd när jag ser den position partiet har fått hos de svenska folket. Idag är det viktigare att värna om Sverigedemokraternas rätt att sprida sitt budskap än invandrarnas rätt att leva ett normalt liv. Jag ska inte förneka den demokrati vi har, det är inte det det handlar om, utan hur ett främlingsfientligt partis åsikter är viktigare än människoliv.
Vi har ett samhälle där vi inte diskuterar MED invandrarna om vad dom vill ha utan sitter vid sidan av och diskuterar och viskar OM dom, långt över huvuderna på dom.
Idag så får en invandrare ingen svenskaundervisning förrän han/hon (nej, "hen" finns fortfarande inte i min ordlista) har en bostad. Dom får gå där på förläggningar eller inslussade tillfälliga kommunlägenheter och göra inget. Att få en lägenhet idag för en infödd svensk är nog svårt, framför allt om du är ung och utan arbetslivserfarenhet. Hur svårt är det då inte om du inte ens kan språket och inte har något jobb. Tar du bidrag får du höra att "invandrare lever bara på bidrag". Om man får jobb så heter det "dom kommer hit och tar våra jobb". Det är inte lätt att vara människa idag, det är tydligt det! Men det är tydligen inte samhället det är fel på som har dessa regler och fördomar. Det enda felet är tydligen att det finns för många av dom och det är i mångas ögon dom det är fel på. Frågan är om det är ett sånt samhälle vi vill ha, där vi inte ser utlandsfödda som människor av kött och blod utan som varelser som tar plats och som är udda.

Jag blir alltså rädd när jag ser Sverigedemokraternas påverkan på många svenskar idag. Att partiet kan göra saker som för normala riksdagspartier är dödsstöten i folks ögon, men som i SDs fall det tycks finns någon sorts förståelse för. Framför allt när tre av deras högsta politiker kan går runt på stan och hota folk med järnrör och filma det och ändå inte tappa som en sten i opinionen, utan får förståelse. Eller när jag ser den ena skandalen efter den andra, som normalt skulle ha varit rena döden för ett politiskt parti, men som ingen bryr sig i när det gäller SD. Den ena efter den andra medlemmen ertappas på rasistiska listor och facebooksidor och ändå så verkar det vara fullt normalt. Då blir jag mörkrädd. För hur mycket man försöker intala oss att Sverigedemokraterna "inte är rasister", så går det inte längre att blunda för att partiet har en stor andel medlemmar på väldigt höga positioner som är det fortfarande. Bara för att man byter klädsel och använder finare ord så putsas inte innandömet i partiet upp för det. Som sagt, vi lever i ett fritt land. Folk får rösta på SD om dom vill, vid gud, vi har en demokrati, men kom ihåg, dom personer som det partiets politik är emot är lika mycket människor som du och jag som vill ha kärlek och respekt. Vissa fungerar utmärkt i samhället, vissa inte. Precis som infödda svenskar...

Men vilket fall som helst så är det alltså val i morgon. Förvisso är inte motivationen på topp, men det är en händelse som är viktig och som det är spännande att få vara en del av! Trevlig valdag på er!

/JS14

Intressant?


 #
Livets hårda lott...
Stafrin | 12 September, 2014 23:12
Man vet att livet är skrattretande orättvist när en 11-årig unge som sminkar sig får 50000 tittare på Youtube, medan jag som visar skivor och försöker sprida lite kultur ibland ska vara glad om jag kommer över 15 tittare.

/JS14

Intressant?


 #
Kräv svar om jobben av politikerna!
Stafrin | 11 September, 2014 23:49
Jag har inte nämnt valet så här långt ännu och till skillnad mot tidigare år så hade jag inte tänkt att analysera lika mycket. Att analysera hur det har gått och vem som har som har gjort bäst ifrån sig eller har bäst chanser känns inte så viktigt längre, med tanke på hur lika partierna är idag och hur ointressant svensk politik är numera, då ingen tycks ha någon mer vision än att tillgodo se EU. Därför hade jag tänkt att i år köra lite lobbyverksamhet själv, lite vädjanden vad gäller det viktigaste att tänka på inför valet. Jag hade inte tänkt att säga åt folk vad dom ska rösta på, inte mycket i alla fall, så pass respekt har jag för folks vilja, med vissa undantag som jag hade tänkt ta upp på valdagen. Däremot så finns det olika ämnen som är otroligt viktiga, men där det är så viktigt att man ser mellan raderna på alla floskler och i detta fall så tänker jag på arbetslöshetsfrågan. Genom alla tider har det lovats jobb både till höger och vänster och de senaste åren har det stannat vid noll och åtgärder. Stefan Löfvén har totalsågat Alliansens arbetsmarknadspolitik hela tiden och lovat att alla ska få jobb. Vad Alliansen har lovat ända sen dom tog makten vet vi alla. Men frågan är hur mycket som stämmer bakom dessa vackra ord? Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfvén följer nämligen salige Milton Friedmans ord, om att det måste finnas arbetslöshet för att inflationen ska vara låg. Enligt den beräkningen måste drygt 350 000 vara arbetslösa för att det ska gå ihop.

Nu är detta inget nytt utan har använts i EU under relativt lång tid, men det förändrar inte det faktum att det är en horribel människosyn som man måste ta i beräkningarna när man röstar på söndag. Är alla människor berättigade till ett jobb, eller måste vi offra några 100 000 personer för pengarnas skull? Och är det då rätt att lägga skulden på dom arbetslösa för att dom inte har jobb och därmed straffa dom? I min värld så är människan viktigast och alla människor har rätt till ett vettigt liv, så jag hoppas att du som röstar på söndag gör det med en tanke om människan i samhället och dess rätt till ett riktigt leverne. Våga ställa Löfvén och Reinfeldt till svars och kräv ett riktigt svar om vad dom egentligen vill med dom arbetslösa och jobben!

/JS14

Intressant?


 #
Att lära sig försäljarknep...
Stafrin | 01 September, 2014 17:06
Jag måste ju säga att det är ALDRIG ett bra tecken när det ringer på mobilen och person i andra ändan börjar med att säga: "Jag ringer inte för att sälja något! Bra, va?". I det ögonblicket VET MAN att det kommer ett erbjudande av kommersiellt slag i någon form. Så "Bara spara", eller vad ni heter som ringer och försöker pracka på folk dynga hela tiden, lär er att folk är inte så dumma som ni tror.

/JS14

Intressant?

 #