Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Kim Anderzon död!
Stafrin | 25 Oktober, 2014 11:43
Jag vet att jag inte skrivit så mycket på sistone och jag beklagar men har man fullt upp så har man. Men nu läste jag om dödsbudet att skådespelerskan Kim Anderzon hade dött. Cancer är en riktigt hemsk sjukdom som bryter ner en människa helt så det är tråkigt att den nu har tagit livet av en bra skådespelerska och rolig komedien som alltid verkade vara glad och trevlig. Hennes roller i "Sällskapsresan" och "Göta kanal" är legendariska liksom hennes roll som den pigga och karltokiga Siv Svensson i "Rederiet". Tack för alla skratt, Kim!

/JS14

Intressant?

 #
Starka personligheter behövs i sportmedierna
Stafrin | 11 Oktober, 2014 17:56
Det svenska folkhemmet håller på att skrivas om, åtminstone det som handlar om sport-TV. Sveriges Radio- och TV är inne i en av sina årliga storstädningar bland sina äldre medarbetare och nu är det två av sina mest folkkära sportprofiler som fått stryka på foten, Ralf Edström och Stig Strand. Det som är problemet är just det som dom är, folkkära, för det är ett riktigt fult ord idag. I dagens stressiga och ytliga värld så ska du inte vara något som folk minns och nåt tryggt att hålla fast vid utan nåt ungt med fart och fläkt som kommer ena dan och kan gå andra dan. Sen huruvida Ralf Edström och Stig Strand ska få kommentera idrott i medierna eller inte lägger jag mig inte i. Jag följer vare sig fotboll eller alpina idrotter så jag kunde egentligen inte bry mig mindre. Ralf Edström och Lasse Granqvist var ju förvisso idrottsunderhållning personifierad på sin tid, men Granqvist jobbar inte längre inom koncernen och Halvan funkar inte riktigt samma utan Helan.

Det som istället jag tycker är mer upprörande i så fall är just det faktumet att SVT alltid försöker få sig själva att framstå som så seriösa och aktuella genom att bara peta dom som råkar vara av äldre årgång. Man tror att man kan rucka på svenskens traditioner och trygghetsnarkomani genom att låtsas vara så balla och trendiga och sen blir man förvånad när sen folk hellre letar sig till SVT Play, Öppet Arkiv eller de kommersiella kanalerna. Dom kanalerna som borde stå för det unga, snabba och häftiga, dom som måste satsa på kommersialism på ett annat plan, dom plockar in dom folkkära profilerna, för dom vet vad som krävs för att rida på en popularitetsvåg. Därvid känns ett petande av Ralf Edström eller Stig Strand inte så chockerande egentligen, eftersom det förmodligen inte dröjer länge innan i alla fall Edström dyker upp i antingen TV 4 Sport eller Canal +.

Att satsa på unga krafter är bra, men som med allt annat så handlar det också om att inte låta saker som idrott eller dylikt att bli en intern underhållning för dom redan frälsta utan försöka skapa den där idrottskänslan där man lockar alla till soffan och faran om man inte vågar vara lite folklig även på sport-TV-nivå är att det blir ett gäng invanda nördar som följer idrotten mest och att den där "Stenmark"-effekten, som en gång lockade alla till TVn ses som nåt historiskt. Därför måste man våga satsa på starka personligheter bland sportkommentatorerna, vilket det blir allt färre av idag. Några Åke Strömmer, Lasse Granqvist, Lars-Gunnar Björklund eller dylika karaktäristiska personligheter har inte dykt upp bland sportmedierna på länge och jag tror att det behövs för att skapa ett folkligt sportintresse igen. Om Edströms och Strands ersättare Anja Pärson och Håkan Mild kan bli såna personligheter återstår att se. Om inte så kommer det bli en stor flykt till dom kommersiella kanalernas sportprogram, för vare sig vi vill det eller inte så är svensken beroende av sina folkkära profiler, antingen man skapar nya eller satsar på dom klassiska. Sett ur den synvinkeln så är ett petande av Ralf Edström och Stig Strand inte en bra affär.

/JS14

Intressant?

 #
Fler yrken till framtidens underhållnings-TV!
Stafrin | 06 Oktober, 2014 21:43
Så har TV 4-koncernen hittat ett nytt yrke att mjölka amatörernas desperation till kändisskap på. Efter "Hela Sverige bakar" kommer "Hela Sverige syr", vilket förmodligen är lika aptrist som det låter. Men det är förstås en smaksak. Men det jag funderade på är hur många yrken till kan man omvandla till amatörparadens afton i underhållnings-TV? Kanske framtiden kan erbjuda "Hela Sverige webdesignar", där man kan sitta och se en massa datanördar som sitter vid sina datorer och gör hemsidor på tid. Eller varför inte "Hela Sverige opererar", där man följer en massa läkarstuderanden och där vinnaren får en anställning på Sahlgrenska? "Hela Sverige lappar", där man tävlar om att bli bäst parkeringsvakt utan att få för mycket skäll!
Men drömprogrammet måste väl ändå vara "Hela Sverige förmedlar", där man får jobba på Arbetsförmedlingen skapa jobb åt arbetslösa. Se, Stefan Löfvén, nu kan ni både bli folkkära TV-kändisar OCH lösa arbetlöshetssituationen. Två flugor i ett, och den nya vurmen att låta ett yrke och ett gäng kändiskåta nybörjare smälta samman kan också bli till någon nytta för en gångs skull.

/JS14

Intressant?

 #
Tumme upp för Löfvéns erkännande!
Stafrin | 05 Oktober, 2014 18:49
USA och Israel är lite putta på Sverige för att Stefan Löfvén började sin mandatperiod med att erkänna Palestina! Jag trodde inte jag skulle säga detta men... starkt jobbat Löfvén, vilket är sagt helt utan ironi! Tumme upp!

/JS14

Intressant?

 #