Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Den svarta fredagen är här
Stafrin | 29 November, 2014 00:46
"Black friday" har kommit till Sverige. Jag visste inte ens vad det var innan den här dagen började. Jag börjar bli lite små rädd för mig själv när så många nya företeelser i världen och på nätet helt passerar mig obemärkt förbi. "Black friday" är alltså amerikanarnas "Mellandagsrea" som kommer dagen efter "Thanksgiving" då affärerna är rea så man kan förbereda sig för julhandeln. Varför den går under namnet "BLACK friday" vete gudarna, eftersom det låter mer som en börskrasch på Wall Street än en glad affärsdag.

Efter att ha haft succé med detta på nätet så har flera affärer i Sverige börjat ha "Black friday" även i affärerna. Vi har ibland skämtat och sagt att när vi nu har tagit efter Halloween i Sverige så tar det säkert inte lång tid innan vi plankar "Thanksgiving" också, men självklart... det är köpmännen som styr våra trender och där givetvis "Black friday" en mycket mer lönsam dag att plocka över. Så räkna med att inom fem år så är "Black friday" ett vanligt begrepp även i Sverige i slutet av november, för Sverige är numera landet som inte kan skapa några egna traditioner utan måste titta avundsjukt på alla andra länder och göra som dom. Fast om vi kastar oss efter reasaker denna dag eller bara tar en kölapp och väntar på vår tur återstår att se. Vem vet, då kanske vi kan göra vår egen version i alla fall. Folköl och norrländska dammsugare med cowboyhatt och tighta jeans.

/JS14

Intressant?

 #
Ett originals recept till glädje
Stafrin | 26 November, 2014 13:29
Det värsta med dagens moderna teknik som alla ska ha är att andelen personer som tror sig vara överlägsen dom som inte är intresserade ökar. Personerna som med nåt flin kläcker ur sig till någon som har en helt annat behov och ännu använder de äldre sakerna:
"Ja, idag använder ingen inte sånt längre"
En av de viktigaste sakerna jag lärde mig som barn, nu gäller detta musikalisk utveckling men det funkar lika bra här, är från en bok om musikhistoria där författaren skrev:
"Ingen musikstil kommer någonsin att dö. Det kommer alltid att finnas utövare."
Och någonstans gäller det här också. Det kommer alltid finnas utövare även om andelen inte är så många för tillfället. En annan viktig sak som jag lever efter sas av Albert Engström:
"Det är varenda förbannades människas plikt att förbli ett original..."
Kombinera detta och vi får en så mycket roligare tid på jorden än om alla går medströms på samma gång.

/JS14

Intressant?

 #
Hedersvärt av GA-kyrkan
Stafrin | 22 November, 2014 11:48
GA-kyrkan i Sundsvall är beredd att ställa upp med plats för husvagnarna som dom rumänska tiggarna i stan har. En hedersvärd insats av Svenska kyrkan, det kan man inte säga nåt annat om. Intressant är att kyrkoherde Stefan Andersson inser att detta kommer att bli en kontroversiell fråga som kan göra så att en del lämnar kyrkan och ändå står han för sitt beslut. Det är en rätt ovanlig och lika hedersvärd inställning. Visst, det är så många tiggare ute nu att man snart snubblar på dom, men de är tidsbild av den värld vi lever i idag. Där vi i vår västerländska värld är så stolta över våra i-padar, dom senaste kläderna och att kunna köpa allt tekniskt lullull som man ska ha idag enligt den sociala regeln, men där vi däremot inte tycks bry oss om de som knappt har tak över huvudet, oavsett hur många som medvetet söker sig över gränsen för att tigga. När jag var i Stockholm nyligen så låg kvinnor på gatan på madrasser och i sovsäckar ut med väggarna på kvällen. Det var inte kul att se, så det är någon idag som tror på humanitära insatser.

/JS14

Intressant?

 #
Inget efter Fas 3 - och tiden går...
Stafrin | 09 November, 2014 20:23
Under 1998 gick jag på ett projekt som kallades Arbetslösas Hus. Det var en arbetsmarknadsåtgärd där man hade en massa olika aktiviteter som man gjorde åt folk och man vad då anställd som det som då hette ALU-arbetare. ALU var alltså ännu ett av de stora epokgörande genidrag i arbetsmarknadspolitikens härnkontor. Jag vet, en liten gnutta ironi kanske infann sig. Detta projekt hade funnits några år och jag sände radio där. Under hösten så började Arbetsförmedlingen att svälta ihjäl Arbetslösas hus genom att inte skicka några fler dit och i november lades föreningen ner. Men någon ny åtgärd hade inte kommit utan dom arbetslösa sattes på barbacke tills man kommit på något nytt kafferastsprojekt.

Lite samma känsla får jag idag när jag läser om regeringens nerläggande av FAS 3. Ja, jag vet, jag borde dansa ursinnigt och skrika och jubla av total eufori och lycka. Jag har väntat på den här dagen sen denna blogg startade och jag tycker verkligen att regeringen gör rätt som tar det beslutet! Fas 3 måste vara en av dom sämsta idéerna en regering i modern tid har tänkt ut och jag antar att den kommer att vara saknad av ingen! In med skiten i politikens "Hall Of Shame"! Vad jag däremot inte gillar är att regeringen dock inte har någon plan för vad man ska göra med dom arbetslösa som ska skrivas in där alternativt vars tid går ut på den plats man är. Likt Arbetslösas Hus 1998 står dom arbetslösa ånyo på bar backe till dess att man hittat på ett nytt mästerverk till projekt. Jag förstår när arbetsmarknadsminister Ylva Johansson säger att det tar tid att sysselsätta över 30000 arbetslösa på en gång, men någon plan kunde ha varit bra om man hade haft under valrörelsen, för arbetslösheten var ändå en av dom viktigaste frågorna under valrörelsen. Men det enda man tycktes veta var att Alliansens arbetsmarknadspolitik var dålig, inte vad alternativet var. Med andra ord gick man till val på en lika ogenomtänkt politik för dom arbetslösa som Alliansen gjorde vid dess regeringstillträde 2006.

Nu har regeringen precis tillträtt och jag vet att man inte har riktigt den makt man vill ha i och med att ett visst parti som börjar på S och slutar på "verigedemokraterna" sitter i vägen så jag ska ge Ylva Johansson och Stefan Löfvén lite tid att kunna bli varma i kläderna. Men klockan tickar dock på. Det går inte att vänta och tänka hur länge som helst. Tänk på det, socialdemokrater utifall ett nyval skulle komma innan man vet ordet av...

/JS14

Intressant?

 #
Vem vinner på DVD-utvecklingen?
Stafrin | 07 November, 2014 10:53
DVD-försäljningen har minskat med 21 % till förmån för strömmande tjänster. Konstigt, jag trodde det var normalt att betala nästan 200 kronor för en film som man ser en gång och sen låter den ligga några år innan man kanske ser om den. Där har filmindustrin till och med mer att lära än skivbranschen.

Sen kan man förstås diskutera att åter är det internet som skåpar ut allt som används i den verkliga världen. Allt vi gör ska göras via nätet vilket gör att det blir en än mer klassklyfta mellan de som inte vill ha strömmande genom nätet, de som inte använder internet knappt alls eller de som inte har råd med all den nyaste tekniken nu i kristider mot de som sitter och hänger med i alla nya tekniska erövringar. Jag vet, jag låter så gammalmodig så hälften vore nog, men jag är van och står för det. Vi får ju inte glömma att en anpassning till allt detta kräver allt mer ny teknisk utrustning, inte minst inom TV och film om man ska få den perfekta bildupplevelsen, och den är ju inte gratis direkt. Så frågan är vem som är mest förlorare, vi som måste skaffa allt nytt hela tiden för att hänga med och kunna njuta av det nya fullt ut eller filmbranschen som likt skivbranschen måste ta multum för saker som används i liten utsträckning per gång. Och vem är vinnaren?

/JS14

Intressant?

 #
40 år - fortfarande hungrig, men vuxen
Stafrin | 05 November, 2014 19:17
Ja, jag erkänner. Idag fyller jag 40 år. Jag minns ett avsnitt av "Svensson svensson" där Gustav Svensson jämför 40-årsdagen med tennistermen "Sidbyte första halvlek 40-0". Det känns nog rätt att anamma den frasen. I övrigt så känner jag inte alls så mycket ångest inför att fylla 40. Det är en siffra som alla andra och jag känner mig trygg i den person jag är. Någon 40-årskris finns inte i antågande. Jag kanske har gått igenom den fasen sen tidigare. Men det kan också vara så att jag känner mig lättad att mycket av det som formade mig i intresseväg som yngre fortfarande är en del av mig. Jag är fortfarande en musiknörd, fast ännu mer seriösare! Jag gillar fortfarande radio, fast mer seriösare. Och jag vill fortfarande till New York en dag, fast jag har en mycket mer mogen syn på USA som land. Kort sagt, jag är den jag alltid varit, fast mycket i en vuxnare och mer utvecklad form.

Jag har sett trender och olika stilar komma och gå. Jag har hört hela livet om musikstilar som "ingen lyssnar på längre" och som är "stenute", men jag har alltid gått min egen väg och stått för det. Jag tror på att stå för att vara den man är, fast man sen kan få en nyanserad och utvecklad syn på det man har blivit. Därför känner jag mig rätt trygg i att vara 40 år just nu. Jag vill fortfarande stå med en fot i den nyfikna och hungriga ungdomstiden och den andra i ett mer moget och vuxet syn sätt. Mitt liv vandrar vidare, mot nya mål och drömmar...

/JS14

Intressant?

 #
Nya Melodifestivalregler skapar svåra problem
Stafrin | 02 November, 2014 11:50
Nya regler är på gång till Melodifestivalen. Ja, eftersom jag inte följer spektaklet så borde jag inte bry mig, men jag tycker en av reglerna är verkligen skrattretande. Efter att någon mupp utan eget liv valt att bygga en robot som massröstade uppåt 2000 gånger så får man från och med nu bara rösta 20 gånger på sin favoritlåt. Bara 20 gånger?! Jag kan verkligen se urfanet av tävlingen sitta vid TVn och med telefonen i hand efter att ha ringt in på sin favoritlåt med Sanna Nielsen 20 gånger och får meddelandet:
"Du har nu röstat 20 gånger. Du har därför inga röstningsmöjligheter kvar på det här abonnemanget."
Fanet blir skitförbannad och skriker:
"Faaaan! Katastrof! Lägg ner skiten, man får ju bara rösta 20 gånger!"
Också undrar musikbranschen varför inte folk tar tävlingen på allvar längre.

/JS14

Intressant?

 #
Özz Nüjens show överraskar positivt!
Stafrin | 02 November, 2014 00:48
Jag avslutade just att titta på komikern Özz Nüjens show "Statsminister Özz Nüjen" och blev mycket överraskad. Jag har aldrig varit ett sånt stort fan av denne komiker utan sett honom som lite väl tramsig allt för ofta. Men i denna show iklär han sig rollen som en statsministerkandidat, den första muslimske statsministerkandidaten. Han visar både upp svenskarnas mentalitet på ett träffsäkersätt, sågar våra nuvarande partier och partiledare och berättar komiska insitenter ur sitt liv.

Men framför allt är showen en uppvisning i medmänsklighet och rasistmotstånd. Hans ord om alla människors lika värde är väldigt sanna och tänkvärda. Stundtals är showen lite gapig och överspelad, men ändå så kommer budskapet fram, detta med ett leende och med rolig humor på rätta stället, och det är det viktigaste. Så min rekommendation är att se denna show och tänka efter på hur vi människor behandlar varandra.

/JS14

Intressant?

 #