Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Socialdemokraterna + Alliansen = ett nödvändigt ont
Stafrin | 27 December, 2014 22:40
Den nya röran och överrenskommelsen mellan Socialdemokraterna och Alliansen är inte kul! Vi ska leva på en borgerlig budget, trots att dom inte regerar. Men samtidigt så slipper vi ett nyval där möjligen endast Sverigedemokraterna vinner på det. Någonstans måste jag beundra dom svenska politikernas sätt att till varje pris undvika att dom främlingsfientliga kommer till någon sorts maktposition, om man jämför med Danmark och Norge som redan lagt sig platta. Det är ett nödvändigt ont som jag hoppas tar slut så fort som möjligt, men där man ändå får se till vad alternativet var.

/JS14

Intressant?

 #
En fröjdefull jul - inte för alla
Stafrin | 24 December, 2014 12:22
Juletid igen. För de flesta av oss en härlig tid, då vi njuter och myser till max, men jag tänkte luckra upp den illusionen ett ögonblick och föra en tanke till emigranterna som i Sundsvall finns i hamnen och GA-kyrkan, någon annanstans i andra städer. Ja, även andra hemlösa naturligtvis, men eftersom emigranterna är dom som är mest synliga tar jag dom som exempel. En av dom mest tragiska syner jag sett under året var när jag var i Stockholm i oktober och såg hur hemlösa kvinnor hade försökte göra det mysigt med slitna madrasser ett täcke och nåt ljus i nåt gatuhörn eller dylikt. Det var som att den tragiska verkligheten plötsligt slog mig i ansiktet, när man är så van med det lugna och normala liv man egentligen lever.

Här i Sundsvall är det ömsom svordomar, ömsom välmenande ord som sägs om dom som sitter utanför affärerna med en bössa i handen och säger något ohörbart för att få en slant. Men idag på julafton så ska dom förmodligen sitta där också, för dom vet att det kanske är största möjlighet till pengar den här dagen. Sen på julaftonskvällen går dom, som har en sån, tillbaka till sin husvagn medan vi tittar på Kalle Anka eller Karl-Bertil Jonsson. Så jag tycker vi skänker, likt nyss nämnde 14-åring, om inte annat en tanke till dessa människor, även i dessa dagar då Sverigedemokraterna går framåt. Med dessa jultankar önskar jag alla läsare en riktigt god och fröjdefull jul!

/JS14

Intressant?

 #
Starkt gjort av kungen
Stafrin | 20 December, 2014 10:39
Som en uppföljning till förra texten så måste jag ge en stor eloge till kungen! Jo, faktiskt, som hade stort kurage nog att hota med att hoppa av invigningen av bron här om vi flyttade på de hemlösa emigranterna. Han ville inte vara med om ett sånt behandlande av människor och då blev det fart på kommunnissarna som fick stå med stammande röst och be alla om ursäkt. Kudos, majestätet!

/JS14

Intressant?

 #
Det är skillnad på välgörenhet världen över...
Stafrin | 18 December, 2014 22:38
Idag invigdes till sist bron över fjärden, den bro som har varit stadens diskussionsämne i flera år. Till det skulle jag vilja koppla en debatt som rasar på Youtube, i det lilla sällskap jag är en del av som kallas Vinyl Community (ett gäng skivsamlare som visar skivor för varandra och diskuterar musik). Debatten gäller välgörenhet där, för att göra en LÅNG historia kort, en medlem anser att vi skulle kunna göra mer för välgörenhet, för dom fattiga, istället för att skicka skivor till varandra och dom andra tycker att det gör dom mer än gärna, men att det ena inte behöver utesluta det andra. Där är det nästan ordkrig för välgörenhet!

I Sundsvall flyttar vi på dom som tigger. Husvagnarna med emigranter ska flyttas för dom förstör stadsbilden när kungen kommer och klipper bandet och inviger bron. Det är då man inser hur liten man känner sig som svensk. Det är verkligen skillnad på välgörenhet världen över. Samtidigt så kan kungen inviga en stor bro, som kommunen lagt ut miljarder på...

/JS14

Intressant?

 #
Är nye moderatledaren en elit?
Stafrin | 15 December, 2014 19:43
Anna Kinberg Batra, kanske vår näste statsminister om några månader, en kvinna som har en av Sveriges roligaste makar, tumme upp. Men också en kvinna som började sin karriär med att såga oss som bor på landsbygden och hävda att stockholmarna var smartare. Jag vet, hon har säkert fått äta upp det där många gånger och hon har sagt att hon ångrar det, vilket i och för sig inte betyder så mycket eftersom det är valtider. Men så heter det också, man får aldrig en andra chans att göra ett första bra intryck.

Men hon är också en statsministerkandidat som är med i Alexander Bards grupp av kändisar som ser sig överlägsnare än andra i en mailinggrupp kallad "Elit" och det är där jag är djupt tveksam till hennes duglighet som ledare för, framför allt, Sverige. Att moderaterna sen tidigare ser sig som en elit är ju inget nytt, men få har uttalat det eller visat det på ett sånt sätt. Jag tycker att Anna Kinberg Batra skulle gå ut och förklara sin ståndpunkt i denna lista och fråga innan hon går ut i någon sorts maktposition. Nu vet jag att Alexander Bard är piratpartist och inte moderat längre, än så länge, men ändå. Elitlistan var väldigt omdiskuterad för några år sen och den är knappast passande en ledare för ett demokratiskt land!

/JS14

Intressant?

 #
Märklig diskussion kring Band Aid 30
Stafrin | 11 December, 2014 11:44
Det märks att tiden sprungit sin väg. Man inser det när man ser kritiken mot den nya Band Aid-singeln "Do they know it's christmas". Det är 30 år sen originalet kom och bara det känns skrämmande. Då var den låten ett under som toppade alla listor och blev en julklassiker som än idag spelas i dom flesta hem någon gång under julen. Och visst, det var för ett gott ändamål och texten var viktig!

2014 görs en ny version, som, om jag ska vara ärlig, rent musikaliskt är väldigt färglös och känns mer som en blek och ointressant kusin till originalet. Det är dock inte musiken i sig som är viktig här. Men däremot så är kritiken intressant här för på 30 år så har man nu börjat få kritik mot låten och texten, som vissa nu anser ser ner på Afrikas befolkning, vilket ingen nämner om man sätter på 1984-versionen en gång om året, och att det inte hjälper ebolaoffren ett jota om man köper singeln. En recensent skrev:
"Man blir inte mobbad till att köpa en medioker skiva när det finns många andra sätt att donera och göra ditt för att hjälpa!"
OK, jag kan hålla med om att det finns många sätt att hjälpa om man inte vill köpa singeln. Men om man tänker tillbaka på årets stora hjälpfluga: Ice Bucket Challange, där man mer eller mindre blev, om inte mobbad, så pressad till att vara med i ett kändisjippo bland folk som såg chansen till gratis reklam där man hällde isvatten över sig och skänkte en skitsumma till en sjukdom som många inte ens hört talas om innan detta året började. Alla sa i kör och med PR i ögonen:
"It's for a good cause! Let´s stop ALS!"
Det var tydligen riktig hjälp!

Då måste jag säga att köpa en skitsingel är mer värd för den är gjord av människor för nåt sorts välgörande ändamål. Och, nu känner jag ingen som har ALS och vill inte heller jämföra plågor hos människor, men jag tror att ebola är något farligare än ALS. Vi kan här titta på, vi som ännu använder det formatet, den fysiska singeln och veta att vi faktiskt bidragit till något viktigt, istället för att stå med frusen och blöt kropp framför kameran med ett flin inte ens vetande om sjukdomen man gör detta för ens kommer att nämnas nästa år.
Som sagt, jag ska inte se ner på folk som brottas med ALS, det är säkert jättejobbigt, men det är intressant att se vilka sorts metoder av välgörenhet som människan föredrar och vad som anses som passé, om man nu kan nämna det ordet om välgörenhetsmetoder!

/JS14

Intressant?

 #
Måste invandrardebatten vara precis överallt?
Stafrin | 10 December, 2014 10:42
Varenda gång man ska titta på ett Youtube klipp med något av följande saker:
- En stand-up-komiker som driver med rasister eller talar om Sverigedemokraternas politik
- Någon som är känd för att ha lite... tveksamma åsikter ibland, som Bert Karlsson
- En invandrare eller en andra/tredje generationens invandrare som gör något mindre smart (oavsett vad) i videon
- En musikvideo med en artist som försöker visa sin åsikt i vissa ämnen
- Vissa kändisar som är kända för att ta diskussionen
- Sketcher om hur Sverige och svenskar är
- Ibland till och med en invandrad eller adopterad person i över huvudtaget

Ja, ni förstår bilden, men när hittar på ett klipp med dessa saker idag så måste det tydligen ALLTID förekomma en mindre samhällsdebatt i alla kommentarsfält. Det är Sverigedemokrater/sympatisörer av det partiets politik som ser sin chans till att håna eller sprida sina åsikter vilket förstås följs av kritik och motkommentarer och sen är ordkriget igång om saker som ibland inte alls har med händelsen i klippet att göra. Det går inte idag att bara titta på ett klipp och låta sig bli underhållen av det man valde att titta på klippet för och sen gå vidare. Är där någon som kan komma att bli ett eventuellt offer eller en sympatisör av en invandrarpolitik från något parti så måste man tydligen utrycka det till varje pris.

Yttrandefriheten är en underbar sak, men den kanske inte behöver utnyttjas till varenda liten sak utan ibland kanske det är bäst att bara njuta av en sak för den sakens skull. Allt som syns i någon form behöver inte bli en politisk diskussion om invandrarpolitik. Det är som att invandrardiskussionen är så hätsk idag att den måste förekomma på exakt alla ställen, även där målet egentligen bara är ett roa sig en stund. Om vi kanske sänkte garden och släppte debatten ett tag och lät oss se detta klipp för vad det är och lät oss bli underhållna så kanske vi kan tina upp stämningen i det här landet människor emellan och, vem vet, där igenom få Sverigedemokraterna att framstå som ointressanta. Men framför allt så skäms man lite som människa när man inte ens kan titta på en sketch om svenskarna med Johan Glans och David Batra utan att folk ska hålla långa debatter i kommentarerna om Sveriges invandrarpolitik. För guds skull, det finns viktigare saker i livet än bara politik!

/JS14

Intressant?

 #
SD är inte demokrati för mig
Stafrin | 03 December, 2014 11:51
Jag har nu hört oändigt massa gånger hur odemokratiska både Alliansen och den rödgröna röran är som vägrar samarbeta med Sverigedemokraterna nu när dom blivit invalda i riksdagen. Men frågan är bara exakt hur demokratiska är SD när dom inte tycks acceptera Socialdemokraternas val av samarbetspartners eller att folket bevisligen valt i första hand en annan politik före deras i regeringsställning? Visst, att använda sin roll som vågmästare till att störta den regering som inte har ett, enligt dom, bra budget är deras demokratiska rättighet, men i min mening så är den förvanskad när den används till ren trams. Att socialdemokraterna har, enligt SD, gjort en dålig budget där skattehöjningar, höjd A-kassa eller dylikt är problemet är helt utan betydelse här. Den ska underkännas bara för att SD inte får igenom det enda dom tycks ha som politisk paroll, invandrarfrågan, samt att dom inte vill ha miljöpartiet som deras samarbetspartners. Detta kommer av ett parti som precis innan dom valdes in i riksdagen inte ens hade en egen vettigt uträknad budget för Sverige.

Jag skulle kunna rabbla än en gång att invandrarfrågan omöjligt enbart handla om siffror och hur många som finns och tas in. Det måste handla om människor och deras villkor, möjligheter och rättigheter också. Men det har jag redan tagit upp X antal gånger. Men frågan är hur mycket som krävs innan vi vaknar upp och inser hur farligt det är att ha partier i riksdagen som bevisligen inte har intresset att använda den demokratiska makt dom har till väsentligheter. Vi snackar trots allt om ett parti som kan gå ut på stan och filma när man slår ner folk, som inte ens har en närvarande partiledare när det blåser som hårdast, som kan ha hälften av sina medlemmar i rasistiska listor på facebooksidor och som inte tycks ha nåt intresse av att framföra någon annan politik än en enda, invandrarfrågan, men som trots det ökar sina sympatisörer. Då blir jag mörkrädd! Ett normalt parti med flera av dom referenserna hade troligen legat under spärren.

Nu har då Stefan Löfvén utlyst nyval i mars, vilket jag inte gillar. Att spela SD rakt i händerna och ge sig är inte rätt metod. Timingen må vara rätt smart, när Alliansen slickar såren efter valförlusten och moderaterna står utan partiledare, samt Kristdemokraterna åter ligger farligt nära spärren. Men faktum kvarstår, som Löfvén påpekar, den som tror att SD kommer att ge sig för att vi har nyval där eventuellt Alliansen vinner tror fel. SD kommer att underkänna budget efter budget till dess att någon regering viftar med vita flaggan och ger sig för deras spelregler. Och DET är inte demokrati för mig!

/JS14

Intressant?

 #