Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Låt ICA-serien pensioneras med ICA-Stig!
Stafrin | 26 Januari, 2015 10:03
Ibland undrar jag över svenskarnas intellekt. Jag skrev en kommentar nyligen på en Youtube-film nyligen, den senaste ICA-reklamen där Hans Mosesson meddelar att han pensionerar sin ICA-Stig efter 14 år. I kommentatorsfältet utbröt ramaskri. ICA-Stig är ju en klassiker som aldrig får dö. Klassklyftorna ökar, Syrien är i krig och främlingsfientligheten breder ut sig, men det här är värre: ICA-Stig ska sluta!

För guds skull, ICA-Reklamen borde ha pensionerat sig för länge sen. Det är en sak som har överlevt sig själv i snart 15 år och det är en REKLAMFILM i två minuter, om ens det! Låt Hans Mosesson lämna ICA-Stig därhän och kanske få göra en riktig roll, låt ICA lägga sin energi på att hitta något nytt! Men när jag sa det i kommentaren på Youtube så fick jag svar där jag stämplades som korkad.
"ALDRIG! VI SKA HA VÅR ICA-STIIIIG!"
Suck! Är vi svenskar så otroligt uttråkade och fantasilösa att vi måste hänge oss åt en reklamkaraktär på TV? Ibland skäms man som svensk!

/JS14

Intressant?

 #
Handlar franska terrordådet bara om humor och demokrati?
Stafrin | 25 Januari, 2015 21:02
Jag vet att jag är något sen, men jag kände att jag måste skriva något om Charlie Hebdo och terrorattackerna i Frankrike. Låt mig först av allt klargöra att jag tycker dessa attacker var vedervärdiga massmord som på intet sätt kan rättfärdigas på något sätt. Däremot så är ju jag en person som försöker hitta förklaringar och fundera kring hur folk tänker, och varför detta kan hända. Det är väldigt lätt att säga att det är ett gäng muslimska fundamentalister som hatar västvärlden och som vid åsynen av en karikatyr av deras gud/profet på en skämtteckning drabbas av ett totalt hat och tar sina vapen. Är man Sverigedemokrat så kan man slänga in andra mer främlingsfientliga aspekter också, vilket är det jag är mest rädd för; att detta ska skapa ännu fler väljare till Europas alla främlingsfientliga partier, inklusive SD.

Samtidigt så kan man se detta ur en annan aspekt. Jag har om och om igen sagt att humor i mångt och mycket måste ske med en nypa hänsyn. Man får lära sig som barn att det är fel att retas, mobbas och trakassera och man ska visa hänsyn och respekt för andra människor. Detta försvinner helt så fort man blir vuxen och humorn kommer in i bilden, för då är precis allt tillåtet. Men i min värld handlar inte detta om humor egentligen. Inte heller anser jag att ordet demokrati går att slänga in. Det är frågan om att sälja till varje pris. Det handlar om hur man kan medvetet provocera fram känslor genom att av kommersiella orsaker driva med en religion. Frågan är; handlar det om rätten att driva, rätten till demokrati och skämta om allt eller handlar det om rätten att skapa försäljningsmöjligheter av allt? Eller alla tre? Sen kan jag tycka att vi västerländska människor som sägs tillhöra den kristna religionen (kanske inte alla bekännande förstås, men väl officiellt) är ibland ett lustigt folk. Vi skrattar gott åt muslimer och tycker att dom ska tåla det. Men vänta, ska inte kristna då tåla skämt om Gud och Jesus? Minns någon Ecce Homo, som det blev ramaskri kring när den kom? Då borde väl den också fungera som humor och demokrati?

Som sagt, jag försvarar på intet sätt dom virrhjärnor som tar ett vapen och knatar in på en redaktion och mördar folk kallblodigt. Förmodligen så var detta människor som dessutom med våld och terror försöker ta någon form av makt över andra människor. Men för framtidens skull så kanske vi bör fundera över om man i all diskussion om rätten till humor och demokrati också kan slänga in rätten till hänsyn. För om vi börjar försöka att umgås med människor av andra kulturer och religioner som ändå tänker förnuftigt och respekterar deras åsikter på samma sätt som dom ska respektera våra så kanske vi får mindre vedervädiga terrordåd som denna i Frankrike.

/JS14

Intressant?

 #
Ny Jönssonliga blir bara patetiskt
Stafrin | 15 Januari, 2015 17:09
Jag måste säga att svensk filmindustri är riktigt illa ute när man måste ta Jönssonligan, försöka göra om den med nya skådespelare och göra den seriös och helt ändra karaktärerna på rollfigurerna. Det går inte att skapa nåt helt nytt idag, det har vi sett på Hollywoods alla milljoner nya filmversioner på gamla TV-serier och filmverisoner av serietidningarnas superhjältar. Och James Bond är väl det största exemplet, som börjar om från början och hoppas att fansen har amnesi och har glömt att dom andra 100 filmerna finns. Men i Sverige har detta varit hyggligt förskonat ändå, tills nu. Visst, jag erkänner att jag gillar dom klassiska Jönssonligan-filmerna, men detta blir bara patetiskt! Dynamit-Harry är självmordsbenägen och Rocky, som i dom tre första originalfilmerna är ett klantigt fegt matvrak, är här en kvinnlig livsfarlig kassaskåpsexpert. Herre jösses!

Här näst väntar vi därmed på "Varuhuset" som en Colin Nutley-tragedi med Helena Bergström som Margaretha Öhman, "Göta Kanal" som en actionfilm i bästa Hamilton-stil med Mikael Persbrant som båtredare och här agent Andersson och den stora Guldbaggevinnaren, Åsa-Nisses senaste film i dramatolkning med titeln, "Åsa-Nisse - tillbaka till fucking Knoholt", med Lukas Moodysson som regissör och Thorsten Flink som Åsa-Nisse.
Gör nåt nytt som blir en modern klassiker och låt dom gamla filmerna få åldras med lite värdighet.

/JS14

Intressant?

 #
Vi slipper i alla fall långväga trafikmeddelanden...
Stafrin | 10 Januari, 2015 20:52
I någon form är jag glad att utvecklingen har gått framåt. Jag sitter och lyssnar på ett äldre Tracks hits-program och plötsligt möts jag av den gamla jingeln för när det är ett trafikmeddelande. Det är två älgar som har (ja, eller hade) kommit lite fel... i Jörlanda i Bohuslän! Här är jag glad att man nu mera gått in för att ha mer lokala trafikmeddelanden, för jag minns med fasa hur irriterad man blev av den jätteviktiga nyheten om en trafikolycka cirka 40-50 mil från där man bor. Framför allt om meddelandet kom mitt i en låt eller program man spelade in. Man tänkte:
"Tack så jävla mycket! Jag ska försöka akta mig för det. Allingsås ligger ju bara nästgårds från Sundsvall!"
Så, visst, här har utvecklingen gått åt rätt håll. Men det är ändå kul med små flashbacks av hemska uppfinningar från förr.

/JS14

Intressant?

 #