Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Skidhistorien upprepar sig i Falun
Stafrin | 25 Februari, 2015 18:49
Jag fick en deja vu-upplevelse igår när jag såg Charlotte Kallas mirakellopp i skid-VM i Falun. Hon vann överlägset på 10 km och på en chockerande underbar stil i hällande snö före två stora skrällar, två amerikanskor, på silver och bronsplats. Jag fick känslan av att jag upplevt detta förut och härliga idrottsminnen kom över mig.

Jag satt framför TVn redan vid Faluns förra skid-VM, 1993, då femmilen gick. Då vann Torgny Mogren också mot all förmodan, fast då var det inte vädret som var problemet utan svenskarnas usla självförtroende efter ett VM som inte alls gått Sveriges väg. Men han vann, då också före en skräll i form av fransmannen Herve Balland. Det är något med Falun som tydligen lockar fram det lilla extra i skididrott!

Man kan ju säga att där slutar jämförelserna dock, eftersom årets VM kommer att gå till historien som ett långt mer framgångsrikt mästerskap, med Johan Olssons guld idag på 15 km, så på den fronten har det i alla fall skett en utveckling! Jag kan bara säga, grattis Kalla och Olsson!

/JS15

Intressant?

 #
I avdelningen komiska idéer - tjejsemla
Stafrin | 21 Februari, 2015 11:37
I vår serie "Hur tänkte dom här?" har vi idag kommit till ett bakverk som bara för att de är mindre och har en lägre fetthalt blir sammankopplat med ett visst kön. Det är i skånska Oxie som man uppfunnit "tjejsemla". OK, det är massor med grava överreaktioner från feministhåll, som vem som ska vara ICA-Stig, som jag tog upp förut och detta är väl inte heller världens viktigaste fråga, men själva idén, att bara för att tjejer är mindre rent fysiskt i storlek och är dessutom den målgrupp som blivit rent allmänt förknippade med att försöka hålla vikten så ska man skapa en egen variant för flickor av något välkänt, är så urbota fånig så hälften vore nog. Men jag skrattar åt det, just för att det är så dumt att man tänker:
"Bara i Sverige kommer man på en sådan idé!"

Tänk en amerikansk bagare som får idén att skapa en "girl cupcake", i tumstorlek! Undra om denne skulle ha sin affär kvar länge.
Men nu har sötsaken ändrats och kommer att kallas "Minisemla", så idén "Tjejsemla" har förpassats till avdelningen pinsamma och komiska idéer i vår tid. I slutet av året kommer även feministerna att skratta åt det här, tro mig.

/JS15

Intressant?

 #
Ingen vill bli ledare - utom i KD
Stafrin | 17 Februari, 2015 19:09
Jag kan inte låta bli att skratta åt beskedet att Kristdemokraternas ekonomiske talesman Jacob Forssmed nu också vill bli partiledare efter Göran Hägglund. Det är intressant hur alla andra partier får dra och släpa fram eventuella kandidater på banan för att få dom att säga ett litet "kanske", medan folk står i kö för att stiga fram i hetluften i KD, partiet med dom sämsta förutsättningarna. Vem det än blir så är det helt omöjligt för denne att bli mindre osynlig och färglös än vad Hägglund lyckats med, så det blir en spännande urgallringsprocess. Se bara till att inte glömma klätterskorna, starkt rep och bra svindelpiller för det är en rejäl brant backe uppför för vederbörande.

Intressant?

 #
Behövs Alla Hjärtans Dag egentligen?
Stafrin | 15 Februari, 2015 10:42
I den bästa av världar skulle Alla Hjärtans Dag egentligen inte behövas. Med risk att låta som Thomas DiLeva så kan man undra om vi verkligen behöver en speciel dag för att visa kärlek när människan kunde göra det på samma sätt till dom vi älskar när vi vill dom övriga 364 dagarna om året istället.

/JS15

Intressant?

 #
Busstankar en morgon
Stafrin | 10 Februari, 2015 14:44
Ibland undrar jag vad folk tänker på. I morse så passerade jag en s k ”dragspelsbuss” som kört in med baken i en snödriva och inte kom loss. Motorn var avstängd och den hade stått ett tag. Det var ca 100 meter ner till hållplatsen i Granloholm och bussarna så här tidigt på morgonen går var 10:e minut. Min fråga är: VARFÖR inte folket i fordonet lämnade bussen och gick ner och tog nästa buss, istället för att sitta som fånar i bussen och vänta på att chauffören ska lösa problemet? Var det för långt eller hade man fastnat av chock?

/JS14

Intressant?

 #
Avlyssnat på second hand...
Stafrin | 06 Februari, 2015 14:56
Hört idag på jobbet på second hand-butiken:
Mamman som gräver i skivbacken och plockar upp Peter Ceteras LP ”Solitude solitaire och visar sin 20-årige son:
”Känner du inte igen honom?”
Sonen skakar på huvudet:
”Nej!”
Mamman:
"Det är ju han som sjöng ”Glory of love”"
Sonen ser ut som ett frågetecken:
"Aldrig hört. Jag är född på 90-talet..."

Vilka skivor valde sonen att visa att han var född på 90-talet? Jo, Frank Sinatra och Televinken! En lite småkul och bisarr kontrast!

/JS14

Intressant?

 #
Feministdebatt om ICA-Stig - ett löjets skimmer
Stafrin | 05 Februari, 2015 18:08
Jag beklagar avbrottet i bloggen, men jag har haft problem med mitt internet en tid. Men jag kände att jag bara måste fortsätta fundera över svenskarna och intellektet i samband med ICA-reklamen, nu när Loa Falkman tagit över som ICA-Stig. Går karriären så dåligt för Falkman? Melodifestivalen kanske vore ett bättre gig...

Men min fundering tog sig form när jag läste denna skrattretande krönika (http://nyheter24.se/nyheter/kronikor/788484-loa) i Nyheter24 av Matilda Andersson, som ställer frågan om ICA-Stig måste vara "en vit gubbe". Snälla Matilda (och andra feminister som vågat ta upp megafonen), jag förstår att reklam har blivit lite av svenskarnas nya religion, men likväl så är ICA-Stig en fiktiv karaktär i en 2-minuters-film vars mål är att visa upp vilka varor det är rea på i ICA-butikerna. Att försöka göra detta till en FI-fråga eller debatt om kvinnans jämställdhet drar bara ett löjets skimmer över hela kvinnodebatten. Jag antar att såna här klavertramp gör den grå vardagen rolig, men snälla svenska folk, kan vi höja debattnivån i landet något, för världshälsans skull, innan folk i andra länder skrattar ihjäl sig åt oss.

/JS14

Intressant?

 #