Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Välkommen in i spelet, Ebba Busch Thor!
Stafrin | 25 April, 2015 19:08
Ebba Busch Thor är nu vald till Kristdemokraternas nya partiledare. Hon har lite att jobba med, om man säger så. Den lätta uppgiften är att framstå som något med karismatisk än sin föregångare, Göran Hägglund. Det kan nog alla, även Lars Adaktusson!
Däremot ska hon försöka mobilisera sitt parti och få det kvar över 4 %. För det krävs något eget som sticker ut mot dom andra allianspartierna på partischemat. Detta samtidigt som hon ska försöka hålla ihop ett parti där många hotar att hoppa av eftersom Busch Thor är mer höger i sin politik än någon av sina företrädare och om jag ska vara ärlig så tror jag inte alls att det är till KDs fördel just nu. Men jag kan bara säga till Ebba likt Magnus Härenstam i "Jeopardy" för många år sen; Välkommen in i spelet! Idag är början på resten av din karriär!

/JS15

Intressant?

 #
Postkodmiljonären i Sundsvall - en märklig show
Stafrin | 19 April, 2015 21:26
Idag var det fest på stan. Postkodmiljonären var i Sundsvall, eftersom några i Bergeforsen hade vunnit. Jag har inget emot att man festar och har party på stan, men det här var en märklig och bisarr tillställning. Till och börja med så fick alla gratis skrikgula postkodmiljonärshalsdukar som alla glatt och hurtigt satte på sig för att stödja detta kommersiella PR-jippo som försegick. Kalla mig tråkig, men det gav mig en lätt illamående känsla. Masspsykos för ett lotteriprogram i TV, halleluja, halleluja!

Sen förstod jag att man måste vara bra galen i programmet och TV 4 för att stå ut med att stå i denna hög med människor så länge för att se omtagning på omtagning och denna helt osammanhängande show på den, för detta ändamål, uppsatta stora scenen (och, nej, jag gjorde inte det. Jag satt på en bänk längst bak vid Stadium och såg på storbildsskärmen). Plötsligt skulle något pojkband som varit med i Melodifestivalen framträda, bara för att sedan efteråt igen få höra en ny påa för bandet och låten dom just spelat, som man sen ska klippa ihop för TV. Det var lite som att höra på en ljudbok med CD-spelaren inställd på "random".

Programledaren Rickard Sjöberg själv pratade inte direkt med publiken alls när kamerorna inte gick, utan all kontakt med massan gick via TV-producenten, som likt en flåshurtig stand up-komiker gick runt och skämtade och skrek efter applåder. Sen ska jag inte förta den glädje som vinnarna kände för att ha vunnit mellan 1,7 miljoner till 5 miljoner kronor. Grattis till er och hoppas ni får glädje av pengarna! Men liveshowen i sig var en märklig tillställning som jag inte riktigt kan förstå hur man tänkte sig. TV lockar fram det märkliga hos folk...

/JS15

Intressant?

 #
Majblomman är tillbaka... eller?
Stafrin | 16 April, 2015 17:12
Majblomma. Denna tämligen obegripliga företeelse. Är det bara jag som har sett ett uppsving för användandet och säljandet av majblommor? När man var tonåring på 80-talet så såg man alltid hur folk köpte majblommor, alternativt en hel krans, och satte på jackan. Ungdomar och barn sprang omkring och sålde till höger och vänster och i mamma och pappas lådor låg färdiganvändna och utslitna gamla majblommor och skräpade.

Sen under sena 90-talet och början av 00-talet så såg då inte jag särskilt många majblommor, oavsett om det var bärare eller säljare. Jag har inte riktigt belägg för det, men kanske var majblomman trendmässigt ute.
Men i år har jag sett säljare som aldrig förr, det har ringts på dörrar och man har sprungit på barn på gatan som velat kränga detta. Och jag har träffat folk som har burit dom.

Men jag har aldrig riktigt fattat vitsen med den. En liten blomma i två färger, oftast, det kan ju ändras ibland också, som ska sitta i jackan under april-maj, ungefär. Jag förstår förstås att barn vill tjäna extra pengar genom att sälja dom. Jag förstår också att om det är något som doftar det svenska folkhemmet så det osar om det så är det majblomman. Men varje år så ska man presentera med pompa och ståt hur den ser ut och man har ändrat lite på färgerna hela tiden. Vore det inte häftigare om någon, nåt år, fick för sig att helt ändra på utseendet och blomart? Om någon sa plötsligt:
"Du, vi gör en treklöver i år..."
Eller:
"Det känns så tradigt med samma blommor varje år, i år blir det en... tussilago som majblomma!"
Det finns flera som samlar på gamla majblommor, vilket jag tycker är ännu mer obegripligt. För mig ser dom alltså ungefär likadana ut. Nu låter jag kanske som en gnällspik, men vissa svenska företeelser förstår jag mig inte på. Dom bara finns där och har alltid funnits, oavsett vad man har dom till. En del av livets små mysterier, antar jag...

/JS15

Intressant?

 #
Märklig musikkrock
Stafrin | 11 April, 2015 17:49
Nu har jag banne mig hört allt! Ritchie Blackmore från Deep Purple tolkar... Rednex! Bra version av deras ballad "Wish you were here", inget snack, men det känns nåt så in i nordens bisarrt! Hårdrockens fader möter bandet som tramsade loss i "Cotton eye Joe".

https://www.youtube.com/watch?v=U9DrVMeS668

/JS15

Intressant?

 #