Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Ge mig tillbaka min bussturlista!
Stafrin | 31 Juli, 2015 21:19
Jag blir less över hela bussturlistssystemet här i stan! Här tillåter jag mig att bli riktigt gammaldags och kräva tillbaka en bussturlista i fysiskt format! Numera så får man antingen kolla på busshållplatserna, där långt ifrån alla är uppdaterade eller har en lista, de upplysande informationstavlorna på hållplatsernas tak, som till 75 % aldrig fungerar eller kolla på internet.
Om vi nu för ett ögonblick lämnar det ändå rätt viktiga, hur en gammal människa utan den senaste telefontekniken ska kunna se när bussen går, och går direkt till datorn och hur det fungerar där. För att se när min buss går så måste jag sitta och skriva in var ifrån jag ska, där flera alternativ kan vara aktuella, vilket datum och klockslag jag ska åka, vart jag ska åka, åter med eventuellt flera alternativ samt vart datum och klockslag även där. Sen kan jag i bästa fall få upp när bussen går, vilken buss och vad resan kostar. Detta är en sån omständig och seg metod att jag hunnit kolla busstiden ett par gånger om med en vanligt turlista i pappersformat.

OK, jag förstår, det ska gå smidigt med internet och "alla har telefoner med internet" (jaså?), men det är banne mig inte smidigt för fem öre. När det ändå går fortare med en vanlig turlista att kolla sin busstid så kanske det är mer kundvänligt att ta kostnaden och skapa turlistor till dess att man hittat på en smidigare internetversion än att behöva sitta och skriva in hela uppgiftskartan för att få en ungefärlig uppgift på en sån enkel sak som när och vart bussen går!

/JS15

Intressant?

 #
Stå på dig, Adam Tensta
Stafrin | 21 Juli, 2015 11:49
Kuppen på allas läppar plötsligt är Adam Tenstas protest mot att TV 4 hade en gäst som uttalat sig offentligt rasistiskt, Louise Andersson Bodin. Jag ska inte debattera hennes eventuella ord. Jag vet inte ens vem hon är och när jag googlade så verkade hon vara en bimbo som delar samma hjärncell som Kissie, Blondin-Bella och andra kändis-wannabes som hittat bloggen, tungan och Café Opera som sin väg till berömdhet. Så där, då har jag strösslat mina fördomar för idag, antar jag...

Däremot är Adam Tenstas protest intressant. Under en intervju på TV 4s morgonprogram, som han mer eller mindre accepterat bara för att skälla på TV 4-ledningen, så sa han sin kritik, att cheferna på TV 4 borde be om ursäkt för att ha "accepterat en rasist i TV" och reste sig sen och gick. Om Louise Andersson-Bodin är rasist eller inte tänker jag inte spekulera i eftersom jag inte engagerat mig alls i henne och det hon sagt. Men det intressanta är reaktionen på detta. 1998 så fick en universitetslektor sparken efter att hon tagit in en nazist som fick berätta om sina åsikter. Detta tyckte övervägande var helt rätt och jag nickade instämmande åt den saligen bortgångne komikern Lasse Eriksson som i "Snacka om nyheter" sa:
"Ska man låta massmördare få förklara sig nu också...?!"
Idag, 2015, så hade denna universitetslektor fått behålla jobbet, för främlingsfientliga åsikter anses som saker som måste komma fram, oavsett om det trampar invandrarna på tårna. Folk kritiserar Adam Tensta för att han stått upp mot rasism på ett sätt som är annorlunda. Missförstå mig inte, vi har demokrati och alla har rätt till sin åsikt, men andelen människor som står upp och säger emot och tar diskussionen med Sverigedemokraterna och med folk som väser ur sig främlingsfientliga ord om invandrare idag är allt för få. Är man rädd för att stämplas som vänsteranhängare eller som sympatisör med dom galna talibanerna i Afghanistan eller som förhindrare av demokratin, eller vad är det? Många är så rädd att stå upp mot rasism och främlingsfientlighet att den demokratiska rätten till åsikt är på väg att kvävas åt andra håller istället och det är en jättefara, en ännu större fara än någonsin. Därför är det bra att en artist som Adam Tensta på detta kontroversiella sätt, oavsett vad TV 4s motiv må ha varit, och visar vad han tycker om dagens samhällsklimat i ämnet och att han tar avstånd från det. Att det sen finns diverse kritiker som inte klarar av att läsa mellan raderna och se vad det egentligen handlar om är en annan sak. Så stå på dig Adam Tensta! Det du gör är viktigt och jag hoppas att det motiverar fler att debattera mot den vurm för främlingsfientlighet som finns, inte bara i Sverige utan hela världen!

/JS15

Intressant?

 #
50 Cents för lite...
Stafrin | 13 Juli, 2015 20:10
Jag fick en tragikomisk tanke i huvudet efter att jag läst att rapparen 50 Cent lämnat in en konkursansökan idag. Rapparen hade dömts att betala ett gigantiskt skadestånd till personer som deltagit i en privat sexfilm som han sen lagt ut på nätet utan lov. Han hade en förmögenhet på 10 miljoner dollar och nu bara skulder. Som det heter: Det är sorgligt hur de mäktiga skola falla. Men därför är det väl passande om rapparen byter artistnamn från och med nu till det mer passande Not A Penny...

/JS15

Intressant?

 #
Är grekiska omröstningen för svår för oss?
Stafrin | 05 Juli, 2015 11:48
Den grekiska folkomröstningen är intressant, just för att den kastar det svenska politikerna i en helt ny dager. Grekerna ska alltså rösta om denna enkla lilla fråga:
"Bör utkastet till det avtal som lades fram av EU-kommissionen, Europeiska centralbanken och Internationella valutafonden vid eurogruppens möte den 25 juni, bestående av två delar som tillsammans utgör deras förslag, accepteras?"
Skulle vi i Sverige någonsin få rösta om en sådan sak, om situationen var sådan? Jämför det med politikerna här som till en början ansåg att frågan om huruvida vi borde gå med i EMU eller inte var för komplicerad för oss vanliga svenskar, för att inte tala om EU-fördraget där man rakt ut sa att "frågan är för svår för oss att rösta om". Det är tydligt att den grekiska regeringen har högre tankar om sitt folk än de svenska har haft om oss. Respekt, trots allt...

/JS15

Intressant?

 #