Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Jag är så trött - på invandrardebatten
Stafrin | 30 Augusti, 2015 20:16
Jag är så trött! Trött på att höra om främlingsfientlighet! Trött på att höra om Sverigedemokraterna! Trött på ständiga elaka kommentarer om "invandrare som inte gör si eller så"! Trött på "Jag är inte rasist, men..."! Trött på att så fort man ens nämner ordet invandrare så ska man ha en tre timmar debatt om den svenska invandrarpolitiken! Trött på denna totala brist på empati och medkänsla för andra människor! Men mest av allt är jag trött på att så få ställer sig upp och ställer Sverigedemokraterna och alla dessa "Inte rasist, men..."-personer mot väggen och skäller ut dom offentligt i medierna för deras bristande respekt av andra människor, för tro det eller ej, invandrare är människor också. Istället sitter många tysta nickandes och tänker:
"Ja, vi har ju demokrati i vårt land och alla har rätt att tycka vad dom vill..."

Förvisso har dom det, det är inte det det handlar om, men det betyder inte att vi måste ge upp vår rätt till det samma! Nu vill Sverigedemokraterna ha folkomröstning om invandrarpolitiken! Det var länge sen jag hörde något så korkat! Istället sitter vi och hoppas att detta kommer att gå över av sig själv. Ja, det kanske det gör en dag. Men fram till dess, gärna innan SD tar makten i landet, så vore det kul om någon tog bladet från munnen och visade Sverigedemokraterna vad dom egentligen är, ett parti som nu är ett av Sveriges största och där medlem efter medlem ertappas med att finnas på rasistiska listor på Facebook och hemsidor och där få tycks reagera och skrika högljutt. När flera medlemmar av Socialdemokraterna och Moderaterna ertappades med att ha medlemmar som talade rasistiskt bakom ryggen, när Janne Josefsson gjorde sin berömda dokumentär, så blev det snabbt ramaskri och många var nu övertygad om att dessa partiers rätta färg nu visades. Men Sverigedemokraterna får istället FLER väljare. Och likväl är det tyst! Då blir jag trött och rädd, när vi ger upp vår rätt till demokrati för att stödja några andras rätt till samma saker, dom som borde veta bättre.

/JS15

Intressant?

 #
Skadeglädje - enda sanna glädjen
Stafrin | 24 Augusti, 2015 18:13
Pojkbandet One Direction splittras! Jag är ledsen alla fans, vad du nu heter, men jag tänker passa på att sjunga:
"Na na na na, na na na na heeeeyyyy, gooodbyeee!!!!!"

/JS15

Intressant?

 #
28 år tidigare och samma svar...
Stafrin | 23 Augusti, 2015 14:21
Ibland får man konstiga deja vu-upplevelser. I länken nedanför så uttalar sig sex stycken personer från lilla Kristineberg längst upp vid Lycksele i en tidningsenkät från 1987 om att bygga en flyktingförläggning på sin ort.
http://www.kriberg.com/Urklipp/slides/Kribergsborna%20negativa%2012%20mah%201987.html
Alla sex är kritiska på något sätt och man får då också tänka på att detta är 1987 och internet inte är uppfunnet. Alltså är kunskapen kring andra kulturer inte lika utvecklad som den borde vara idag. Men på något sätt så känns det ändå skrämmande att inte mycket har hänt i frågan på 28 år nu med Sverigedemokraterna i den politiska toppen. Det skulle vara spännande och se resultatet av samma tidningsenkät idag.

Men roligast är ändå artikelns sista mening:
"Påpekas bör att de som svarade på enkäten inte grundar sina svar på rasistiska åsikter."
Alltså "Inte rasist, men...", fast i forntiden. Undra om inte media av idag skulle börja med samma ursäktande kommentar vid varje debatt om flyktingar och främlingsfientlighet.

/JS15

Intressant?

 #
Ranelid - min dröm på Skansen!
Stafrin | 16 Augusti, 2015 22:04
När nu Petra Marklund har gjort sorti från "Allsång på Skansen", saknad av få, så spekuleras det hejvilt om vem efterträdaren ska bli. Kalle Moreus är en av toppkandidaterna, men mest komiskt är att en annan favorit är Björn Ranelid! Snälla, kan vi inte få uppleva det i alla fall en gång? Det, om något, skulle få mig att se programmet! Om Ranelid kom upp på scenen och sa:
"Nu, kära tittarrre, ska vi plocka fram denna publication som blivit nästan lika populärrr och omhuldad i folks omedvetna omedvetande som mina egna böcker! Vi ska sjunga "Sjösala vals", en sång om kärrrleken av mannen som gett Sydamerrrika och den svenska skaldkonsten ett vackerrrt och nästan skimrrrande begåvat ansikte! Nästan lika vackerrt och betydelsefullt för den frramtida liksom den forrrntida generrrationen som mina böckerrr!"
Jag är inte säker på att det skulle hålla lika länge som Lasse Berghagen eller salig Bosse Larsson, men visst vore det ett program värd att minnas!

Fast och andra sidan så var min mamma ännu snabbare och sa att det vore i samma klass som om man nominerade Leif GW Persson som allsångsledare. Jag hade nog sett det programmet också, garanterat!

/JS15

Intressant?

 #
Sundsvallsbron - ingen PR-succé längre!
Stafrin | 05 Augusti, 2015 22:52
Ska vi skratta eller gråta åt broeländet som vi betalat så otroligt mycket för att få ha ståtande över fjärden? Den börjar redan rosta och igår rasade en pelare till backen och krossade en bil. Men likväl så ska väl kommunen stå med flinande ansikten och säga att allt är OK! Det är ingen fara, för vi har förtroende för vikten av bron, både ur miljösynpunkt och PR-synpunkt. Samtidigt viskar Peder Björk något till en medarbetare i byggnadsnämnden, fortfarande med ett fejkat flin mot kameran:
"Kom på något väldigt fort nu som kan rädda situationen!"
Men tyvärr är det för sent. Ur miljöaspekten vet jag inte, men PR-aspekten är redan förlorad för i och med att nyheten om pelarens fall kablades ut i riksmedierna så kan inte PR vara något som fungerar längre. Det man ska vara glada över är att nyheterna inte var värre, typ att någon skadades eller dog i olyckan, men vad händer vid en eventuell nästa gång?

Det kanske är dags av kommunen, allianspartier som sossar, för båda var lika ivriga i detta projekt, att erkänna att något har gått snett och att detta kanske inte var den allra bästa idén. I alla fall borde man börja med ta fram ritningarna och göra något nu innan nästa olycka händer, oavsett om det är på själva bron eller en pelare på landbacken.

/JS15

Intressant?

 #