Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Flyktinggalan fyller flera syften
Stafrin | 29 September, 2015 20:07
Ikväll är det gala i TV för flyktingar, "Hela Sverige Skramlar" som den heter. Galor för fattiga görs ju varje år, som Humorgalan, men det var länge sen en gala lockade ett sånt massivt intresse. Jag får anta att pushen från Aftonbladet och Expressen, som normalt är mina stora spottkoppar, har hjälpt och det är inte ofta jag lyfter på hatten för något som dom har gjort.

Den här galan har ju egentligen två viktiga syften. Dels ge pengar till dom som offrar sina liv för att komma ifrån dödande och krig. Men dels så kanske det också ger en tankeställare och tonar ner den främlingsfientliga stämningen i landet. Vad skönt det vore att läsa att Sverigedemokraterna har tappat röster och deras väljare istället väljer att hjälpa flyktingarna. Ett önsketänkande, tänker ni nu...? Ja, kanske, men det är väl inte fel att drömma och önska. Såna kan ju gå i uppfyllelse ibland. Lycka till ikväll, alla inblandade i galan!

/JS15

Intressant?

 #
Tiden går så fort... eller?
Stafrin | 25 September, 2015 21:20
Ibland kan humorkanaler på Youtube ge riktigt intressanta tankar. Jag prenumererar på imitatören Gustav Karlsson, som lyckas hyggligt att härma våra kända personer. En del kanske minns honom från "Talang" i TV 4. Han gav en spännande tanke där han uppmanade till bojkott mot frasen "Tiden går så fort" och hävdade att tiden går inte fortare utan den går samma hastighet som den alltid har gjort.

Den tanke som fick mig att fundera är varför det är så i så fall att vi upplever det som att tiden går så fort, för jag hör också detta dagligen hur alla anser att tiden flyger iväg. Det är onekligen så att vi numera har så mycket att göra i våra liv att vi upplever det som att tiden hela tiden flyger iväg. Förr i tiden, innan alla hade mobiltelefoner, ipads, internet, hur många dataspel som helst, facebook, bloggar, ett par 100 TV-kanaler osv osv, så gick tiden inte alls lika fort. Förvisso hade vi ett mer fungerande föreningsliv då, men man stressade inte alls lika mycket som idag. Går vi ännu längre tillbaka, till i början av 1900-talet innan det ens fanns el, så var det förstås ännu långsammare. Nu var jag inte med på den tiden, men jag gissar att dom inte upplevde att tiden rusade fram.
Så tiden kanske inte går så fort, men vi har så mycket i händerna numera och är upptagna hela tiden, eller vill ha saker att göra jämt, att vi upplever det som att tiden går allt fortare numera. Om vi skulle sakta ner på tempot och andas lite så kanske inte tiden skulle gå så fort som vi säger att den gör. En dikt på 80-talet, som Sten & Stanley tonsatte, hävdade:
"Man hör bara ständigt, jag har inte tid!"
Numera har ingen tid, för den går så fort... tydligen!

/JS15

Intressant?

 #
Tiggeri - nu en kamp om pengarna...
Stafrin | 15 September, 2015 17:17
Jag måste ju säga att konkurrensen och avundsjukan i samhället har nu nåt nästan löjliga höjder. För ett par dagar sen så gick jag ut från ICA Esplanaden där den tiggande EU-migranten utanför hade fått sällskap på gatan av en till tiggare på andra sidan utgången av butiken. Den här mannen hade slitna kläder och en låda med mynt i där det stod "Hemlös svensk". Inom tiggeribranschen så börjar det alltså bli en tävling om marknaden och pengarna mellan invandrare och svenskar. Man vet inte om man ska skratta eller gråta ibland. Vem av kombattanterna som var mest poppis bland givarna förtäljer inte historien...

/JS15

Intressant?

 #
"På rymmen" funkar inte 2015!
Stafrin | 12 September, 2015 21:11
Jag erkänner. Än till dags datum är jag ett stort fan av 90-talsprogrammet "På rymmen"! Några vänliga skälar har lagt upp mängder av avsnitt av TV 4s succé på Youtube, jag plöjde igenom allihop med ett leende på läpparna. Att få vara med och se när folk luffar runt i Sverige från stad till stad, gör diverse uppdrag, har kul och samtidigt höra Martin Timells bitska och underbara kommentarer, plus en spännande avslutning med jakt på rymmarna och med polisen Göran Bergström som fullkomligt går upp i limningen och bjuder på sig själv till max. Detta var underhållning som jag älskade då och som jag ännu myser av, oavsett att det är 18 år sen. "På rymmen" var en stor del av mitt 90-tal!

Men allt ska inte upprepas. Jag vet, jag tog upp detta för två år sen när jag skrev om TVs totala retrovurm (http://stafrin.bloggsite.se/archives/362/20130107), men inom bloggvärlden finns det dock saker som ska upprepas. Det fanns bara ett "På rymmen" och det räckte. Man försökte runt 2002 med uppföljaren "Position X" som föll som ett JAS-plan. Därför var det med inte sån liten skepsis som jag hörde om den nya varianten som skulle dra igång på TV 4, "Spring". Jag vet att TV 4 desperat försöker lansera programmet som "ett eget program, inte ett plagiat", men seriöst, vem köper det snacket? Programmet har mer mindre samma innehåll och handling som "På rymmen", så att det jämförs får man faktiskt räkna med!
Men underhållningsvärlden har ändrats så otroligt mycket sen 1997-99. Där mycket då ännu gick ut på att sälja den svenska folkligheten, och man lyckades hitta dom som ville bli folkhemshjältar för tittarna i TV-sofforna, som Hjalle & Heavy, Tobbe "Senare Trollkarl" & Tony osv, så är det annat idag. Numera är den svenska folkligheten något som medierna i mångt och mycket försöker skärma sig ifrån. Allt ska vara snabbt, flashigt, internationellt och kommersiellt gångbart. Därför var det med en viss tvekan som jag beslöt mig för att ge "Spring!" en chans, främst för gamla tiders skull. Jag gav "Position X" en chans också innan jag bytte kanal och gjorde som massan, ignorerade det. Det gjorde jag den här gången också. För där man fick se hur rymmarna åkte runt Sverige och blev till slut sugen att själv en dag få tågluffa runt landet, så var det här bland det mest framstressande programmet jag sett på år och dag.
Per Lärnström är ingen TV-talang för fem öre. Hur han är i "Idol" vet jag inte, för som alla bloggläsare vet vid det här laget så skulle jag inte se skiten ens om jag fick betalt för det, men han är en likgiltig och opersonlig TV-personlighet helt utan karisma.

Programmet hoppade från dag till dag, uppdrag till uppdrag och stad till stad. Det ska gå snabbt, snabbt, snabbt och klippen ska vara anpassade för den jäktade nutidsmänniskan, men det ska vara spännande och hela tiden gå fort. Nu vet jag att man kan kolla på TV 4s hemsida och annat för att noggrannare följa springarna, men originalet "På rymmen" är inte längre bort i tid än att man på den tiden också kunde följa rymmarna på nätet, om än i långsammare tempo. Dessutom så är det bra om man bestämmer sig om man vill nå dom som följer på webben eller TV-tittarna eller bägge.
Vänta, gick det här programmet ut på något också, mer än att "Jagarna", ska filma "Springarna" och hitta dom på slutet? Vägen dit är så jäktig och stressande att man inte hinner sätta sig in i metoderna och reglerna i detta utan det viktigaste är hur programmet ser ut i rutan och på webben. Vad jag förstår så verkar jag inte vara helt fel ute eftersom programmet sågats längs fotknölarna av både tittare och kritiker. Det är inte ofta jag och massan håller med varandra. Så jag tror jag surfar in på Youtube och tittar på ett avsnitt till av originalet "På rymmen". Jag må låta gammaldags, men det finns saker som aldrig bör göras eller kommer att funka 2015!

/JS15

Intressant?

 #
Invandrarlogik, enligt socialdemokraterna...
Stafrin | 12 September, 2015 00:38
Man kan ju inte annat än skaka på huvudet åt logiken hos socialdemokraterna. Ena stunden vill man välkomna flyktingarna som flyr och se till att alla hjälper dom, nästa sekund står flera av dom och uppmanar folk att skänka pengar till alla EU-tiggares hemländer istället för att skänka pengar till tiggarna. Hjälper det tiggarna som redan är här, och hur tänker de socialdemokratiska kommunerna se till att hjälpa dessa? Herren ger och herren tar, sa Bull.

/JS15

Intressant?

 #
Skapa en massiv hjälpinsats för flyktingarna!
Stafrin | 05 September, 2015 21:03
EU är ett unikum av medmänsklighet. Det krävs ett barns liv för att flera EU-länder ska förstå att, det kanske är synd om dom som flyr från ett blodigt krig och vill in i Europa. Vi måste göra något! Synd bara att det finns länder som kräver ännu fler människoliv. Hur många måste dö innan länder som Ungern inser att något måste göras? Det går liksom inte att säga åt folk i Syrien:
"Stanna kvar här nu så kommer hjälpen så småningom... om ännu ni är i liv till dess, samt efteråt!"
När ett krig pågår så säger den naturliga mänskliga reaktionen: Fly! Därför är det självklart att jag sällar mig till dom som vill se en massiv och organiserad hjälpinsats för dom som flyr över gränserna. Problemet är att det är frukten av det nationalistiska frö som är sått i många länder som nu blommar på allvar.

Därför blir detta en galen rysare att följa fortsättningen på där Europas mänskliga ansikte står på spel och där vi nu får se hur mycket den främlingsfientliga vinden egentligen har blåst.

/JS15

Intressant?

 #