Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Efter Trollhättan - när tar lidandet slut?
Stafrin | 24 Oktober, 2015 23:02
Jag satt på Subway mitt i stan och åt en smörgås och Cola till lunch när jag i i högtalarna hörde nyheten om knivdådet i Trollhättan. Min första tanke var först att det förstås var fruktansvärt. Men när jag sen hörde att det fanns klara rasistiska motiv så kunde jag inte låta bli att tänka på en enda sak: Knivdåd på skola, korsbränning, bränder på flyktingförläggningar, bombdåd mot mokéer, exakt hur mycket lidande måste dessa människor från andra länder och deras anhöriga stå ut med innan vi börjar se dom som människor som också har känslor och drömmar, som vi? Hur mycket mer ska vi få läsa om rasismen i Sverige innan någon ställer sig upp och säger rakt ut att "Nu är det jävlar i mig nog!!!"?

Politikerna ställer sig förstås inte på rasismens sida och visar sitt ogillande mot Sverigedemokraterna i riksdagen, men varför är det ingen av partiledarna som rakt ut ställer sig upp och tar en ordentlig diskussion om främlingsfientlighet och rasism öga mot öga med Jimmie Åkesson?
Problemet idag är att vi är så måna om att t ex Sverigedemokraterna också måste få komma till tals och uttrycka sina åsikter att vi medvetet tiger rädda för att inte kallas för odemokratiska. Visst, jag ska verkligen inte förhindra folk att ha dessa åsikter, jag är också demokratisk, men i det ögonblick som vi andra bara tiger så ger vi upp vår egen demokrati för att rädda de främlingsfientligas rätt och det är jättefarligt! Därför är det viktigt att vi vågar stå upp för det vi tror på och diskuterar rasism och främlingsfientlighet med Sverigedemokraterna och dom med liknande åsikter och visar att vi ändå tror på medmänsklighet och allas lika värde. På så sätt kanske vi kan få färre knivdåd och bränder på flyktingförläggningar och dessa människor som flytt från krig och elände kan få känna att dom trots allt inte flytt från askan och in i elden igen.

/JS15

Intressant?

 #
Stefan Sauks sanna åsikter om svenskarna
Stafrin | 20 Oktober, 2015 19:19
Stefan Sauk bjuder här i Expressen på intressanta åsikter om svenskarnas syn på dom äldre. Det är intressant hur vi strävar hela tiden att vara ett folk som är snabba, trendiga, kommersiella och alltid hänger med i tiden, men samtidigt är beredd för det att kasta bort erfarenheten från de som redan har levt livet.
http://www.expressen.se/noje/sauks-ilska--mot-diskrimineringen//

/JS15

Intressant?

 #
Underligt moderatkäbbel om jobb och flyktingar
Stafrin | 17 Oktober, 2015 17:17
Enligt den moderata partiledningen på deras pågående stämma så ska den invandrare som inte har skyddsskäl och inte fått ett jobb på tre år lämna landet. Vilken underbar logik (KAN innehålla spår av ironi), med tanke på hur lätt det är bara för oss infödda arbetslösa svenskar att få jobb. Vad är oddsen att en nyinflyttad flykting som knappt kan svenska får jobb (för hur mycket du pluggar så är det få som pratar flytande efter bara tre år), framför allt i ett klimat där många företag i dag är smygrasistiska och kollar efternamn på de som söker jobben. Nästa fråga måste bli vart Fas 3 räknas, om vi nu leker med tanken att Alliansen inte ger upp den vid ett övertagande av makten i Sverige. Fredrik Reinfeldt har själv sagt att Fas 3 ÄR ett riktigt jobb, medan man ännu bevisligen är inskriven på arbetsförmedlingen. Kastas man ut vid en sån anställning också eller?

Ännu mer logik har MUF, som klagar över att man inte fått med ansträngningar att lära sig svenska och få ett jobb inte tagits med. Ööööh... jag kan ju tycka att den som hotas med att bli utsparkad efter tre år inte direkt saknar morot att anstränga sig att få jobb, så MUF borde ju rimligen vara nöjda i alla fall. Moderaterna sitter och käbblar internt om vem som har det bästa förslaget att bräcka Sverigedemokraterna med inför den ankommande flyktingströmmen och resultatet blir en blandning av Bill och Bull.

/JS15

Intressant?

 #
Dom nya sedlarna - leksakspengar eller smart EU-taktik?
Stafrin | 09 Oktober, 2015 20:48
Dags igen! Nya sedlar tillkommer och gamla har gjort sitt. Jag kan ju inte påstå att dom nya sedlarna ser speciellt seriösa ut. Jag får känslan "Monopolpengar" när jag ser övervägande av sedlarna. Färgglada med allsköns kändisar som motiv och små bilder av saker personerna är kända för. Om man tittar på enbart utseendet så ska jag inte bli nostalgisk och tycka att det måste vara en kunglighet på sedeln (Vem var Selma Lagerlöf?), men det ser mycket tyngre ut än att ha 1900-talets största utlandsexporter, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Greta Garbo. Jag börjar lite och undra om "Hänt i veckan" sponsrat riksbanken med detta. Fast jag ger mig fasen på att det finns dom som sitter och gnäller på att man inte valt Laleh, Avicii, Tove Lo eller Erik Saade på sedlarna så dagens generation får känna sig hippa när dom för en gångs skull ska betala med en sedel. Vi kanske är välsignade ändå...? Men sedlarna ser ändå ut som leksakssedlar.

Men det som också slog mig är hur lik dom är EUs eurosedlar och det fick mig att fundera: Är sedlarna medvetet gjorda så för att i hemlighet invagga svenskarna i synen av euroliknande sedlar så att man sen smidigt och lätt kan få folket att acceptera ett byte från krona till euro? Detta kanske är ett sätt att smyga in EMU i Sverige och på ett lagom smart sätt bryta folkomröstningen 2003. Jag vet, jag är inte konspiratoriskt lagd normalt, men jag kunde inte låta bli att fundera...

/JS15

Intressant?

 #