Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Tankar inför tolvslaget...
Stafrin | 31 December, 2015 22:04
Jag har tidigare varit rätt tudelad gällande fenomenet nyårsafton. Å ena sidan så är det en väldigt ointressant dag där vi firar å det grövsta för att vi byter almenacka. Det skjuts raketer, det festas hårt och det lovas än det ena än det andra i nyårslöften. Inte allt för sällan görs alla dessa tre samtidigt också. Det känns lite som om nyårsafton är delad i två sorters folkslag, dom som inte bryr sig nåt nämvärt och dom som bryr sig åt skogen för mycket. Ja, det finns en liten grupp som bara tycker det är vackert med fyrverkerierna också...

Men å andra sidan så gillar jag summeringen av det som varit, tillbaka blickarna på året som varit, som den nostalgiker jag är. Dessutom finns det en viss spänning i nyårsaftonen, att gå in i något som man inte har en susning om vad det innebär och samtidigt se tillbaka på det man lämnar och som man vant sig vid. Det är nog både spännande och lite skrämmande.
Jag minns en nyårsafton, jag tror det var nyåret 1990, som jag var fylld med en viss ångest och oro. Jag hade ju lärt mig och gilla så mycket bra under 1990 och nu skulle vi byta år plötsligt och lära oss nya saker. Skulle dom artister jag lyssnat mest på 1990 vara lika populära och spelandes i radio även under 1991? Vad skulle hända med mig under det kommande året? Snacka om tonårstankar...
Numera, när jag passerat 40 så har jag förstås lärt mig att värdera saker efter eget huvud istället för medias alla villfarelser, men vadå, man var ju bara 16 år...

Men likväl så är nyår en väldigt konstig företeelse. Man både känner en liten kittling inför den samtidigt som man egentligen inte kunde bry sig alls om det som händer på kvällen. Och frågan är om jag skulle vilja ha det på något annat sätt. Oavsett vilket så önskar jag alla läsare ett riktigt gott nytt år och på återhörande 2016, då bloggen, tro det eller ej, firar 10 år...

/JS15 - inom kort 16

Intressant?

 #
Låt loppisar få sälja privatinspelade kassettband!
Stafrin | 24 December, 2015 13:36

En sedvanlig liten jultanke så här på julaftonen, som kanske inte handlar så mycket om julen, men väl något jag inte förstår. Jag har alltså i snart 25 år botaniserat på olika second hand butiker, jobbat på tre av dom under ca 10 års tid och alltid jobbat och letat efter ljud av alla dess former, må vara vinyl, CD eller kassetter.

Förutom skivor så samlar jag också gamla radioprogram. Jag älskar att hitta gamla Tracksprogram, Metropol, Rakt Över Disc och Kulan I luften och andra P3-klassiker från barndomen. Självklart har det att göra med att dessa är en gigantisk del av min uppväxt, när jag bodde vid radion som ung. Jag har gjort flera av mina bästa nya upptäckte av band och artister jag aldrig lyssnat på förr genom kassettband med detta på!

Här är nu problemet. Genom alla år som jag har gått på olika second hand butiker så har jag ALDRIG haft några problem att köpa gamla kassettinspelningar med radioprogram. Dessa har varit en del av loppisutbudet och man har inte blivit halshuggen för det, inte heller de som satt ut dessa.
Numera, sen bara ett par år tillbaka, så är varenda second hand så livrädd för att sätta ut privatinspelade band på grund av copyrighträtten. Även den second hand jag jobbar på. Nuförtiden är alla så rädd för STIM och att bli anmälda att man inte ens kan sälja gamla från radio dåligt inspelade kassettband. Vad fast är det som har hänt?
Jag säger inget vad gäller försäljning av brända CD-skivor, kvaliteten är så pass bra på dessa att de lätt kan jämföras med originalskivor. Men vi snackar här kassettband vars kvalitet allt som oftast är usla och dessutom i många fall inte ens innehåller hela låtarna.
Nu säger en del:
"Kassettband, finns det folk som köper dessa nuförtiden?!"
Som arbetare på en second hand så kan jag säga; Ja, de kassettband vi sätter ut, alltså vanliga köpkassetter, går direkt! Så jag säger bara: Låt second hand affärerna få sälja privatinspelade kassetter, för dessa kan ändå innehålla en stor del av vår radiohistoria, mediahistoria, och även kulturhistoria! Det är en sån pass skillnad på kvaliteten att det knappast kan jämföras med brända CD-skivor och skapa mer förlust för skivbolagen idag än de gjorde för 25 år sen när jag kunde köpa dom på loppisarna! Innan någon reagerar nu ska ska jag bara säga att jag vet om den guldgruva som heter radiogodis.se, som sen flera år tillbaka är min räddning för min hobby med gamla radioprogram!

Med dessa ord, som inte alls hade något att göra med julen, så vill jag önska alla mina läsare och trogna följare:
EN RIKTIGT GOD JUL!


/JS15

Intressant?  Läs mer...  #
Janna Valiks förslag är humor
Stafrin | 20 December, 2015 20:34
Boverkets generaldirektör Janna Valik vill att dom bostadslösa ska få vara med och bygga sina egna bostäder. Varför känns detta förslag så otroligt korkat att jag bara kan skratta åt det? Det mest komiska är att Valik själv verkar inse att det låter urkorkat, "men hon vill testa det". Visst det sa säkert bröderna Wright när dom skulle flyga för första gången:
" Det låter helt tokigt. Vi vet inte ens om det är möjligt. Men vi vill gärna testa den idén. "
Men frågan är om inte att föreslå att bostadslösa ska bygga sin egen kåk, när man själv inte ens vet om ens egen idé som man går ut med i medierna är bra, är att pressa gränsen lite för långt.

Det är förstås många frågor som kommer upp:
- Får man marken då eller måste man köpa den?
- Står den bostadslöse för byggkostnaderna eller är detta helt betalt av staten?
- Jag som inte ens kan slå i en spik rakt, hur mycket förväntas jag vara med och bygga själv och vill jag sen bo kåken?
- Är det verkligen framtiden att Arbetsförmedlingen skickar den arbetslöse till ett jobb nere i Stockholm och uppmanar denne att bygga sitt boende själv?
Jag vet, det sista låter kanske lite överdrivet, men man kan ju inte veta idag. Janna Valik sticker ut hakan rejält och försöker komma med något konstruktivt på ett problem som man brottats med i decennier och ut kommer något som låter så låter så dumt att det blir kul. Det är humor tycker jag. Så länge som det stannar på idéstadiet, vill säga...

/JS15

Intressant?

 #
Förbjud ståplats i bussarna!
Stafrin | 06 December, 2015 13:00
Bussordningen när man ska på Norra Bergets julmarknad i Sundsvall är som vanligt helt obefintlig. Här går det gratis bussar till och från eventet varje halvtimme, ett jättebra initiativ, inget snack. Men först och främst, om man ska ha det VARFÖR använder man inte dragspelsbussar, som rymmer så många fler??? Nej, istället har man en enkel buss där chauffören släpper in folk både fram och bak. Folk bara väller in och kastar sig på en sittplats och sen är det att stå som packade sillar hela vägen upp och ner. Frågan är om detta ens är lagligt, att stå så många i bussen.

Jag sticker inte under stolen med en sak: Jag hatar att stå i en buss, av många anledningar. Dels betalar jag dyra pengar varje månad för att få åka, då tycker jag att det minsta jag kan begära är att få åka säkert, vilket man bara kan sittande! Dessutom så gillar jag inte alls att så och hålla i en stropp kastas fram och tillbaka medan bussen skumpar fram på en väg, och i dessa tider även en vinterväg som man inte ens vet om kommunen behagat att sanda eller salta ordentligt.

Men att stå i ett fordon tycker jag ska vara förbjudet, av säkerhetssynpunkt. Jag hörde någon säga en gång att det faktiskt är olagligt, jag vet inte hur pass mycket det stämmer, men jag anser att det ska vara förbud för ståplatser i bussar. Jag har haft denna åsikt i snart 16-17 år så jag har redan hört alla invändningar:
- Det blir för dyrt för bussbolagen
- Det är så säkert i städerna
- Det är ju ståplatser i tunnelbanan i Stockholm, vill du förbjuda det också?
Dyrt för bussbolagen, förmodligen. Men likväl är det deras plikt att se till att vi bussresenärer får åka säkert. En krock mot en buss med stående resenärer och man flyger ut genom fönstret. Inte minst bussarna i den här stan där man inte vet från ena dagen till den andra vilken som fungerar när.
Visst, de flesta busschaufförer kör bra, jag ska inte klaga på det. Men man kan omöjligen veta hur medtraffikanterna på vägen kör, inte minst vintertid.
En tunnelbana går på släta spår, det är lite säkrare och risken att krocka är betydligt mindre, även om det inte skulle skada med lagförda sittplatser där med.
Jag vet att väldigt få är med mig i denna fråga och att jag förmodligen inte kommer att få se detta under min livstid, under min tid i MHF-Ungdom lyckades jag aldrig få med mig någon på det, men jag står för min åsikt, att det är ett otyg att stå i bussarna och att det borde vara förbud och bättre koll på detta bland bussbolagen. Lägg lite mer pengar på säkerhet för bussresenärerna än att sträva efter en så stor vinst som möjligt. Alternativet är att skaffa så många dragspelsbussar som möjligt till varje linje. Amen!

/JS15

Intressant?

 #