Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
En tanke i en skolsal...
Stafrin | 31 Januari, 2016 14:22
Livet är märkligt ibland, när man tänker efter! Igår så befann jag mig på en kurs på Härnösands folkhögskola, samma skola som jag gick på för exakt 20 år sen. Där sitter jag, i samma skola, i samma skolsal och till och med på samma sittplats som 30 januari 1996. Tillfälligheternas spel är härlig ibland...

/JS16

Intressant?

 #
Systembolaget är viktigare än banken idag
Stafrin | 29 Januari, 2016 16:31
Svenskens prioritering om vad som är viktigt i livet är alltid intressant. Jag har nu hört nästan hela mitt liv klagomål på att Systembolaget inte har tillräckligt öppet. Man fick lördagsöppet till sist och nu vill de flesta att det ska vara öppet även på söndagarna. Fick man som man ville så skulle det också ha öppet 24 timmar om dygnet samt låta spriten rinna som en tredje kran i hemmet, brevid varmt och kallt.

Däremot så är det väldigt tyst numera om sånt som är viktigt för människans vardag, som att kräva att bankerna ska ha öppet längre än 16.00, så man kunde både hinna med att gå in och uträtta ett ärende OCH jobba innan dess. Det har gått mer än 45 år sen Hasse & Tage undrade vad man hade för sig i banken efter tre och sen dess är det tydligen viktigare att man kan köpa alkohol än uträtta diverse viktiga ärenden på banken under en jobbdag. En liten stillsam fundering bara som kanske säger en del om oss svenskar...

/JS16

Intressant?

 #
Allergichock på Stockholmsrestaurang...
Stafrin | 20 Januari, 2016 13:06
Följande rad är hämtat ur Platsbanken på Arbetsförmedlingens hemsida. Det är restaurangen Forno Romano i Stockholm som söker kassapersonal och deras annons kan te sig lite märklig. Och, nej, det är lätt att skylla på eventuell svenska brist om ägarna skulle nyss ha anlänt till Sverige, men resten av annonsen är skriven på perfekt svenska. Men under titeln "arbetsbeskrivning" står det:
"Kassahantering, Kökshjälp, man ska kunna behärska svenska för att har kunder som är allergiker."
Exakt vad betyder det? Tydligen ska man kunna svenska för eventuella kunder som är allergiker. I annonsen låter det som om det måste vara svensk husmanskost på matsedeln annars sitter det X antal människor och nyser förbrilt medan dom läser vinlistan. De verkar som om dom istället borde anställa läkare till Forno Romano...

/JS16

Intressant?

 #
Ullared - fenomenet jag inte förstår...
Stafrin | 12 Januari, 2016 20:36
Jag förstår inte alls en sak: Varför är TV-programmet "Ullared" så populärt att det får fortsätta år efter år? Vad är det som gör att vi svenskar vill sitta och titta på när vanliga svenskar handlar i en affär? Jag har bara ibland zappat förbi programmet och en sak som fullkomligt förvånar mig är hur man ens kan försöka göra så triviala och enkla saker till något som låter som en cliffhanger i "Falcon Crest" eller "Rederiet"? OK, jag inser att det är en smaksak, men för mig är "Ullared" det kanske mest hjärnbefriade programmet vi har, vid sidan av möjligen "Idol".

Som ett program jag såg en snutt av då en man hade problem att få in allt i bakluckan på sin bil och man gick till reklam:
"Senare i "Ullared"... kommer Bengt att lösa problemet med bakluckan? Missa inte fortsättningen av "ULLARED"!!!
Jösses, det här får vi INTE MISSA!!!!!! Hur ska Bengt lösa denna mardrömssituation? Tänk om han måste ta en eller två saker I BILEN? Hur kan detta i överhuvudtaget bli ett tittbart TV-program?
"Birgitta har ju en jättebra dag... hon får ju komma till Ullared? Vad ska du köpa, Birgitta?"
"Jo, jag ska köpa två fåglar... av porslin, alltså!! *fniss* *fniss*"
Vilken rysare! Fram med chipsen och läsken för nu ska Birgitta köpa porslinsfåglar på ULLARED! Nästa gång jag går på ICA och handlar mjölk så kräver jag banne mig att Kanal 5 ska vara där också och filma mig för det kommer bli mitt livs ögonblick, för att inte tala om tittarnas! Vem var det som sa att vi skulle få så mycket mer att se på när vi fick fler kanaler?!

/JS16

Intressant?

 #
Öppet Arkiv på samma väg som SR Minnen!
Stafrin | 08 Januari, 2016 21:56
Sveriges statliga medium i ett nötskal; skapa något bra som folk älskar och bli beroende av och sen ryck undan fötterna på dom och låtsas som det regnar. SVTs skattkista för gamla serier, Öppet Arkiv, mottogs som en sensation för flera år sen. Äntligen kunde man se hur många av sina gamla favoritserier som helst! Och godsakerna blev bara fler och fler. Nu är det roliga slut för SVT plockar bort mesta delen av utbudet och behåller basutbudet (vad det nu innebär). SVTs genomgående bästa idé någonsin blir en liten spottstyver.

Det påminner ganska starkt om en annan fantastisk institution som uppfanns för drygt 10 år sen, SR Minnen, Sveriges Radios webradiokanal som sände gamla radioprogram från kanalens mycket långa historia, dygnet runt! Det var för bra för att vara sant! En dröm för oss radiofantaster! Men utbudet blev mer och mer koncentrerat till gamla P1-program som väldigt få minns och brydde sig i och det vevades samma program om och om och om och om igen och till slut så lades SR Minnen ner.

Därför får jag mindre roliga vibbar, det kanske bara är mitt pessimistiska jag som får tankar, men jag tror att innan 2016 är slut så har man helt lagt ner Öppet Arkiv på SVT. En sorglig utveckling av ett bolag som har ett av världens bästa arkiv och skattgömmor, men som väljer att dölja det i en tid då folk verkligen vill se saker från sin barndom och minns tillbaka en stund. Skärpning SVT! Låt Öppet Arkiv få kosta!

/JS16

Intressant?

 #