Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Tillbakablick genom 10 år II - Sven-Otto Littorin
Stafrin | 24 Februari, 2016 10:53

Del 2 i min uppföljningsserie på bloggartiklar från 10 år tillbaka, allt inför att min blogg i april fyller decennium, handlar om en man som verkligen var i fokus från det att han tillträdde som minister till dess att han avgick 2010. Få ministrar har jag skrivit och klagat på som Sven-Otto Littorin, före detta arbetsmarknadsminister. Hans medmänsklighet när det gällde de arbetslösa och hur hela Fas 3-cirkusen sköttes var verkligen värd att diskuteras och till slut så blev kritiken för mycket när det kom fram att han "FÖRMODLIGEN" haft lite "hum-hum" med en prostituerad. Här är lite citat från gamla artiklar om Littorin.

Anställningslogik enligt Littorin (17 november 2006)
Men Littorin får nu frågan ”Hur många jobb ger det här förslaget” (alltså a-kasseförslaget) och han svarar: ”Jag kan inte lova några nya jobb. Det är inte jag som anställer, men totaliteten i alla förslag leder till att fler kommer i arbete”. Han kan alltså inte lova jobb, men att fler blir anställda. Logik var ordet, sa Bull.
(Originaltext: stafrin.bloggsite.se/post/362/4459)


Skillnaden mellan Brandeby och Littorin... (18 mars 2007)
Apropå att nye socialdemokratledaren Mona Sahlin (har ännu svårt att säga det) kallade arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin för moderaternas svar på Lasse Brandeby så vore det dessutom ännu roligare om Littorin också var lika angelägen om att sluta sitt uppdrag som Brandeby var i "Let´s dance". Fast här är det tvärtom, juryn vill ha honom kvar, men inte tittarna.
(Originaltext: stafrin.bloggsite.se/post/362/6578)


Efter Littorin - vart slutar medias jakt? (7 juli 2010)
Jag antar att jag borde göra som Gert Fylking, ställa mig på en offentlig plats och bara vråla: "Äntligen!". Sven-Otto Littorin avgår! Som jag har längtat! Bland bloggare och kommentarer till alla artiklar i tidningarna så skämtas det hej vilt numera om vad Littorin borde göra som "arbetslös" och hur hans inkomst borde se ut när han nu "sagt upp sig från sitt jobb". Jag borde delta i den skadeglädjen, men det tänker jag inte göra. Vad tjänar det för syfte? Han ersätts vid en eventuell ny Alliansseger av en annan tomte med samma politik och retorik.
(Originaltext: stafrin.bloggsite.se/post/362/18755)


Littorin hamnade i blåsväder 2012 igen när han satte sig i styrelsen för Wiking Mineral vars största ägare hade nazistiska kopplingar. För att gottgöra sig och samtidigt förmodligen tjäna lite på det så tänker han nu starta ett asylboende, Serio Care. Nu säger jag inte att Littorin är vare sig nazist eller främlingsfientlig, men det verkar som att för en del av dessa privata aktörer som äger asylboende som handlar detta mer om att försöka tvätta sitt ansikte samt fylla sin plånbok, mer än välvilja (hej, Bert Karlsson!).

Tanken med Serio Care är att de asylsökande ska bo i inhyrda modulbostäder och tidigt få undervisning i svenska. De asylsökande ska också få ”jobbcoaching” och hjälp med att validera sina tidigare kunskaper. Modulbostäder är lite av fågelholkar på rad och jobbcoachingstanken är han ju van vid och det har ju inte visat sig speciellt funktionsdugligt förr. Men, jag kan ju ge honom en chans att visa vad han går för, för om idén sköts rätt så är det en kul tanke att någon är beredd att låta asylsökanden få använda sina tidigare kunskaper istället för att de måste gå om exakt hela sin utbildning i ett helt annat land. Så jag kan väl bara säga:
Lycka till, Littorin! Du lär behöva det...

/JS16


Intressant?

 #
Busskaoset - en dåligt skött soppa
Stafrin | 21 Februari, 2016 19:51
Total kaos råder i Sundsvall i busstrafiken och jag är inte förvånad. Busstrafiken här har gått helt efter golvdraget nästan hela veckan efter att man fått dra in alla elhydralikbussar för säkerhetskontroll efter att ett par bussar kolliderat. OK, man vill satsa på miljön och köper in elhydralikbussar, det är jättebra. Men om man ska satsa på bussar med helt nya drivmedel och ny teknik så får man väl i så fall öppna plånboken lite mer och se till att man får kvalitet. De bussar vi har åkt med har alla varit gjorda nere i Polen, vilket är lika med att köpa det kanske billigaste skräpet man kan få för pengar. Det är inte elhydralikbussar, utan de verkar bara vara likbussar.

Nu står alla nya bussar stilla och man får gräva och dammsuga hela landet efter bussar som inte används längre och som man kan låna in ett tag. Jag åkte idag med en knallgul buss från Uppsala Länstrafik med betäckningen "Ej i trafik" och där alla betalningsmaskiner var bortmonterade sen länge. Vem vet, om länstrafiken här letar riktigt noga kanske man hittar en klassisk orange-blå från 80-talet, ni minns dom med klippkortsautomat som plingade. Eller kanske en snorgrön 90-talsbuss med explosioner i en Beckersaffär till säten. Dom kanske rullar i alla fall.

Hela denna soppa har skötts extremt dåligt där det inte går att gömma sig bakom förklaringen: "Vi gör detta för er säkerhets skull". Om man hade haft bussar som är säkra från början och som var proffsigt gjorda så kanske man hade sluppit vänta i hopp och förtvivlan på dagarna om bussen kommer eller om man får gå från Ortviksvägen till Granloholm efter en lång arbetsdag...

/JS16

Intressant?

 #
Skivrecensioner - ett ålderstecken
Stafrin | 17 Februari, 2016 12:06
Jag har skrivit förut om tecken på att man börjar känna sig gammal. Ett annan gång man känner sig 200 år gammal är om man läser skivrecensionerna i lokaltidningen nu för tiden. Förut så kände man igen de flesta, man kanske inte gillade alla, men man visste vilka de var, och högst upp och störst text fick den mest kända och mest säljande artisten. Artister som recenseras i dagens tidning:
- Ida Long
- Hege Brynildsen
- Billlion dollar babies
- Ron Pope & The Nighthawks
- Vera Vinter

Jag vet att jag kanske framstår som en idiot i mångas ögon nu, men jag tar risken och frågar: Vilka i hela fridens dagar är dessa, och varför borde jag bry mig om dom??? Det blir inte bättre av att den enda jag känner igen är Beach Boys Brian Wilson på en hyllningskiva till George Harrison.
Jag läste artististan ovanför för mina arbetskamrater på lunchen och en tjej, av ålder runt slutet av de 30, säger:
"Men gud, vad gammal man känner sig!"
Jag har tydligen åldrats som sitter och väntar på nya recensioner av Earth Wind & Fire, OMD, Human League och Suede.
Så tjäna, alla kärringar och gubbs!

/JS16

Intressant?

 #
Tack och adjö, GS!
Stafrin | 10 Februari, 2016 10:01
Byte av fackförbund är en underbar upplevelse. Mitt fackförbund, GS, som inte gjort ett jota sen jag gick med där för 10 år sen, visar in i det sista att man har mycket kvar att jobba med. GS, för den som undrar, är alltså Grafikerna och Skogs- och Trä i en ljuvlig union.

I och med att jag nu fått anställning via kommunen så ska jag byta fackförbund till Kommunal (jag vet, inte ett klockrent byte, men det säger en del mitt förhållande till GS) och när jag nu skulle ringa till GS a-kassa och få bekräftat att bytet lyckats så får jag en jävla telefonsvarare med öppettiderna i örat. Detta trots att man har telefontid.
Men ibland är det ödets ironi, för när jag ska gå in på GS hemsida och skicka ett mail till dom så ser jag att toppnyheten på sidan är:
"Nu ökar vi tillgängligheten!"
Till GS säger jag som Magnus Härenstam:
Morsning och goodbye!

/JS16

Intressant?

 #
Framtidens mat - en konstig smakblandning!
Stafrin | 04 Februari, 2016 15:40
Att blanda de mest udda sakerna till en bisarr måltid som låter som något man aldrig skulle ta i sin mun är det senaste för svensken (eller svensken, vi har adopterat det numera utifrån). Gärna också att blanda snask och efterrätter med det som normalt är riktig mat. För några år sen så fick jag äran att smaka på en blandning som bara kändes som en utmaning att få prova på, Coca Cola med vaniljsmak. Det är ännu bland det märkligaste och sjukaste jag har smakat i mitt liv.

Men om man nu har en fetisch för att sätta tänderna i de mest underligaste sakerna, hur låter pommes strips med chokladsås? Vattnas det i munnen? Eller varför inte havregrynsgröt med kaviar.
Favoriten är dock alla möjliga och löjliga varianter att förnya den klassiska semlan. Det enda man har behövt att välja mellan tidigare är om det ska vara varm mjölk (a k a hetvägg) eller kall mjölk. Numera kan du välja på om du ska ha en semla med bacon (visst låter det mumsigt, Friskis & Svettis gråter) eller om du hellre vill ha någon av följande varianter som säljs på Nylunds bageri i Finland:
* Rostbiff Semla
* Tomat-Bacon Semla
* Räk Semla
* Tonfisk Semla
* Ost Semla
* Skink Semla
* Medelhavs Semla
* Kyckling Semla
* Ägg och bacon Semla
* Chèvre-Kalkon Semla
* Mozzarella Semla

Visst blir man sugen? Det känns som att gränsen mellan det som är ett gott fika bröd som en gång i tiden åts en gång om året (jag har redan ätit tre semlor bara i år) är på väg att förvandlas mer och mer till en vanlig och speciell sorts smörgås.

Dessutom känns det som om vi har så slut på idéer vad gäller det som faktiskt är smakligt att vi nu måste blanda ihop det som inte alls hör ihop för att få något nytt att kunna få en matsuccé med. Lite som att försöka uppfinna hjulet med minst vettiga verktygen. Det är roliga experiment, erkänn det, man blir fundersam, men akta er innan ni hittar följande i er ICA-affär: Gräddtårta med stekt strömming, ris med öring och chokladsås, Chips med surströmmingssmak och min personliga favorit, gädda och spaghetti!

/JS16

Intressant?

 #
NYHET! Tillbakablickar genom bloggens 10 år!
Stafrin | 02 Februari, 2016 14:59
Den 12 maj i år fyller Stafrins Spaning 10 år! Det känns rätt overkligt, för det är inte ofta en blogg tillåts leva så länge. Men för att fira detta så kommer jag titt som tätt fram till 12 maj att publicera minnesrika spaningar från de gångna tio åren, alternativt utdrag ur dom om texten är allt för lång i sitt original, samt framför allt att följa upp hur det har gått efter det, gällande det jag skrivit om i texten.

Jag börjar förstås från början, med min allra första text 12 maj 2006. Bakgrunden till denna blogg tänkte jag skriva lite mer om på 10 års-dagen, men min allra första bloggtext handlade om något som idag kan ses som rätt avlägset, en TV-kanal som heter ZTV:

ZTV blir en ungdomskanal...jahapp?
Efter TV6 gigantiska entré på TV-marknaden (läs ironin mellan raderna) så är det sagt att ZTV ska gå tillbaka till att vara en ungdomskanal. Hrrrm...och på vilket sätt menar de att ZTV var vuxet för en vecka sen?

När det gäller ZTV efter detta så är svaret enkelt: 2010 gick kanalen i graven. Jag tror helt enkelt att när Youtube tog över som musikvideodistrubitör och MTV blev mer realityseriekanal så fanns det ingen marknad för ZTV och deras community Playahead skåpades ut av Lunarstorm och senare Facebook. ZTV var en kanal som det spottades ganska mycket på efter att kanalens mest kända namn, som Henrik Schyffert, Knesset-gänget, Rob 'N Raz och Per Sinding-Larsen försvunnit till de större kanalerna och jobben. Man visade B-serier och musikvideor, även fast jag ändå tyckte att det senare var det som var ZTVs styrka. I en tid då Youtube inte utvecklats än var ZTV den kanal som visade mest svenska musikvideor, vilket på sin tid var rätt viktigt för den svenska musikbranschen. Dock fyllde nog kanalen inte någon större funktion vad gällde underhållningen i övrigt, så ZTV kanske är saknad av de som är uppväxta med "Knesset" och all galenskap som kom i början av kanalens karriär, men för oss andra är den bara en kanal i mängden som passerade revy.

/JS16

Intressant?

 #