Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Tillbakablick genom 10 år VI - Sundsvalls byggplaner
Stafrin | 23 April, 2016 13:56
Genom åren så har Sundsvalls socialdemokraters olika vansinnighetsprojekt varit väldigt tacksam att skriva om och driva med. Mellan de första fyra åren, 2006-2010, under Anita Bdouis ledning, så kom den ena idiotidén after den andra upp och ofta försökte man med hot och fjäsk att locka Sundsvallsborna i fällan. Scenhusfrågan var den mest uppblåsta frågan, regionsfrågan var en annan och frågan om bron en tredje. Det talades om ett nytt scenhus som liknade en krabba och ett nytt bostadsområde nedanför Skönsberg med stor galleria. Om jag ska referera från alla saker jag har skrivit i dessa lokala frågor under dessa 10 år så skulle detta bli en väldigt lång text.

Men ibland överträffar verkligheten fiktionen. Den tanken for i mig i fredags när jag läste om det senaste i den långa raden av helkorkade förslag. Den 2 november 2010 skrev jag så här i en text när Alliansen hade tagit över i Sundsvall och jag undrade vad detta skulle innebära för stan:

Vad innebär Alliansstyret för Sundsvall
Det finns mycket att glädjas åt här för sossarna har skött stan som om det vore ett egostyrt Disneyland dom regerade över. Efter att ha sett ständiga byggnadsplaner av det ena monumentet efter det andra, där snart bara en frihetsgudinna, ett kaknästorn och en skyskrapa inte fanns med i socialdemokraternas byggnasplaner, allt medan skolor lades ner en efter en, ungdomsgårdar skrotades, pensionärerna fick det allt sämre och de protesterande mot detta försattes med munkavle, så är jag inte direkt ledsen över detta beslut.
(Originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/19078)

Det är inte ofta jag gläds åt något som styrs av Alliansen, men just då var jag bara glad åt att det kanske var slut med alla luftslott och skrytbyggen på ett tag.

Numera är socialdemokraterna tillbaka i toppen och allt är som vanligt igen. Och när jag skrev denna text så nämnde jag meningen "en frihetsgudinna, ett kaknästorn och en skyskrapa" som ett skämt. Det var ett försök till grov ironi och satir. Men om ingen i fullmäktige kommer att protestera så kan vi ha just en skyskrapa på SUNDSVALLS TORG! Mitt ibland alla stenhus och antika kåkar från Sundsvallsbranden 1888 så ska vi nu ha ett 110 meter högt torn, med galleria i bottenvåningen och svindyra antar jag hyreshus ovanför, som vräker sig upp mitt på torget. Hade detta varit 1 april hade jag sagt, kul! Årets april skämt i Sundsvalls tidning var ju riktigt fantasifull. Men tyvärr är det verklighet!

Nu hade detta varit en sak som kanske hade kunnat tas lätt på om Sundsvallsborna hade gått man ur huse och protesterat vilt mot ett hjärndött förslag, men denna fråga delar Sundsvallsborna i två läger, de som är emot och det som anser att detta skulle sätta lite fart på den annars "så tråkiga stan". Sundsvall måste i så fall vara en riktig helveteshåla, om vi måste förstöra stan med ett gigantiskt huskoloss bara för att vi ska vara märkvärdiga som "Norrlands huvudstad".

Under ett par somrar nu har jag under ett par dagar besökt två relativt angränsande städer, Gävle och Hudiksvall. Gävle, en fin stad, kanske inte så händelserik, men väldigt vacker, med alléer, blommor, en riktigt vacker å och en vacker gammal stadsdel i Gamla Gefle.
Hudiksvall, där man har bevarat det gamla med fina gamla hus i allsköns färger och med en vacker blomsterprakt och fina statyer. Det var verkligen rofyllt att bara sätta sig vid kyrkan en sommardag och titta på de gamla husen, och himmel vilken hamn sen!
Sundsvall, vi bygger hela tiden. Det är byggnadsställningar och åter byggnadsställningar överallt, samt avstängda vägar till förbannelse. Jag väntar bara på att vi ska sätta upp en skylt vid stadsgränsen där det står:
"Ursäkta röran! Vi bygger om!"
Nu måste vi bräcka alla andra städer med att ha en skyskrapa, mitt på torget. Dessutom har vi debatterat om och om igen var folk som handlar i stan ska parkera. Detta är en av anledningarna till att alla affärer flyttar till Birsta nuförtiden. Hur ska vi lösa det? Vi kanske ska riva stadshuset för att bygga en parkering där... förlåt, det kanske inte värt jag säger något mer för då kanske det blir verklighet också. Jag slutar istället med att bara säga, inspirerad av Jack Killian i 80-tals-serien "En röst i natten":
Godnatt, Sundsvall, whereever you are! Detta förslag är nattsvart!

/JS16

Intressant?

 #
Tillbakablick genom 10 år V - Dawit Isaak
Stafrin | 18 April, 2016 21:34
I min serie om tillbakablickar och uppföljningar av gamla spaningar så har turen kommit till en av de mer beklagliga. Den 14 mars 2007 skrev jag en artikel om den fängslade eritreansk-svenske journalisten Dawit Isaak och undrade om det låg dolda rasistiska motiv av dåvarande regeringen att inte göra något. Jag skrev bland annat:

Vad krävs för att agera för Dawit Isaak?
En människa 2007 ska inte behöva sitta i över 6 år i fängelse utan att få en chans att försvara sig och utan att en svensk politiker ens ids åka ner och försöka få personen släppt! Det ska inte heller behöva vara så att var och varannan invandrare ska behöva riskera att ständigt åka illa ut i detta land utan att någon makthavare törs ta i frågan. Som sagt vad krävs för att få se ett agerande från den svenska regeringen och vad krävs innan man kan kalla den nuvarande politiken för rasism?
(Originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/6790)

För min egen så var den artikeln rätt lyckad. Den citerades till och med på SVTs Agendas hemsida (att bli titulerad "Krönikören Jörgen Stafrin" av SVT var ändå rätt coolt). Sen följde ett par artiklar där jag försökte måla upp några förhoppningar kring Isaak, eftersom medierna snabbt hakade på och försökte pressa lite grann. 9 mars 2009 gjorde jag något så ovanligt som att hylla tidningarna för sina kampanjer:

Bra kampanj för Dawit Isaak!
Det är till min stora glädje som det börjar hända nåt i frågan om den fängslade Dawit Isaak. Fyra tidningar, Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet, gör gemensam aktion i en kampanj för att få honom frigiven. Det är sällan jag hyllar våra tidningar men här gör dom ett bra jobb!
(originaltext: http://stafrin.bloggsite.se/post/362/16651)

Nu är det snart 10 år sen min första artikel och det har praktiskt taget hänt... inte ett jota och det är med en viss pinsamhet jag skriver det för jag hade hoppats att något skulle ha hänt på ett decennium. Men Isaak sitter där han sitter och kan numera fira 15 år i sin lilla bunker och eritreanska regeringen räcker lång näsa åt oss.
Här rycker vi på axlarna och frågan har, om inte glömts bort, för det förekommer kampanjer för att han ska friges fortfarande, så ändå bleknat något. Trots att till och med artister som Bruce Springsteen och Madonna har krävts hans frigivande så verkar det som att det ligger långt ner på alla politikers dagordningar att se till att han friges.

Jag ska inte säga att svenska politiker i detta fall är rasistiska, men jag säger det åter: Det har funnits svenskar som har suttit fängslade betydligt kortare tid och där regeringarna har engagerat sig bra mycket hårdare. Det är dags att börja ta detta på allvar igen och för politikerna och även media igen att lyfta frågan och se till att Isaak till sist får komma hem och rättvisa får skipas! Det finns en gräns för hur man får behandla folk, även bland svenskar!

/JS16

Intressant?

 #
Riktigt jobb för uppehållstillstånd håller inte
Stafrin | 07 April, 2016 12:33
Jag vet inte vad regeringen håller på med, men att ge med ena handen och ta med andra är inte en vettig politik. Nyanländna måste få ett riktigt jobb för att få permanent upphållstillsstånd. Nystartsjobb och andra lättnader att få jobb ska inte gälla. Man får det att låta så viktigt och bra och, ja, det är möjligen viktigt. Men som det ser ut idag, där svenskfödda arbetslösa knappt får ett riktigt jobb längre, vad är oddsen att folk som precis kommit till Sverige och knappt kan svenska får det? Visst, undantag finns alltid, men när du idag i många fall får läsa om den eventuella utbildning som då har från ditt hemland och där det bevisligen finns företagare som diskriminerar invandrare för deras namn, så är denna idé riktigt usel och närmare Sverigedemokraterna än någonsin.

Ska du då gå i flera år för att lära dig svenska och sen under ditt tillfälliga uppehållstillstånd då du inte vet om du får stanna kvar läsa om hela din utbildning för att sen hoppas att just du hittar det jobbet som Kalle Svensson inte hittar? Då är det ärligare att man säger rakt ut:
"Vi vill egentligen inte ha fler invandrare hit!"
Det är inte bättre och man kan förvisso få ställa sig bredvid Sverigedemokraterna vid nästa TV-debatt, men det är ärligare mot folk. För denna metod får regeringen att framstå falsk och kommer inte att leda till någon förbättring för någon. Frågan kvarstår nu som för alla andra arbetslösa, var ska jobben komma ifrån?

/JS16

Intressant?

 #
Vagina-öl - vansinnets nya truimf
Stafrin | 04 April, 2016 11:04
Som alla läsare vet så är jag ju ett fan av saker som är så sjuka och bisarra att man undrar vad man gått på när man fått idén i huvudet. Mitt senaste favoritexempel är "Vaginaöl". Jag var övertygad i fredags om att det var ett aprilskämt, men det sjukaste är att det inte är det. Man har alltså tagit mjölksyrebakterier från kvinnans vagina och skapat en öl av det.

Här vet jag inte om jag verkligen vill veta hur produceringsprocessen går till och hur fabriken ser ut. Jag får bilder som jag absolut inte vill ha. Dock skulle jag gärna vilja veta hur man kläckte denna idé och hur mycket man rökte på vid tillfället. Jag kan säga att jag har nog aldrig varit lyckligare över att jag är nykterist! Skål på er!

/JS16

Intressant?

 #