Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Det är midsommar - oavsett EU-omröstning...
Stafrin | 24 Juni, 2016 12:16
Midsommarafton 2016. Tankar far åt många olika håll och det som slår mig mest när jag sitter på balkongen och tittar ut och ser solen som lyser på husen och träden som vajar lite lätt denna klassiska sommardag är hur otroligt viktig ekonomin plötsligt blivit i medier och för oss människor på ett helt annat sätt ju mer medier vi har tillgång till än det på nåt sätt var förut. Storbritannien tänker lämna Titanic och gå ur EU, enligt omröstningen igår. För att denna dag tala engelska: Good for them! Är det bara jag som tycker att titlarna "Brexit" och "Bremain" är några av de mer krystade namnen som valts för en omröstningskampanj? Men självklart en intressant situation att följa, även om det tar några år innan utträdet är klart.

Nu kan man förledas att tro att det är lätt att kräva folkomröstningar på rad, och tro mig, jag tycker man borde det, för någonstans borde även EU fatta att det finns en gräns för hur mycket man kan styra folk och situationer. Men jag tror också att det är rädda politiker som kommer att hålla i makten och EU ännu hårdare än förut och därför än mindre kommer släppa folket in på skinnet. Det brittiska öriket har folkomröstningar i blodet på ett annat sätt än många andra länder. Men vilket fall, det blir spännande att följa efterspelet och hur länge EU håller.

Däremot så får man inte glömma: Det är midsommarafton, oavsett vad man tycker! Solen skiner, vilket vi ju inte är bortskämda med på denna dag direkt, och fåglarna kvittrar. Sommaren är äntligen här! Då kan jag tycka att det finns viktigare saker att tänka på än ekonomin. Det fanns en tid då man på sin höjd tittade på Rapport, nickade lite noterande åt det som sas och sen vandrade vidare.
Numera ska man följa händelserna varje minut, varje timma och i alla medier, om stadsmakten, den första, andra och tredje, får som den vill (ja, OK, kungen kanske inte bryr sig lika mycket...).

Men jag, för min del, vill inte ägna kvällen åt att tänka på framtida ekonomiska diskussioner i spåren på detta eller hur Sveriges roll i EU eventuellt kommer att förändras på grund av resultatet. Jag vill kunna åka till min familj och äta och sen göra min traditionsenliga midsommarpromenad runt Sidsjön och titta på folk som kopplar av och njuter av sommarkänslan. Tänka på EU tänker jag göra en annan dag. Mañana Mañana! Trevlig midsommar på er!

/JS16

Intressant?

 #
Turistannons för en grävande stad...
Stafrin | 11 Juni, 2016 22:21
Jag har ett förslag på PR-annons till Sundsvalls kommun. Det är den exakta beskrivningen av staden anpassad till rätt turistmålgrupp för i sommar. Och det kanske ligger en liten nypa ironi i denna text:

Är du intresserad av traktorer och byggnadsteknik? Då ska du komma till Sundsvall, för det är få städer i Norrland där vi försöker så hårt att tillfredsställa dig som älskar bygge och att se hur ett hus sakta, verkligen S-A-K-T-A, byggs upp från grunden. Här kan du få se byggnadsställningar, stora traktorer, hål, vägavspärrningar i massor samt givetvis massor med arbetare med hjälmar som jobbar. Men var på din vakt, för arbetarna kanske inte syns varje dag...

Men här i Sundsvall så bygger vi, och bygger, och bygger. Nämnde jag att vi bygger också? Vi är aldrig nöjda utan försöker alltid förbättra någonting av det som finns. Så vill du följa ett byggnadsverks färd från skiss till färdigt verk i långsamt tempo och samtidigt njuta av att åka eviga omvägar runt eller sitta i långa köer eller åka på vägar som är halvfärdiga och lite av en utmaning, välj Sundsvall i sommar! Du blir tillfredsställd till max! Amen!


/JS16

Intressant?

 #
När upphör man vara stadskändis?
Stafrin | 05 Juni, 2016 13:54
Detta fenomen med lokalkändisar är väldigt intressant. I storstäderna är man förstås inte alls lika intresserade på samma sätt. Jag menar om 85 % av alla kändisar idag bor i Stockholm eller i dess närhet så orkar man väl inte hålla samma koll. Men ute på landsbygden, som här i Sundsvall (jo, jag tar mig frihet att kalla den före detta Norrlandshuvudstaden för "landsbygd"), så är lokalkändisarna nästan löjligt prisade, oavsett, och här kommer poängen, om de bor kvar här eller inte. I Sundsvall är Helen Sjöholm ett typexempel.
"Helen Sjöholm sjunger ju så bra. Hon är ju från Sundsvall!"
Sundsvalls Tidning målar fortfarande upp henne som en stor Sundsvallsartist.

Men vänta, hon bor ju inte i Sundsvall längre och har inte gjort så på en halv evighet? Jag är osäker på årtalet, men det är åtminstone 20-25 år sen hon flyttade från stan. Hon må ha rötterna här, men när upphör man att vara en kändis från sin stad efter att denne lämnat stan? För är det något som jag får för mig är svenskt, så är det att som landsbygdsbo desperat hålla kvar vid de stadskändisar vi har, oavsett om vi har dom kvar eller inte.

Thomas DiLeva kommer är från Gävle! Nej, han flyttade från Gävle 1979. Han är kanske FRÅN Gävle en gång och född där, men han är inte Gävlebo/Gävleson längre. Men det går ju bra att rida på den vågen i PR-syfte. Och visst, jag förstår att det handlar om PR för alla städer mindre än Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala numera, men jag kan inte hjälpa det. Jag stör mig lite på denna PR-bluff för någon som inte längre tillhör stan, bara för att denne föddes och gick i skola här en gång.

Nu säger en del att i så fall skulle Sundsvall bara ha en kändis med dignitet som ännu bor kvar här och det är Kjell Lönnå, som för övrigt är född utanför Västerås. Ja, förmodligen, men det låter kanske lite ärligare. Eller är det bara så att jag tänker för mycket? Vem vet...

/JS16 - född och fortfarande boende i Sundsvall

Intressant?

 #