Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar
Märkliga ordval som flyger i munnen...
Stafrin | 25 Januari, 2017 19:21
I vår serie ordspråk som för mig känns väldigt märkliga och ologiska; jag hörde nyligen detta, och det var inte i kungens jultal:
"Det kommer inga stekta sparvar och flyger i munnen på en..."

Vad är detta för uttryck?! Ordspråket handlar om att man får ingenting gratis om man inte jobbar för det, ok, jag förstår det. Men exakt VEM vill ha stekta sparvar rakt in i truten (ofrivilligt skämt) på en, hur lat man än är? Hela ordspråket verkar väldigt osmakligt och bisarrt och får mig att fundera på om inte det snarare vore något sorts straff istället för den som är för lat och vill ha allt serverat på ett fat.

/JS17

Intressant?
 #
Komiskt dubbeltydiga Youtube
Stafrin | 21 Januari, 2017 11:30
Klockren logik på Youtube. Missförstå mig inte, jag älskar när man slänger upp gamla program från 80- och 90-talet, gärna äldre med, inte tu tal om det. Men det känns lite småmärkligt när man lägger upp ett flertal avsnitt av "Upp till bevis", med Sven Melander, och klipper bort de medverkande artisternas låtar av upphovsrättsliga anledningar. För att lägga upp "Upp till bevis" är ju exakt lika lagligt av SVT, eller? Jag förstår, Youtube har ingen bot som på samma sätt åker runt och granskar filmerna som låtarna på filmerna, så jag förstår själva ägaren av Youtube-kanalen, men på papperet kan jag tycka att det låter lite komiskt tveeggat.

/JS17

Intressant?
 #
Tidnings-anka deluxe
Stafrin | 20 Januari, 2017 11:48

Nyhetsflödet formligen kokar just nu, tydligen. Eller vad sägs om denna ingress på en artikel i Sundsvalls Tidning den 20 januari?:


"Här blir en hel andfamilj vittne till den stora branden i Snöberg utanför Alby."

Plötsligt känns det verkligen som om journalisten verkligen tar nyheten på största allvar! Jag kan tänka mig redaktören som desperat säger till reportern:
"Men var det inte NÅGON som såg något? Finns det inga vittnen???"
"Nääe, inte vad jag kunde se. Ja, några änder stod bredvid..."
Redaktören reagerar blixtsnabbt:
"Taget! Skriv att änderna är vittnen!"

Men om jag nu ska sänka mig ner till samma nivå, det blir inte lätt för polisen att hålla förhör här. Det kanske är änderna som tänt på huset? Paul och Anna Anka kan vara tolkar...


http://www.st.nu/vasternorrland/ange/stor-overtand-timmerbyggnad-hotade-villa-i-snoberg

/JS17

Intressant?


 #
Maten - den nya förvirringen
Stafrin | 16 Januari, 2017 14:31
Välkommen till svenskens nya vetenskap som alla förväntas ha koll på, maten! När man växte upp var det så enkelt. Man visste att fisk, grönsaker och frukt var nyttigt och att fick man i sig rätt saker från kostcirkeln och åt godis på lördagarna så var det nog. Allt var så mycket lättare när man var ung, speciellt eftersom det inte var en själv som ställde fram maten.

Allt detta gäller inte längre, känns det som i alla fall. Plötsligt är frukt inte alls nyttigt. Jag vet inte hur många gånger jag har hört att det finns få saker som det finns så mycket socker i som banan. Jag som gillar banan... vilket slag mot mig!
Kött ska man inte äta mycket av heller, för det är plötsligt ett hot mot miljön om man äter för mycket kött. Det talas om att man borde ha en köttfri vecka eller månad. Och alla veganer jublar i takt, antar jag.
Potatis var också något som var väldigt nyttigt. Ibland kan jag tycka att man som ung fick på tok för mycket potatis och när man ätit upp allt av köttbullar, korv eller vad man nu hade till och hade bara ett gäng potatisbitar kvar så var det med en viss avsmak som man tyckte att potatis inte alls hade den kvaliteten att klara sig utan någonting till. Men man skulle äta upp, för det var ju nyttigt.
Nu innehåller plötsligt potatis så väldigt mycket kolhydrater, precis som pasta och ris, som man alltid har älskat. Det förväntas man akta sig för om man vill ha en smal och normal kropp. Överallt snackar folk om vad som innehåller mycket kolhydrater och hur mycket det är och vad som är vettigt och räknar enligt ett gäng olika metoder som alla har sitt bantningssystem. Det är GI och LCHF, tydligen så går man fortare ner i vikt om man har mindre antal bokstäver i namnet på metoden. Lägg där till BMI också, ännu en förkortning att lära sig i sammanhanget...

Nästa sekund så kan man få höra att man kan äta mycket fett för att gå ner i vikt, enligt någon metod. Det som man fått höra i alla tider att det är väldigt farligt. Och andra sidan var det någon som sa när jag gick på fritids att man kunde få cancer om man åt potatisskal.

Fast och andra sidan så är det så få gånger som man är så med sin tid och med strömmen som om man äter en sallad till lunch eller middag.
"Vad blir det till lunch idag?"
"Nja, jag köpte en god sallad..."
Det är bara det att jag alltid sett sallad som en nyttig sidogrej till den riktiga maten. Att sitta och äta kall mat som bara, eller till största delen, består av grönsaker känns inte mättande eller gott för mig.

Det är alltså en hel forskning och vetenskap numera att hålla reda på vad man ska äta och hur mycket man ska äta av olika saker. Hur mycket socker, kolhydrater, fetter och allt där emellan som detta innehåller. Personligen känner jag att jag inte orkar bry mig längre. Jag erkänner, jag har inte direkt en Adonis kropp och kommer förmodligen aldrig att få det. Och jag äter med måtta det jag gillar, försöker variera mig så gott det går och i lagom mängd. Man äter väl för att bli mätt, inte för att bli mattesnille och dietist, eller...? Men det kanske är priset för att ha en sund kropp.

/JS17

Intressant?
 #
Beatles bättre än listpop hos barn
Stafrin | 13 Januari, 2017 21:18
Såg just en Youtube-film där barn av idag (amerikanska) skulle lyssna på Beatles-låtar. Självklart kan man tycka det är lite kusligt att flera av dom inte visste ens vilka Beatles var, men mest intressant måste vara att två av barnen, båda runt 10-11 årsåldern, sa att det dom fick höra var bättre än musiken idag. Och när till och med dagens ungdomar kritiserar dagens listmusik och säger att det inte finns någon talang idag så kan man fundera vad musikbranschen säger om det...? Någon som hör varningsklockor ringa?

/JS17

Intressant?
 #
Vädret engagerar och upprör...
Stafrin | 05 Januari, 2017 17:50
Vädret är alltid lika komiskt när det gäller svenskar. Innan jul så hörde jag hur konstigt och tråkigt det var att fira jul när det var grönt på backen och varmgrader och nu när vintern till sist har kommit och temperaturen har krupit under 20-sträcket så hör jag inget annat än hur fruktansvärd denna kyla och snö är. Vänta till sommaren kommer och jag får höra både hur varmt och äckligt det är och hur dålig sommaren har varit - inte sällan i samma öra...

/JS17

Intressant?
 #