Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Knepigt topplessbeslut i Sundsvall | Bra krönika om sjukskrivningspolitiken! »

Kalla - ny stjärna i en underlig skidvärld
Stafrin | 13 Januari, 2008 15:08
Förra helgen avslutades Tour De Ski och Charlotte Kalla blev skiddrottning. Grattis, grattis! Äntligen har skidsporten den profil att göra till sin mediahjälte som man behöver. Sen gäller det också att se till att Kalla inte blir en Forsberg d v s en stjärna som man tyr sig till så mycket att man helt glömmer bort att kolla bakåt i ledet efter fler storåkare på längden. Satsar man dock rätt nu och jobbar bra med de andra tjejerna i landslaget så kan svensk damskidåkning snart göra samma mirakelvändning som på utförsidan. Där herrlandslaget under hela 80-talet skåpade ut damsidan, för att sen se ett damlandslag som med Pernilla Wiberg i spetsen blev ett av världens bästa.
Tittar man totalt på tävlingen Tour De Ski så applåderar jag idén att göra något speciellt under den tiden som det inte är VM eller OS. Det motiverar åkarna betydligt mer än att "bara" behöva göra världskuppen. Men själva tävligen skulle dock behöva en del upputsning. Först och främst tycker jag att sprinten ska bort eller flyttas till en egen del. Äntligen har sprint fått en egen världskupp så VARFör ska den vara med här? Jag har sagt det förr och jag säger det igen, med risk att få en hel längdfanklubb mot sig efter vad Kalla gjorde på sträckan: Det är döfött att ha sprint med tillsammans med den ordinarie skidcirkusen. Det betyder att en åkare måste kunna åka både femmil och sprint för att kunna vinna allt. Det är som om en 10000-meterslöpare även skulle behöva vinna 100 meter för att ta hem en friidrottskup!
Sen undrar jag vad det är för stolpskott som kom idén att åkarna ska behöva åka uppför en slalombacke? Fast det såg rätt komiskt ut när man såg Kallas sista lopp uppför när man till och med hade med slalomportarna i backen. Det är möjligt att det är mer publikmässigt dragande att sätta åkarna på allt hårdare och spännande grenar. Men problemet är att skidsporten de senaste åren har gått från en seriös och spännande idrott där psykologi och träning spelar roll till en sport där man experimenterar sönder sporten för att kunna håva in de största pengarna. Sprintdistanser mitt i världskuppen, byte av skidor och teknik mitt i en jaktstart och masstart i mindre lopp där en lång rad åkare följs åt från start till mål på en 10 km sträcka. Och nu detta. Till slut finns risken att den en gång seriösa skidsporten blir en blandning mellan gladiatorerna och en snöcirkus.
Men kul är det dock att se Gunde Svan springa vid sidan av Kalla och skrikandes som en galen tupp. Och framför allt kul att se Gunde i den miljö han hör hemma - skidspåren, efter ett antal mer eller mindre lyckade år i nöjesvärlden. Och kul att skid-Sverige har fått ett namn till att lära sig: Charlotte Kalla.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage