Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skolbesparing med munkavle | Vad rätt tänkt det var, men fel det ändå blev... »

Norrland i kris och vi leker med...
Stafrin | 31 Januari, 2008 12:51

Norrland - en landsdel i kris! Något annat kan man inte tolka de senaste veckornas nyheter här uppe. Vad är det som håller på att hända egentligen? Vi norrlänningar sitter och bara tittar på, leker med och försöker göra det bästa av situationen medan det ena slaget efter det andra kommer. Tullen drar ner på bevakningen här uppe och låter folk smuggla bäst de vill här uppe tycks det. Tydligen är det inte lika viktigt här uppe som nere i Stockholm.
Hela diskussionen om regionsförändringen är ett annat bevis, där vi igår tog beslut på att vi ska dela Norrland i två delar. Denna debatt hade förmodligen aldrig skett om man hade satsat ens häften på oss här uppe än i de tre stora drakarna i södra Sverige. Då skulle också demokratin vara mycket mer framträdande här uppe. Politikerna sitter och spelar ett parti "Risk" med vår del av landet och vi sitter och slåss om huruvida Timrå och Sundsvall fortfarande ska höra ihop eller tillhöra två skilda regioner.
För att inte tala om alla norrlandsstäder som likt Sundsvall försöker hitta på nya dyra turistbyggnader att smälla upp i ett desperat försök att locka turister och folk. Allt på de skattebetalande folkets bekostnad.
Skolor får läggas ner, en efter en, och de som är kvar har nästan slut på pengar. Ofta hör detta ihop med det jag talade om ovan, pengarna som hamnar i de dyra skrytbyggnaderna.
Och att regeringen försöker tömma Norrland på folk och tvinga ner dom till Stockholm, Göteborg eller Malmö är ju ingen hemlighet längre.
Någon har bestämt att Norrland är en landsdel som det tydligen inte går att tjäna pengar på. Då ska ingen heller bo här eller ha det bra. Ansvarskommitténs Björn Sundström har till och med på ett möte om norrlandsregionens indelning sagt att hela Sverige kan inte få leva. Och detta sitter vi norrlänningar och nickar åt. Frågan är bara hur vi bara kan sitta och titta på. Finns det verkligen ingen gräns för hur mycket vi ska tåla i Norrland innan vi inser att det inte går att trycka ner oss längre? Vi måste väl få bo vart vi vill och ändå få må lika bra som de i södra Sverige? Är vi sämre människor här uppe som inte är värda att få ha det lika bra som de i Malmö eller Stockholm? Eller är det så att det är bara våra tre största som gäller, resten ska bli ökenområden? Frågorna är många och det är uppe till oss att försöka få svar på dom. Och sen agera därefter. Det gäller trots allt mer än halva Sverige. Antingen det eller sitta tigandes och se Norrland dö ut långsamt!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 01 Februari, 2008 18:21

Största problemet är väl att dom som styr gör det från Stockholm, det blev väl inte bättre med alliansen i styret som är så inriktad på att rika stockholmare ska ha det bra och resten skiter dom i.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 02 Februari, 2008 14:00

Nej, snarare är det väl så att alliansen mer öppet och medvetet har försökt tömma Norrland på folk än Socialdemokraterna. Men det som jag blir så less på är likgiltigheten från oss här uppe. Att vi sitter och leker med istället för att slå näven i bordet. Den kombinationen det gör att inom en snar framtid så kan Norrland vara helt utdött.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage