Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Bra skolkrönika av Göran Greider! | Persson städar i pigdebatten... »

Gärna Obama, men framför allt maktskifte...
Stafrin | 05 Februari, 2008 18:12
Supertisdagen kallas det i USA, dagen som i Sverige kallas fettisdagen (OK, kanske ett något långsökt skämt...). Aftonbladet skyltar med rubriken "Tre av dom ska bort", syftandes på tre av de fem demokratiska presidentkandidaterna. Rätt korkad rubrik med tanke på att en femåring vid det här laget borde fatta vilka två demokrater det handlar om. Barack Obama och Hillary Clinton. Tänk för 20 år sen då det bara fanns två namn att komma ihåg inför presidentvalen i USA, den demokratiske kandidaten och den republikanske. Nu är det minst tio namn fördelade på samma två partier. Är inte världen underbar? Det är som om Göran Persson och Mona Sahlin skulle ha var sin plan för ta över statsministerposten inför valet. Och när Alliansens partiledare hellre stödjer ett demokratisk styre i USA istället för en republikansk så måste George Bush ha gjort ett uselt jobb. Frågan är dock om det inte ligger lite populism i när Fredrik Reinfeldt säger sig stödja Barack Obama. Valet tycks inte handla längre om demokraterna eller republikanerna ska ta makten i USA. Det handlar mer om vilken demokrat som ska ta över, även om media försöker tappert att varna för ett jämnt val. Och då kanske det skulle se lite looseraktigt ut om statministern håller på de nästan redan utvalda förlorarna. Nu ska jag inte 100 % säga att demokraterna vinner, för då lär jag väl få äta upp det ordentligt i november, men självklart så vet alla i grund och botten att USA behöver en förändring fort. Och jag sällar mig till dessa. USA har aldrig varit ett unikum av medmänsklighet förut, men under George Bush så är det fler som känner en rädsla för världspolisen snarare än en trygghet, även bland det egna folket. George Bush talar ofta om att skydda mot terrorism och att skydda världen, men när polisen själv utgör det största hotet mot freden så är det dags för ett byte fort.

För en månad sen så skrev jag om Joe Schriner som åkte runt i sin husbil och valtalade inför valet på ett sätt och om saker som få talar om idag och som var min egentliga favorit till segern (för er som inte läst finns den här.) Nu är han lika stor kandidat till presidentposten som Bert Karlsson är att få Polarpriset så jag får sänka ribban lite. Hur vi än vrider på det så tror jag att vi i november får en historisk segrare. Antingen den första kvinnliga presidenten eller den första färgade presidenten. Och tro mig, USA och världen behöver bägge alternativen. Problemet är att folk är så inkörda på dessa saker, kvinnlig president mot en färgad president, att man, åtminstone här i Sverige, helt kopplar bort det valet handlar om; vad dessa båda vill med USA. Även jag till viss del, märk väl. För trots allt är mitt val Barack Obama, för hur mycket en kvinnlig president är viktig för världen så finns det trots allt mycket mer att göra inom rasfrågan och en färgad president skulle ha fått Martin Luther King att fälla en glädjetår. Men om jag nu ska tala lite politik så är Barack Obama mer mänsklig i sin politik än Hillary Clinton. Hillary Clinton känns lite som Göran Persson här i Sverige, till vänster om borgarna, men rätt nära ändå. Med Baracks skattelättnader för låg- och medelklassen, en vilja att satsa på miljön, avsluta Irakkriget och föra en mer diplomatisk politik så känns det som om det vore att klart lättare alternativ. Visst, Hillary har mer erfarenhet, men det är inte alltid det är en fördel att ha mer hjärna än hjärta, utan det är bra att ha båda också.
Men ska vi sänka ribban ännu mer så är det förstås det viktigaste att demokraterna vinner i överhuvudtaget. För en sak är säker, just nu är inte frågan om det blir maktskifte i USA utan när. Men, OK, det är långt till november, trots allt...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage