Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« En kort(hårig) tanke... | Alla Hjärtans Dag - på gott och på ont... »

Stark ursäkt till aboriginerna!
Stafrin | 12 Februari, 2008 15:54
En tumme upp för Australiens premiärminister Kevin Rudd som nu ber landets urinnevånare, aboriginerna, om ursäkt för det kränkande sätt de har behandlats under alla år. Mellan 1930 - 1970 så omhändertogs ca 100 000 aboriginerbarn och sattes hos vita fosterföräldrar. Förre premiärministern John Howard vägrade envist att ta det enkla lilla ordet "sorry" i sin mun. Därför är detta förstås en viktig sak för Australiens historia och det ger också hopp om att urbefolkningen i många andra länder, även samerna i Sverige, en dag ska bli accepterade på samma sätt som de senare inkomna. Starkt, Rudd!

Mer om detta kan man läsa här.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
www.lasko.bloggsite.se [Reply]
Lars-Nila Lasko | 12 Februari, 2008 16:15

Hej Jörgen!
Bad verkligen premiärministern om ursäkt? Är det inte i morgon onsdag han gör det i samband med parlamentets öppnande?

Jag tycker liksom du att en ursäkt är en bra sak och har ett stort symbolvärde. Men, är det inte tomma ord utan innehåll? Socialdemokraternas partiledare uttalade också ursäkt till samerna utan innehåll. Ingenting har hänt sedan dess. Borde man inte ens ha gjort ett försök att ställa allt till rätta av det som går att göra?

(no subject) [Reply]
stafrin | 12 Februari, 2008 16:56

Hej,

jag har ändrat tidsform i texten, jag var lite snabb, fast jag förutsätter att han ändå ber om ursäkt som planerat.

När det sen gäller fortsättningen så är en ursäkt en början och ett steg som ingen tidigare ens varit i närheten av. Sen kan ingen veta vad som händer. Det kan bli som i Sverige, men det kan också bli en förändring. Det kan ju bli att man som följd försöker rätta till saker. Det får framtiden utvisa...

/JS08

(no subject) [Reply]
Khapi | 12 Februari, 2008 19:31

Om Kevin Rudd personligen var ansvarig för detta så skall han be om ursäkt offentligt och sedan fängsla sig själv. Om det inte var han som var ansvarig för detta så känns det ju bisarrt att han ska be om ursäkt för något han inte själv verkställt eller ens haft rätt att besluta om, bara för att han tillhör en ras som gjort hemska saker mot andra raser. När ska jag som arier behöva be om ursäkt för vad som skedde på 40-talet i Godwinslagia, trots att jag föddes 40 år senare? För övrigt så är en "ursäkt" aningen tamt och bagatelliserar allt som skett.

(no subject) [Reply]
Kim | 12 Februari, 2008 20:48

Att du Khapi kallar dig för arier visar ju direkt vilken syn du har på saker och ting.

Att premiärministern inte personligen gjorde någon oförätt har inte emd saken att göra, han var den som styrde landet och antingen inte såg elelr valde att blunda.

Det gör att hans ursäkt är berättigad. Man behöver inte vara personligen ansvarig för saker och ting, man kan välja att blunda elelr välja att inte se vilket är lika illa i en maktposition.

Vissa länder går framåt [Reply]
Minoritet | 12 Februari, 2008 23:21

För vissa länder går utvecklingen framåt och det är verkligen glädjande och om jag vore en Australienare vore jag för stunde den stoltaste medborgaren på jorden. Tyvärr har jag turkisktmedborgarskap och skäms för att detta retarderande land med förnekelse av sin historia för vad den har åstadkommit för sitt ursprungsfolk.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 Februari, 2008 10:34

Så, så, lugna takter nu.

Khapi --- Kevin Rudd var inte med själv på 30-talet och fängslade aboriginer. I så fall skulle han vara uppåt 90 år idag. Han bad om ursäkt för vad den australiensiska regeringen har gjort genom åren och för att Australien har förnekat ursprungsbefolkningen. Det är lite svårt att be den som styrde landet på 30-talet att be om ursäkt för han är med största sannolikhet död. Jag tycker ändå att det är stort och det är framför allt viktigt för aboriginerna att de får veta att de nu är mer accepterade i sitt eget land. Sen, som sagt får vi ju se hur detta fortlöper...

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 Februari, 2008 10:37

Minoritet --- Det stämmer att många länder har långt kvar, framför allt i en värld där pengar och makt styr snart allt. Men man kan ju hoppas på någon form av dominoeffekt. Hoppet får aldrig överge människan.

(no subject) [Reply]
Khapi | 13 Februari, 2008 11:56

Kim: Ett stort suck från mig till dig. Jag pekade på det faktum att jag är vit, och inte svart, jag kallade mig därför lite skämtsamt för arier. Men självklart skall du förvränga det till att jag har en viss "syn" på någonting. Subtila förolämpningar och tjuvknep verkar vara standard från pk-maffian när det gäller sådana här känsliga diskussioner.

Sedan förstår jag vidare inte vad du babblar om. Den här herren Kevin Rudd som ganska nyligen har tillträtt kan ju omöjligt ens haft en del i vad som skedde på 30- till 70-talet? Så vad babblar du om att han var "ansvarig" för vad som skedde. Då återkommer vi till det där jag pratade om tidigare, att bara för att man tillhör en ras som gjort dåliga saker mot andra raser så är man skyldig och skall be om ursäkt. Det är ju ungefär det som är själva essensen i rasism, kollektiv bestraffning.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 Februari, 2008 12:00

Stafrin:

Om han inte haft en del i vad som skett så har han inget att be om ursäkt för. Han är representant för regeringen, inte ett symboliserat samvete för ett lands regerings historia. Särskilt med tanke på att Australien inte lär ha haft samma parti i regeringsställning genom hela historien.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 13 Februari, 2008 12:43

Nu ska vi ta det lugnt här i debatten och inte kasta glåpord!

Jag tycker att detta är ett bra sätt att visa sin respekt för dessa människor och visa att man vill försöka välkomna dessa in i samhället.

Dessa saker har ju skett under en så pass lång tid, i över 40 år, samt en förnekelse av dessa därefter så även om Kevin Rudd själv inte var med då så är det rätt att han som representant för Australiens regering visar att detta var fel gjort. Och med största sannolikhet (utan att kunna Australiens partisystem) så har hans eget parti under historien deltagit i detta.

/JS08

(no subject) [Reply]
Kim | 13 Februari, 2008 19:29

Khapi, du misstolkar mig lite, jag menade att han ber inte om ursäkt för att han är vit, om han nu är det. Som staffrin skrev så ber han om ursäkt å sitt partis vägnar och inte sig själv.

Jag läste inte så noga men klart att han inte styrde på 30-talet !

Att blanda in att någon är arier eller vit/arier och därför skulle be om ursäkt har inte med saken att göra Khapi, att du ens kom att tänka på det som en ursäkt för att inte be om ursäkt visar din ståndpunkt om svart och vit.

(no subject) [Reply]
Khapi | 13 Februari, 2008 21:41

Kim:

Sluta läs in en jävla massa saker och förvräng det jag säger. Jag har inget tålamod med den debattstilen. EOD, jag diskuterar inte med idioter.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage