Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Mer festival än Melodifestival... | Invandrare är inga schackpjäser, Sahlin! »

Tiggeriförbud hjälper fortfarande ingen
Stafrin | 10 Mars, 2008 15:27

Socialdemokraterna är ett märkligt parti. Man har ingen aning om vart de står. Fast man får ju skilja på Socialdemokraterna Riks och Socialdemokraterna Medelpad, åtminstone så är det lätt att göra det. Den här gången är det ordföranden i socialnämnden här i Sundsvall, Lena Österlund, alltså socialdemokrat, som är bekymrad över tiggarna från östeuropa som befolkar våra väggar längst affärerna. Hon vill göra tiggeri förbjudet och uppmanar folk att inte ge dessa människor pengar. Vänta, jag känner igen det där... fast då var det nere i Malmö, då en moderat vid namn Carl-Axel Roslund kom med samma förslag. Det slog mig att jag till och med skrev om det för ca ett år sen. Kanske moderaterna är det nya arbetarpartiet... eller så är socialdemokraterna det nya högerpartiet. Jag har inte bestämt mig än.
Att en ordföranden i socialnämnden sitter och uppmanar folk att inte hjälpa människor som försöker få ihop till mat är förstås rätt korkat.
Men någonstans känns det rätt svenskt; istället för att lösa ett problem, förbjud det. Funkar ibland, men långt ifrån jämt. I det här fallet är väl Lena Österlund rädd att skada bilden av Sundsvall som Norrlands Las Vegas.
Istället borde man ställa sig följande fråga: I det samhälle vi lever i 2008, där alla kan bli rika, alla kan bli kändisar, vi har alla råd med aktier, ipods, nya G3-telefoner, DVD, alla kan ta lån och köpa hus och de största och finaste flatscreen-TV-apparaterna samt leva glamourliv, hur kan det då komma sig att det ändå finns människor som måste sitta och tigga för att få ihop mat. Är vi så van vid detta att vi helt tappat foten i verkligheten och gömt bort att det ännu finns människor som inte har det lika bra förställt? Är det inte DÄR vi ska börja för att få bort tiggarna? Vi kanske borde se till att kolla varför tiggeri finns idag och ta itu med problemet därifrån, för att förbjuda tiggeri är både cyniskt och omänskligt och hjälper inte samhället ett dyft. Framför allt hjälper det inte människorna...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage