Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Invandrare är inga schackpjäser, Sahlin! | Svensk OS-bojkott verkningslöst »

Operation hjärntvätt inför festivalen!
Stafrin | 16 Mars, 2008 14:48

Jaha. Schlagerfinal igår igen. Charlotte Perrelli vann, kul för henne även om jag inte såg det och har ingen aning om hur låten låter. Då kan hon ju bli känd för något också. Men det var väl inte oväntat, för när Carola var borta så var det väl mest henne medierna pushade inför tävlingen.
Alla vet väl vid det här laget vad jag tycker om tävlingen och musiken där, men lugn, detta ska inte handla om gårdagens tävling. Detta är en önskan till nästa års tävling, en önskan som SVT kommer att helt ignorera, men OK...
När tävlingen sändes förr i tiden (a k a 90-talet) så fanns det förvisso massmedial uppmärksamhet kring tävlingen, inget snack. Men den var ändå mild. Den var ändå så pass att de som inte var intresserade kunde hitta alternativ och göra något annat. Då fanns det bara två tävlingar, en SM och en EM, samt ett mindre utbud medier. Det var så pass att man kunde säga till den som inte var intresserad:
"Det finns en avstägningsknapp!"
Tävlingen var två gånger om året och låtarna hördes normalt mycket.
Idag så förekommer operation hjärntvätt. Det räcker inte längre med att stänga av för att slippa tävlingen. Du ska helst stänga av dig själv, stänga in dig i tre månader eller flytta till en annan världsdel för att missa att det är en melodifestival och inte bli påverkad av den. Du får höra låtarna varje minut i radion, du får information varje sekund i alla medier, alla löpsedlar varje dag skriker om någon skandal och det är festivalnyheter i TV och alla radiokanaler hela tiden var dag. Du bestämmer förstås själv om du ska se eller inte, men du ska inte ha missat det faktum, att det finns en melodifestival, den går i SVT nu på lördag och du ska bli påverkad på ett eller annat sätt. Givetvis har beror detta på att tävlingen ju är en mångmiljonaffär för alla parter, artister, allehanda medier, skivbolag, reklamföretag och inte minst, förstås, SVT. Ska man tjäna pengar så ska man bearbeta hela tiden.
Det har gått så långt att man känner en ångest varenda år mellan januari-februari när trailarna med Kristian Luuk går för fullt. Samma år igen. 8-9 tävlingar (SM och EM totalt), löpsedel på löpsedel, matning av artisterna, reklamspottar och schlagerlåtar varenda timme.
För problemet är att vi som inte är intresserad av Melodifestivalen och som struntar högaktningsfullt i hur det går för Charlotte Perrelli eller vem Linda Bengtzing är tillsammans med knappt får något annat alternativ.
Så jag vädjar till SVT och medierna: Kan ni inte variera och tona ner hela tävlingen något? Visst får Melodifestivalen gå, det säger jag inget om, jag gillade själv tävlingen på 90-talet, men det finns faktiskt ett annat liv utanför festivalen som några av oss är mer intresserade av. Men som sagt, jag talar nog för döva öron. Nu kommer fasen då Charlotte Perrelli, BWO, Sanna Nielsen och Nordman ska matas hela tiden i radion under hela året till nästa år. Same procedure as every year, James! Eller åtminstone till hösten, då samma hjärntvätt går igång igen, från TV4 visserligen, och då heter programmet "Idol". Tja, tur att det finns DVD med Hasse å Tage-revyer utgivna i alla fall.

/JS08

Bloggtoppen.se


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage