Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Svensk OS-bojkott verkningslöst | Vackert tänkt, Maud... »

Nya åtgärder utan innehåll
Stafrin | 22 Mars, 2008 23:51

Ett nytt sorts begrepp har uppfunnits inom arbetsmarknadspolitiken. Jag erkänner att jag har hittat på namnet på åkomman, men Alliansen är nuvarande innehavare till idén. Det är uppkallat efter gamarna i Djungelboken och heter ”Hitt´ på nå´”. Det är regeringens nya politik. Man vet inte vad man ska göra, man har inga planer kring vad åtgärden ska innehålla, men man säger att det ska komma. Det finns två kända fall just nu. Dels steg tre i den s k Jobb- Och Utvecklingsgarantin. JOB vill AMS själv förkorta det, men förmodligen visste även dom att det bara var en tidsfråga innan alla arbetslösa förkortade den med dess rätta förkortning (l)JUG. Steg ett (0-150 dar) är att sitta på gemensamma träffar och lära sig allt om ingenting som man redan visste. Steg två (150-450 dar) är praktik, praktik, praktik. Steg tre (450- ? dar) är något som regeringen har gett arbetsnamnet ”samhällstjänst”. Man får hoppas att innan de första kullarna kommer dit att man har bytt namn på åtgärden i alla fall, annars kan det bli ännu bökigare att få ett jobb om det står ”Samhällstjänst” i CV:t. Vad ”Samhällstjänst” i denna variant går ut på vet ingen, inte facket, inte arbetsförmedlingen och, gissar jag, inte ens arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin själv. Men man har slängt ut något trevligt namn för att det ska låta något i alla fall. Innehållet får man ta sen, trots allt når första kullen JUG-inskrivna 450 dagar först nästa vår.
Samma funktion har den nya idén av socialförsäkringsminister Christina Husmark. Efter att hon kommit med den minst sagt kränkande lösningen att tvinga sjukskrivna att söka jobb eller återvända efter 6 månader så blev det en hel del liv i luckan. Nu har man kommit på den förmildrande idén att man ska ge undantag för vissa grupper och sätta dom i en lösning som kallas ”Resursjobb”. Exakt vad det innebär vet ingen än, förmodligen inte ministern själv, men det låter säkert lovande...på något sätt...
Det man vet är dock att i båda fallen blir det ett gigantiskt problem att motivera arbetsgivare och näringsliv att anställa dom på normala premisser så man måste hitta på något annat sätt att lösa detta.
”Hitt´ på nåt, spelar ingen roll vad…”, är modellen. Det ser ut som om regeringen gör något och som om man har tänkt till. Men i själva verket är bilen utan motor och kan inte gå förrän den är fylld med något. Smart, men föga effektivt, för en dag genomskådas löftena och då måste man komma med något. Och antingen så blir det ett slarvverk som inte innehåller något nytt eller så får man erkänna att man inte hade en susning egentligen om idén. Och ingen av dom ser speciellt bra ut.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage