Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Kan jag bli AMS-chef? | Visst hör OS och politik ihop! »

Skolproblemet är djupare än man vill se
Stafrin | 07 April, 2008 00:10

I veckan så var skolministern och folkpartiledaren Jan Björklund här i Sundsvall och talade med skolor, rektorer och lärare. Vad han skulle göra det för vet jag inte för det mesta som han tycktes vilja säga var att det är skolornas eget fel att det ser ut som det gör och att kommunerna har ett styvt jobb framför sig. Åter kan man ställa frågan; blir den svenska skolan verkligen bättre bara genom att dra åt tumskruvarna på eleverna för just nu verkar det vara den enda lösningen som nämns. Visst, vi har en skola som är långt ifrån sorterad och bra och på något sätt måste man få ordning. Tidigare har nämnts idén att tvinga eleverna att bara prata svenska, vilket jag har sågat i en tidigare spaning. Kalla mig gärna tråkig, men jag är en sån människa som tycker att man måste titta längre än näsan pekar efter lösningar och tänka lite när man söker problemet. Men det är något typiskt svenskt med det, att hitta den lättaste lösningen och sen surfa på den. Vi har fått tonvis med undersökningar i tidningarna om att elever och ungdomar i dag mår dåligt, lever med depressioner och till och med har självmordstankar. Samtidigt har vi också en skola där fler och fler går ut skolan med ofullständiga betyg och där våld och mobbing ökar. Lägg detta till ett samhälle som mer och mer går ut på att själv ha det bra och strunta i andras problem. Ett samhälle där det viktigaste är att vi tjänar pengar, köper vår lyx, festar och vill slippa allt ansvar. Jag personligen tror att det ligger ett samband mellan detta och att många barn och ungdomar hamnar i kläm i dagens samhälle utan att politiker och föräldrar kan/vill se. Ett sånt problem löser man direkt inte genom att ställa mer krav på eleverna. Många ungdomar idag behöver hjälp i skolan, men kommer dessa att få det i en skola med större krav? Knappast av Alliansregeringen i alla fall.
Samtidigt så kan man fundera också på vad Björklund vinner på med att lägga skulden på kommunerna och sen rycka på axlarna. Här i Sundsvall så kommer hot om skolnedläggningar nästan varje månad och ca 200 lärartjänster ska bort från de kommunala skolorna. Kommunerna själva skyller på friskolorna, men detta är enligt mig medvetna strategier från kommunernas sida. Man lägger ner skolor för att successivt låta friskolorna ta över allt ansvar. Kommunerna vill inte lägga pengar på skolorna, för dessa behövs till byggen av nya attraktiva stadsdelar, teaterkvarter och nya lyxhus. Men man kan ju inte säga rakt ut att ”vi behöver pengarna till andra saker”, och då är det lättare att lägga skulden på friskolorna och lägga ner bit för bit. Hur ska man sätta press på kommunerna när dessa inte ens är intresserade att betala för en vettig skola.
Friskolor på papperet kan låta bra. En skola med ordning där den ekonomiska vinsten gör att man måste ha ordning och reda. Och visst finns det inte bara nackdelar och jag ska inte klassa ner på dessa nu. Men det skapar en viss skillnad, där vissa barn går en proffsskola skapad av pengar, medan andra får gå i en skitskola som kommunerna struntar fullkomligt i för att man behöver en ny lyxig stadsdel att flasha med. Och hur det ska ge ett bättre samhälle för barnen förstår inte jag. Men tydligen Jan Björklund.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage