Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skolproblemet är djupare än man vill se | Mysteriet Schulman »

Visst hör OS och politik ihop!
Stafrin | 07 April, 2008 14:50
Aldrig har väl någon OS-eld haft en vingligare färd till sitt slut mål än denna. I Paris så släktes elden. Jag var på väg att skriva en spaning och fråga om varför, om man nu vill stoppa denna färd, inte bara går fram med en brandsläckare, men det behövdes inte. Denna fråga om OS i Kina har verkligen delat befolkningen. Åsikten om själva OS-karnevalen skrev jag i en spaning för några veckor sen och åsikten står kvar. OS är i Kina, ingen kan stoppa det eftersom för mycket pengar är involverad i allt. Men jag blir lite förbryllad när jag läser hur många säger att man inte ska blanda idrott och politik och att OS är underhållning, inte politik. Maken till naivitet har sällan skådats. Politik betyder ordalagt "det som rör staten" och om inte de pengar som idrottsrörelsen drar in rör staten på något vis så är det något fel. Idrott är bland de mest kommersiellt framgångsrika kassakor vi har, inte minst exportmässigt. Lägger man dessutom OS i Kina så är det ofrånkomligt att politiken dras in. Och politik har genom åren alltid följt idrotten, inte minst OS, för OS är en gigantisk PR-evenemang och man har alltid varit rädd för att detta ska användas till fel sorts PR. Minns Berlin-OS 1936, minns München 1972 eller Moskva-OS 1980. Men nu var det så pass länge sen som något allvarligt politiskt hände och pengarna har bara rullat in. Vi är kanske så bortskämda att vi tror att det är lugna gatan numera. Plötsligt knackar verkligheten på dörren och får oss att inse att OS faktiskt är en del av alla samhällen i hela världen.
Men det är också så att pengar och moral har aldrig gått hand i hand. Det finns gigantiska pengar i OS och då spelar det ingen roll om man lägger OS i Kina, USA eller Sverige. Moral kan man inte tjäna pengar på. Så det spelar ingen roll hur många som än vill släcka elden, om Norge eller Sverige bojkottar invigningen eller om något sker vid själva spelen, OS ska gå i Kina och Kina kommer att presentera sig själv med världens största och vackraste kulisser som döljer en otäckare sanning. Detta får man inte glömma genom att sätta skygglappar med OS-ringar på, för det är definitivt politik.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage