Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sundsvalls ekonomer varnar för byggnadsplanerna | Knepig ekvation kring JAS-affär »

Varför behåller TV 4 Binglotto?
Stafrin | 24 April, 2008 19:46
Nitlotten är dragen. Ett av tidernas största fenomen i TV-branschen är på väg mot en trolig död. Hade man på 80-talet sagt att ett av tidernas största TV-program skulle vara ett spel- bingo- och lotteriprogram som heter ”Bingolotto” och som i stort sätt bara går ut på lotterier och bingo så hade nog Sam Nilsson (dåvarande SVT-chef, eftersom SVT då var relativt ensam på banan) satt kaffet i vrångstrupen. Själv har jag alltid haft en splittrad åsikt till programmet. Jag har alltid varit totalt ointresserad av själva programformen. Förutom då att sitta och skratta åt alla vinnare som låter som om de vunnit 5 kilo nersmält smör när de i själva verket vunnit en ny Volvo. Det är för mig en fullkomlig gåta att nära ett par miljoner personer kan vecka efter vecka köpa lotter och sitta spela detta urtråkiga spel. Nåt sömnigare än att höra rabblingen av lottonummer tror jag inte finns.
Samtidigt har jag full respekt för programmet för vad det gör för en del människor. Det har hjälpt ett föreningsliv som numera inte får någon hjälp alls av samhället. Vill man vara elak kan man förvisso säga att Bingolotto har haft en negativ effekt på föreningarna. Man har bundit upp dom helt till en inkomstform som kan ta slut och läggas ner när som helst. Då står föreningarna där. Men jag vill inte vara det. Inte mycket i alla fall.
Dessutom har programmet dessutom varit ett vattenhål för äldre. Trots allt, tro det eller ej, det finns äldre människor (och yngre också) som inte är intresserad av The Ark, Idol-Ola och Petter eller skråliga karaokeprogram och dessa är väl också värd någon form av underhållning.
Men som vanligt anser alla TV-krönikörer och experter att det är just det som fattas i dagens Bingolotto. Och tyvärr, i den värld vi lever i, så är just det en av anledningarna till att programmet numera är på väg mot sin svanesång. Just i den frågan har Leif ”Loket” Olsson gått åt bra åt TV 4. En föryngring av Bingolotto helt bortkastat. Är det någon som på fullaste allvar tror att ett bingo- och lotteriprogram skulle locka ca 1,5 miljon tittare i åldrarna 18-30, oavsett hur mycket Rix FM-skval man spelar där? Sen när blev bingo ett ungdomsnöje på hög nivå?
TV 4 tycks inte ha en susning om vad man ska göra med programmet. Att man lade Bingolotto i TV4+ tyder på att inte ens kanelens chefer själva tror på programmet längre. Men varför man då inte bara lägger ner programmet kan man fundera. Av kompensation för de föreningar som trots allt byggt upp hela sin ekonomi kring lotterna? Tveksamt, TV 4 har ju inte gjort sig känd för att ha samveten förut så varför skulle de ha det nu...? För att man ändå tror att programmets popularitet en dag ska vända? Knappast, man kan inte vara så naiv, inte ens på TV4. Av nostalgisjäl? Möjligen, men det brukar inte hindra en TV-kanal från att lägga ner program ändå. Men likväl, när nu Rickard Olsson ledsnat på nerpushningen av programmet och gått till SVT, så försöker TV4 rädda programmet med att hitta en ny programledare. Lycka till! Till alla förvåning vill ingen leda programmet. Ett program som tappat nästan alla sina tittare och som ligger på TV4s B-kanal på en sändningstid då alla ändå tittar på de betydligt mer hypade mainstreamprogrammen i SVT och 4:ans moderkanal. Vilken välbetald programledare vill då i kändishysterins tidevarv sitta och för 100 000 personer halvintresserade och sända?
Går Bingolotto i graven så beklagar jag dock. Det är ett program som behövs för spridningen av olika former av underhållning för alla åldrar i Sverige och som ändå satsar på en del av Sverige som idag annars lämnas vind för våg av kommunerna, föreningslivet. Samtidigt så förvånar det inte. Och någonstans så tycker jag att det är ärligare av TV4 att hellre lägga ner det och ge upp än att sitta och låtsas behöva ett program som man själv sen länge ändå tappar tron på.

/JS08

Bloggtoppen.se


 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage