Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Maskin som maskin i Belgrad | Englas begravning - vart är TV på väg? »

Partikrisen är partiernas eget fel
Stafrin | 10 Maj, 2008 00:34
Igår kunde vi se, höra och läsa överallt om de politiska partiernas kris. Fem av sju riksdagspartier riskerar att vara döda till 2025. Huruvida det verkligen är fullt så alarmerande som man vill få oss att tro är en fundering för sig om man vill det. Men partierna har en rejäl uppförsbacke och tappar medlemmar respektive har svårt att värva nytt blod. I mångt och mycket beror detta både på folket och partierna själva. Självklart så är viljan att organisera sig inte stor i dagens samhälle där vi hellre sitter och läser rubrikerna kring "Let´s dance", "Idol" eller "Korslaget" än engagerar oss i samhällsdebatterna. Vi lever i ett ytligt samhälle där jaget är viktigt. Och detta gör i sin tur att om man engagerar sig så är det i enstaka frågor, inte hela samhällsfrågor. Där kanske man ska ta en titt på facken. De har problem att engagera folk att vara medlemmar, partierna har problem att engagera folk att vara medlemmar. Koppling?
Dagens robotliknande jäktsamhälle gör inte heller saken bättre. Alliansregeringen urholkar facken och får oss att jobba arslet av oss för företagen. Allt fler bränner ut sig och stress är klassad som en folksjukdom. Vem orkar egentligen bli politiker idag? I praktiken gör politikerna det omöjligt för folk idag att kunna engagera sig politiskt.
Men samtidigt så förstår jag mycket väl att folk tvekar. Politik idag har blivit något elitistiskt. En toppolitiker lever långt ifrån sina väljare och ska dessutom har förmågan att kunna tänja på sanningen, inte tala rakt ut jämt och kunna spela det politiska spelet. Politiker pratar på ett språk som ska låta förtroendeingivande men samtidigt helt obegriplig för gemene man. Samtidigt som alla de senaste årens affärer och skandaler har gjort att politikerna kommit än längre från väljarna. Ordet politiker idag har blivit ett nästan oseriöst skämtord som man skämtar om.
Jag tror att om man vill få trenden att vända så måste man ha in folk som talar folkets språk och som folket kan ha förtroende för. Dessutom måste man våga släppa in folket och lägga sig på samma nivå. Jag har faktiskt varit med i ett parti en gång. Under fem år mellan 1998 och 2003 så var jag med i Vänsterpartiet här i Sundsvall. I fem år satt jag och gjorde i stort sätt en enda sak; jag gick på informationsmöten en gång i månaden om vilka beslut som fattats i kommunalfullmäktige. Till slut ledsnade jag och sa åt dom att man måste göra något åt oss, som vill jobba på gräsrotsnivå. Som vill dra vårt strå till stacken fast vi inte sitter i Kommunalfullmäktige. Man nickade funderande och sa att man nu hade fått en tankeställare. Man måste blir bättre på det. Det var bra att jag tog upp det. Jag fick göra en enda sak sen, sitta i en timme i Nej till EMUs valstuga vid folkomröstningen. Efter det och Vänsterns godkännande av socialdemokraternas scenhusbygge här uppe så lämnade jag partiet. Av en kompis som suttit i kommunalfullmäktige för Centern fick jag höra att man hade samma problem där. Topparna ville inte släppa fram några andra än de som satt i kommunalfullmäktige. Demokrati betyder folkstyre, men hur ska det gå till när man inte vill släppa in folket och när man sätter sig på en nivå så att folket inte ens ids bry sig längre. Om partierna ska ha någon framtid så måste man våga lyssna på folket och man måste våga visa att man jobbar för folket. Och framför allt, bry sig om väljarna. För om politikerna inte bry sig om väljarna annat än vid valtider, varför ska då väljarna bry sig om partierna?

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage