Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Partikrisen är partiernas eget fel | Dansbandssåpa - för vem? »

Englas begravning - vart är TV på väg?
Stafrin | 11 Maj, 2008 14:13
Jag såg på reprisen av SVTs "Debatt" i morse där Siwert Öholm och Björn Ranelid debatterade sändningen av Englas begravning igår. Att Siwert Öholm sitter och naivt försöker med Jesuslik röst försöker visa på någon form av välgärning från SVTs sida att sända detta är inte att förvåna. Jag väntar ännu en förklaring på logiken om att "SVT lyssnar på folkets vilja" när övervägande av folk och TV-journalister är emot idén. Men, som jag skrev för en vecka sen, att SVT använder sig av denna form av journalistik för att skapa tittarsiffror är för mig helt förkastligt. Jag blir fortfarande äcklad när jag ser hur Aftonbladet, Expressen och SVT försöker tjäna pengar och konsumenter genom att hylla detta och låtsas att det är bland det bästa som har gjorts, trots att 80-90 % av befolkningen och lika många procent av SVTs egna medarbetare tycker detta är smaklöst. Och om man då tittar på hur TV-världen ser ut idag så kan man fundera vart vi är på väg. Jag skrev för ett par år sen om att vi behövde en granskande artikelserie om "TV till varje pris", som Aftonbladet skrev 2000. Jag undrade redan då hur TV-branschen skulle komma att se ut och man kan konstatera att inga artikelserier har kommit och TV-kanelerna slåss om att få utnyttja folk för succéer.
Det finns många olika exempel på program som visas och som jag anser är program som gått över gränsen i jakten på tittare.
- SVT direktsänder en 10-årig mördad flickas begravning
- TV4 hyllar mobbing-TV i "Idol"
- Samma kanal hänger ut deprimerade och trasiga människor som inte klarar av att städa i "Rent hus"
- Kanal 5 kör med förnedrings-TV där folk ska avslöja sitt innersta i en lögndetektor i "Sanningens ögonblick"
- TV3 visar upp anorektiska tonåringar som i jakten på att bli fotomodel går med på att fotograferas halvnakna i "Top model"
Det fanns en tid då det blev ramaskri åt programmet "Förlåt mig", programmet i TV4 där man skulle skriva till programmet om man ville ha kontakt med någon man var ovän med som man ville förlåta. Idag skulle det programmet anses som rätt mesigt. Och många tittar och, om man bortser från Englas begravning, så skrattar flera till och med åt de deltagande som kränks. Då funderar jag på fortsättningen och på hur långt TV-kanalerna är beredda att gå för att få tittarsuccéer.
Enligt Aftonbladet, om man nu ska tro på det som skrivs där, så har Englas familj gått ut och sagt att de som är kritiska till programmet "sårar dom". Självklart kan man inte sätta några moraliska aspekter på deras handlande. Dom hade säkert sina anledningar, om de ännu är i chock eller om de verkligen vill detta. Och jag har ännu inte läst EN ENDA ARTIKEL, diskussionsinlägg eller blogginlägg som har försök att medvetet såra familjen. Jag lider verkligen med familjen Höglund och förkastar definitivt Anders Eklunds handlande. Däremot har jag läst ett stort antal som har varit kritiska till SVT. Och om det sårar familjen Höglund så är jag ledsen, men jag står vid min åsikt. Oavsett vad familjen Höglund ville så borde SVT absolut inte ha visat begravningen. Framför allt borde man ha sett opinionen emot och insett att den nog inte har sånt allmänt intresse som man trott. Det är en STOR skillnad mellan att bli gripen av fallet och känna medlidande med de anhöriga och vilja se själva begravningen. Skäms, SVT!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
L | 12 Maj, 2008 17:05

Jag håller med dig. Jag har tröttnat på TV för länge sen och undrar också hur långt de ska gå. Men det är ju tittarnas fel också, och de som köper tidningarna som skriver dumheter. Säljer något så fortsätter de skriva. Och då får även vi som inte köper dessa tidningar rubrikerna på anskitet när vi är ute och handlar osv. Jag försöker titta bort men de har reklam på sina tidningar var man än vänder huvudet.
Därför läser jag hellre bra bloggar. Där står det ofta mycket mer sanning än i en tidning.
ha det bra :-)

(no subject) [Reply]
Stafrin | 15 Maj, 2008 20:23

Intressanta kommentarer. Givetvis gör det inte saken bättre att folk dras till all skit heller. Dock är tv-bolagen numera lite som boxningspromotorer. Det ska bli en succé i rutan oavsett om det är det eller inte och oavsett om kanalen ska uppfinna tittarna själva.

/JS08

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage