Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Ett orenligt tips mot smuts | Bra krönika om FRA-debatten! »

Hur vinner politikerna förtroende efter FRA-debatten?
Stafrin | 29 Juni, 2008 19:47
I maj kunde man höra (och läsa i denna blogg) i nyheterna om partikrisen, hur inga nya medlemmar tillkommer, medan allt fler hoppar av och fler och fler väljer att inte rösta. År 2025 kunde fem av riksdagspartierna vara ute ur riksdagen. Den som trodde att partierna hade läst och lärt sig något av detta trodde fel. FRA-debatten var nog ur den synvinkeln kanske det största misstaget man någonsin gjort. Man behöver fler ungdomar som vill gå med i ungdomsförbunden och sen satsa på politiken, men hur ska man få det när man i denna debatt totalt kört över ungdomsförbunden, som i de flesta fall här tycker tvärt emot moderförbunden, även inom Allianspartierna? Hur ska man lyckas få en ung människa att våga satsa politiskt om man nu fått bevis på att han ändå inte får tycka som han vill utan hotas med utfrysning, mobbning och uteslutning om han inte håller med ledningen? Och hur ska man få fler att våga gå och rösta, när riksdagspolitikerna redan har bevisat att man inte bryr sig alls om vad väljarna säger och vill i någon fråga? Förtroendet för politik och politiker är nu nere i rekordlåga siffror, gapet mellan makten och folket är rekordstort och detta kommer göra att partierna tappar allt mer i medlemmar och väljare och att soffliggarantalet, eller de som röstar blankt, kommer troligen att vara rekordhögt till 2010, för att inte tala om EU-valet nästa år. Alternativt så har man gjort en annan tabbe. För om riksdagspartierna till 2010 har planerat att försöka få Sverigedemokraterna utanför ”klubb 4 %” så har man nu misslyckat. Istället har man lyckats att ge Jimmy Åkesson och Sverigedemokraterna det vapen partiet mest av allt behövde för att komma in i riksdagen: Missnöje! Demokratin i Sverige (eller i Europa) känns just nu långt borta och allt som hänt den senaste månaden, både folkomröstningsdebatten i EU, FRA-debatten i Sverige, efterspelet till den och debatten inom EU att registrera bloggare, kommer inte att förstärka den. Partierna har en uppförsbacke stort som Mount Everest för att vinna tillbaka folkets förtroende och just nu försöker man inte ens titta på backen. Grattis politiker, ni har gjort bort er på många av de viktigaste punkterna inom politiken!

/JS08

Bloggtoppen.se

 #
User Comments
Fel namn [Reply]
Tobias Lindgren | 29 Juni, 2008 20:15

Sverigedemokraternas partiledare heter Jimmie Åkesson och inget annat.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafirn | 30 Juni, 2008 15:09

Tack, Tobias. Det har du rätt i. Det blev lite hjärnsläpp. Kul med vakna läsare!

Kommentar ang. Sd [Reply]
Patrik, Ängelholm | 30 Juni, 2008 22:51

Hade inget missnöje funnits med innevarande partier, så hade aldrig Miljöpartet eller Kristdemokraterna kunnat bryta sig in bland de 5 partier som länge var de enda i riksdagen. Självaste Socialdemokraterna bildades en gång p.g.a. folkligt missnöje. Det är sådant som för utvecklingen framåt och förhindrar politisk stagnation. Liknöjdhet och vaneröstande bromsar tyvärr utvecklingen en del, men kan inte hindra den.

Ett par ord om ämnet i övrigt. Jag kan bara hålla med om att FRA-debatten sänkt folks förtroende för styrande politiker ytterligare. Det verkar inte som om Alliansen vill regerera mer än dessa 4 år. S-sidan vinner sannolikt också röster på FRA-debaclet, trots att det är deras förslag från början.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 01 Juli, 2008 11:34

Jag håller inte riktigt med dig om MP och KD. Givetvis så finns det dom som röstat på dessa av missnöje också, men de är inga renodlade missnöjespartier utan jag anser att de hade en politisk agenda som folk kunde rösta på. Kommer SD in så gör dom det mer på folkets missnöje med dagens partier och politiker än på SDs egentliga politik, typ som Ny Demokrati gjorde 1991.

Tror också att vinnarna i allt är S. Tyvärr ser ju den politiska kartan ut så, att vi har två regeringsalternativ att välja på och av två onda får man ta det minst onda.

/JS08

kommentar [Reply]
Patrik, Ängelholm | 01 Juli, 2008 22:49

Det är möjligt att vi med begreppet "missnöje" inte avser riktigt samma saker.

Mp/Kd kom in i riksdagen på mer slätstrukna premisser än Sd lär komma in på, så jag håller iofs med om att det inte går att jämföra rakt.

NyD/Sd går dock inte heller att jämföra. Jag ska inte göra någon lång utläggning om det, men jämför t.ex. historia, ideologier, anledning att folk röstar/röstade på resp. parti, samhällssituationen nu och då, o.s.v.

Det sista är vi överens om. S vinner oförtjänt på FRA-debatten.

Bästa skeppare på skutan [Reply]
Göran Dalin | 02 Juli, 2008 23:22

I den politiska debatten häromsistens ställdes ju frågan om vem som är
bästa skeppare på skutan. Fredrik Reinfeldt borde nog ha tänkt sig för
innan han gick på full kollisionskurs med svenska folket rörande FRA-
lagen. Det lär bli den här regeringens dyraste misstag, som säkert
kommer att ge stora återverkningar i kommande val.

Han borde nog blygsamt överväga att ta förarbevis innan han går upp
för skepparn. Nämnden för båtlivsutbildning kan förmedla utbildning för
sådana intyg, inklusive högfartsintyg, med tanke på brådskan med lagen.
Dessutom borde han sparka utkiken, men vara rädd om telegrafisten, om
han tänkt sitta kvar.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 03 Juli, 2008 09:59

Jag tycker nog att NyD och SD går att jämföra. Båda är partier med främlingsfientliga åsikter som blir stora på grund av en tid då folket är missnöjda med svensk politik rent allmänt. Dessutom kommer dom båda fram i en tid då den svenska ekonomin är på väg att dala, om än 1991 än mer ännu än nu. Sen är det inte samma parti och det finns säkert en del diverse skillnader politiskt, men mycket mellan dom är enligt mig klart jämförbart om man ser till tidpunkt och vad som man riktar in sig på.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 03 Juli, 2008 10:01

Hahaha, bra jämförelse, Göran! Jag håller med dig, jag. Bra skrivet!

kommentar [Reply]
Patrik, Ängelholm | 03 Juli, 2008 23:34

Detta eviga "främlingsfientlig-tjat". Man önskar ibland att folk kunde tänka lite självständigt istället för att tacka och bocka för attribut som serveras från överheten.

Ekonomiperspektivet var en intressant observation, men jag är tveksam till att det spelar någon större roll.

NyD ingav förhoppningar hos många om att kunna axla rollen av ett värdekonservativt, invandringskritiskt parti, men det grusades. NyD var Ians och Berts projekt från början till slut, med mycket galoschdrag och lite ideologi. Det var dömt från början.

Sd vilar på annan grund och har chansen att på sikt upprepa Dansk Folkepartis och norska Fremskrittspartiets framgångar. Sd uppvisar likheter såväl som skillnader gentemot de partierna.

(no subject) [Reply]
Jörgen Stafrin | 04 Juli, 2008 17:24

För mig är främlingsfientlighet och invandrarfrågor inget tjat utan en väldigt viktig fråga och där framför allt tänker jag självständigt.

kommentar [Reply]
Patrik, Ängelholm | 04 Juli, 2008 17:57

Främlingsfientlig-tjatet är just tjat, eftersom det är ett otyg som tas till mekaniskt mot invandringskritiker när argumenten tryter.

Invandrings- och invandrarfrågor är en annan femma.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage