Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Skattesänkningar räddar inte alltid, Reinfeldt | FRA-lagen kan rivas upp! »

Hurra! LP-skivan lever igen!
Stafrin | 13 Juli, 2008 20:37
Det snackas mycket om LP-skivor nuförtiden. De är helt inne igen och köps som aldrig förr. Och det är något jag skriver med ett stort leende, som skivsamlare. När LP-skivan försvann i början av 90-talet var jag inte alls glad, framför allt då för att priset var så högt. Idag, ca 15 år senare, är CD-skivan på nästan samma prisnivå som då, trots att man snackade om att den kommer att bli billigare med åren. LP-skivor släpps även idag, men mest som samlarvärde. Per Gessle släpper mycket av sina plattor på både CD- och LP, men LP-skivorna har förstås dubbelt så dyrt pris som CD-skivan numera.
Sen under 90-talet så var det nästan skamligt att komma gående med en vinyl i handen (vilket dock inte hindrade mig för det...). Och under 2000-talet så har intresset alltså ökat stadigt.
Skivbolaget EMI försöker rida på vågen genom att försöka ge förklaringen att "folk idag vill ha musik till mer än att lyssna på i hörlurarna". Om det vore så ändå! Men tyvärr lyser det igenom att EMI mer försöker få LP-trenden att sprida sig till CD-branschen, som fortsätter sitt sorgetåg.
Nej, jag tror att orsaken till detta intresse är två saker, främst; Dels så har det alltid funnits ett intresse för de stora LP-omslagen. Ett snyggt skivomslag är i flera kretsar sedd som konst. Dels så finns det ett gigantiskt intresse för äldre musik idag, främst för att medierna själva inte gör mycket PR för aktuell musik, bara själva artisterna och att dagens musik är väldigt ytligt och innehållslöst. Och detta nostalgiska intresse för gammal musik får man bäst genom att köpa den i dess ursprungliga skick, på det format det kom ut, LP.
Sen kan man ju önska att det blir som EMI säger för oavsett vad skivbolagen gör och vill så är det så att med nedladdning, främst den lagliga som till skillnad mot den olagliga har massmedial PR och lovordande, så går en stor del av den nutida, och även den forntida, kulturskatten förlorad för framtida generationer som inte kommer att ha en susning om vad vi lyssnar eller konsumerar på idag. Och musik är mer värd än att vara bara vara en ytlig kassa ko.
Så jag gläds åt att LP-skivan är poppis igen och att det finns skivor på second handaffärer att gå till. Det finns mycket mer matnyttigt och nytt att upptäcka där än man kan tro, mer än det finns i dagens musik i alla fall.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage