Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Att engagera sig eller inte engagera sig... | FRA-logik enligt Björklund »

Zeke Varg visar sitt rätta OS-ansikte
Stafrin | 01 Augusti, 2008 21:06
Snart står idrotten i total centrum. Om ett par veckor är det OS i Peking, det kanske mest uppmärksammaste Olympiska Spelen sen Berlin 1936. Fast då var det bara politiken som stod i centrum. Numera har inte ens förberedelserna kommit i gång förrän dopingskandalerna står som spön i backen och sju ryska världsstjärnor har fastnat med fingrarna i kakburken. Frågan är om man kan säga att vi har det OS vi förtjänar. IOK valde Peking som värd för att det skulle ge mest pengar och som jag tidigare sagt så anser jag att doping är ett resultat av en allt mer kommersialiserad idrottsvärld. Fast det vore kanske inte rätt heller, i alla fall inte mot de som råkar ut för Kinas övervåld och diktaturstyre. Men för mig är det en total gåta hur man inte kunde förutse detta från IOKs sida när man ser hur Kina sett ut. Man har talat hela året om hur Kina har blivit bättre och hur det finns hopp för framtiden. Men när allvaret nalkas så kliver Zeke Varg fram ur fårkostymen och visar sitt rätta ansikte. Hur man på allvar i dessa spel ska kunna tala om ”förbrödring, fred och frihet” på invigningen, som ju är OS standardord, är för mig en gåta. Dessa kommer för alltid vara ord som fått svedda kanter i OS-sammanhang och som får allt mer svårighet att ses som trovärdiga. Dock står jag fortfarande vid att en bojkott av OS inte hade funkat. Inte förrän en massiv bojkott från de största nationerna tillsammans görs – så att säga ”förbrödring” – och det är för mycket pengar på spel för det. Därmed inte sagt att jag inte hoppas på fina spel. Jag är ett stort fan av både OS-friidrotten och Carro Klüft och vill gärna följa dem bägge. Men idrottsvärlden visar åter att de fem OS-ringarna snarare symboliserar fem guldmynt. Och frågan är vad som man mest kommer ihåg från dessa spel om ett år, världsrekord, dopade ryska världsstjärnor eller Hu Jintao. Lycka till, Sverige!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
(no subject) [Reply]
Jari | 01 Augusti, 2008 21:28

Visst är det bedrövligt med dopingen, jag tippar på att ytterligare minst 2 fall av doping kommer att aavslöjas under OS.

Men det är som sagt mycket pengar det handlar om för idrottarna så man är ju inte förvåad att en del dopar sig också för att ta genvägar.

Kina borde inte ha fått arrangera OS tycker jag för det är som du sa mer en diktaturstat än ett fritt land.

Men kanske kan OS göra att folket öppnar ögonen mer och upptäcker hur mycket bättre andra människor från andra länder verkar ha det i jämförelse med dom själva.

Människors utveckling brukar ju inte gå att stoppa utan till slut så säger dom ifrån.

(no subject) [Reply]
Stafrin | 02 Augusti, 2008 10:42

Man kan ju hoppas det, men frågan är hur mycket Kina bryr sig. En diktatur lyssnar sällan på sitt folk och inte på grannarna heller. Men som sagt man kan ju hoppas att något gott kommer ur detta OS.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage