Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Högerextrimistiska partier på frammarsch | Hur EU-kritiska är egentligen MP? »

Vem får betala mest för krisen?
Stafrin | 30 September, 2008 20:02
Jahapp, så var festen över. Vår lyxiga vardag tycks gå mot sitt slut, åtminstone om man ska tro medierna efter den amerikanska kongressens nej till krispaketet. Det går förstås inte att säga något om att den vanlige amerikanen inte vill sitta och betala för finansvaplarna på Wall Street. Bara att man där snackar om ansvar när det handlar om att ta från de fattiga för att rädda de rika visar att något har gått snett idag. Att det skulle komma en kris förr eller senare har många av oss predikat om länge. Det finns trots allt en gräns för hur mycket man kan sitta och leva loppan med lån, lyxkonsumtion och aktier innan marknaden säger stopp. Jag har sagt det tidigare och säger det igen; Vi lever 80-talet gånger fem och baksmällan blir 90-talet gånger fem. Undra om det ljushuvud som föreslog att människan måste spara i aktier för att få en pension är nöjd nu. Intressantast är finansminister Anders Borg som vägrar ge bankerna hjälp om de inte vill bli statligt ägda.
"Vi påverkas av den råa girighet som funnits", säger Borg, vilket är underligt påstående från den ledande moderat som bl a ville börja ta böter för den som inte sökte jobb. Och frågan är vem som är girigast och vem som ska dra lasset i denna kris? På 90-talet var det vi vanliga dödliga människor som fick göra nästan allt för att få räta på ekonomin och det krävs ingen större universitetsexamen för att förstå att det är samma individer som får göra allt nu, oavsett hur mycket kongressen röster nej för att få sitta kvar där. Näringslivet och aktiemarknaden är vårt nav idag och viktigare än något annat, viktigare än de som snurrar på navet. Därför kommer troligast inget krispaket från USA låta de som har något att betala med få dra mest. För mig är det, till exempel, en gåta att man måste låta skattebetalarna betala nästan allt, men Irakkriget tänker man inte ge upp, som slukar mest av USAs ekonomi.
Sverige rustar för kris och bankerna håller i sina hattar och vi frågar oss alla åter; vem är det som får betala mest för denna baksmälla? Jo, det är vi vanliga, och tänker vi acceptera det nu också? Troligast. Eller...? Bevisa mig fel. Anders Borg, när krisen når sin kulmen i Sverige, visa för en gångs skull att Sverige inte är lika giriga som USA. För jag tänker inte betala för denna kris. Skyll inte på mej, jag köpte ej...

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage