Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Därför MÅSTE Obama vinna! | Ständigt dessa TV-juryer »

Grattis USA!!! Nu börjar verkligheten!
Stafrin | 05 November, 2008 13:06
Det finns två känslor efter nattens viktiga historia då Barack Obama blev USAs nya president, dels den politiska och dels den personliga. Jag ska försöka beskriva bägge. Ur personlig synvinkel är detta bland det häftigaste och roligaste jag har varit med om. Tänk att jag, dessutom på min 34-årsdag, fick vara med om den historiska dag då en färgad man blev USAs president! Jag önskade redan när pastor Jesse Jackson på 80-talet gjorde försök att bli presidentkandidat att det skulle ske. Nattens val är en seger mot rasism och diskriminering och jag önskar verkligen Obama lycka till! Nu om något måste väl Martin Luther King känna sig stolt i sin grav, förmodligen lika lycklig som jag kände mig när jag såg Obama och John Biden stå tillsammans, resandes varandras hände inför en jublande publikskara i Chicago! Grattis, USA! Bra gjort!
Det roligaste med allt är också att just det argumentet, rasargumentet mer eller mindre aldrig användes under hela valkampanjen. Man försökte fokusera sig på politik, det viktigaste just nu! Obama fick vara politikern Barack Obama i första hand under nästan hela tiden vilket är ännu viktigare!
Ur den politiska synvinkeln är detta också ett viktigt val, men ett val där man ändå ska vara redo att allt inte blir guld som glimmar! Att USA får en demokratisk ledare är oerhört viktigt! Medan man hela tiden målat upp Irak och Afghanistan som världens farligaste länder så har man med tiden byggt upp sig själv som den egentligen allra farligaste nationen, så farlig att inget land vågar höja rösten utan att vara rädd för den stora amerikanen. Man har kunnat trampa över allt och alla med självförsvarsmotivet som enda förklaring, ovasett om det funnits själ eller inte. Nu blir USA ett land som på ett helt annat sätt försöker lösa konflikter med munnen istället för med pistolen vilket är ett måste för förtroendet för landet. Och ett måste för att vi i världen ska kunna leva något mer tryggt utan att ha känslan av ett tredje världskrig hängande över våra huvuden dagarna i ända.
Nu är det lätt att säga att medierna nästan gav demokraterna segern genom hela valrörelsen. Det känts som om republikanerna spelat inte ens andra fiol utan snarare tredje fiol och fått långt mycket sämre mediebevakning än demokraterna. Man spenderade trots allt nästan ett halvår till att bevaka vem som skulle bli demokraternas kandidat av Obama eller Hillary Clinton vilket bara det var gratis superreklam till partiet, åtminstone den första tiden. Så bara där kändes det redan för ett år sen att något var på väg att hända. Det borde bli regimskifte i USA. Sen har Sarah Palins rubriker inte hjälpt republikanerna precis. En små bitchig halvmyglande politiker från Alaska med vidlyftigt leverne är knappast det USA behöver just nu och det förstod många på ett tidigt stadium. Men jag tror knappast att man kan gå så hårt och säga att Sarah Palin stjälpte McCain. Jag tror inte heller man kan säga att medierna världens över stjälpte republikanerna. Jag tror att John McCain hade förlorat i alla fall. Om någon stjälpte republikanerna så var det George W Bush, kanske redan för flera år sen!
Samtidigt så ska man vara beredd på att även om Obama idag målas upp som en Jesusgestalt och världsfrälsare så kommer det att komma många stunder på resan de närmaste fyra åren då många, förmodligen jag också, kommer att bli besvikna på Obama. Han jobbar ur ett enormt underläge ekomomiskt och precis som i Sverige säger man en sak och gör en annan när ord ska bli handling. Trots allt, det är USA. Så även om han går Eriksgata idag så kan det snabbt förvandlas till en ökenvandring i fyra år.
Men idag får han vara hjälte, som mannen som befriade oss från terroreran Bush och som mannen som förverkligade en dröm för miljoner amerikaner och som satte handling på de berömda orden:
”I have a dream…”
Grattis, Barack Obama, grattis USA – och välkommen tillbaka till verkligheten!

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage