Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Kompositörerna undanskuffade - inget nytt | Kris och VD-löner - allt är som förr »

Lissabonfördraget – fylld med ruffel och båg
Stafrin | 19 November, 2008 15:40
Imorgon skulle kunna vara en viktig dag i Sverige, för det är då som den svenska riksdagen röstar om ”Lissabonfördraget”, den nya EU-konstitutionen. Något annat än ett ja vore tyvärr ett smärre mirakel, eftersom fem av sju partier är stora EU-förespråkare och så många motståndare inom de egna leden finns inte att det skulle plötsligt bli ett avslag. Denna omröstning borde dock inte alls ske och har behandlats inom EU med ruffel och båg och med metoder som på intet sätt kan beskrivas som demokratiska. För det första har Irland redan röstat nej till fördraget vilket innebär att EU sen länge borde ha kastat fördraget i det runda arkivet. Men istället för att acceptera de regler man själva har godtagit, vetorättsklausulen, så försöker de andra EU-länderna tvinga Irland att ändra sitt val och på något sätt gå emot befolkningen. För det andra borde vi i befolkningen ha något att säga till om i frågan eftersom det är våra liv som fördraget handlar om. Men en folkomröstning vågar inget land ha, förutom Irland som har det inskrivet i grundlagen, eftersom man är rädd för befolkningen och möjligheten att man skulle rösta nej. Märk hur många fler länder hade folkomröstning när förra fördraget skulle slås igenom 2005 och folket sa nej. Nu vågar man inte utan tar det säkra före det osäkra och låter maktens elit bestämma istället, trots att det egentligen är nästan samma grundlag som man skrivit om med hieroglyfer. Snacka om att EU är demokratiskt!
Men nu ska det ändå beslutas i riksdagen och jag hoppas ändå att så många som möjligt där tar sitt förnuft tillfånga och röstar NEJ till den! Den är ett stort steg närmare ett europeiskt förenta stater där vi förbinder oss att delta och innebär att vi blir mer eller mindre underlydande till eliten i EU med relativt lite att säga till om. Man har inte lärt sig ett dyft från EU-valet 2004 då de EU-kritiska partierna gick framåt i protest mot den överstatlighet och det bestämmande över huvudet som befolkningen tröttnat på. Det man kan fråga är om det i överhuvudtaget är någon vits att ha några val alls numera om man ändå är så rädd för folkets åsikter och för att förlora det minsta lilla makt. Men, som sagt, förnuftet säger att det blir ett ja i riksdagen i morgon. Inget har pekat på något annat. Sen vad som händer beror på Irlands förmåga att stå på sig eller inte. Accepterar EU ett nej så sitter jag väl om ytterligare tre år och skriver samma text om ännu en version av samma fördrag.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage