Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Var ligger förmildringen, Beatrice Ask? | Därför är Ara inte värd Järrringpriset »

Invandrarkontrakt - ett populistiskt och korkat förslag
Stafrin | 26 November, 2008 16:16
Moderaterna tycks inte vilja bli av med den främlingsfientliga stämpel som man drog på sig efter Janne Josefssons smygfilmning av politiska valstugor inför valet 2002. Nu har man tydligen startat en tävling i där man ska komma på så många förslag som möjligt för att bräcka Sverigedemokraterna. Och kanske kan man bräcka dom, men blir det verkligen så mycket bättre om samma politik görs av någon annan, som redan sitter i riksdagen? I det här fallet så är det Per Schlinmanns korkade och populistiska förslag med kontrakt för invandrare om att dom accepterar de svenska lagarna och värderingarna. I detta fallet är värderingarna, enligt Schlingmann, att man accepterar att män och kvinnor är jämställda och att man är myndig och får göra som man vill när man fyllt 18. Dom svenska lagarna är för alla svenskar en skyldighet att följa annars får det påföljder. Man ska inte behöva skriva det på näsan ett par extra gånger bara för att man kommer från ett annat land. Sveriges Rikes Lag är det enda man behöver lära sig och det gäller svenskar som invandrare. Sen kan man debattera orsakerna till att det finns invandrare som begår brott, men det är en annan sak. Det blir knappast bättre av att man misstänker och tvingar alla som kommer till Sverige att lova det extra mycket utan snarare kan det skapa en stämning i Sverige som gör det värre. Sen vad som är de svenska värderingarna kan man diskutera i timmar och jag är nästan säker på att när Per Schlingmann har renskrivit servetterna där han förhoppningsvis skrivit ner urspringsidén på så finns där fler värderingsförslag än bara två som ska finnas i kontrakten. Vad kommer att finnas mer? Nu har det drivits hejdlöst på alla tidningars debattsidor med att man ska tvinga dom att dansa "Små grodorna" eller dylikt, till alla förespråkares stora irritation, men det är en fundering som tål att tänkas på. Hur långt är vi beredda att gå för att någon ska få rätt att kallas för svensk?
Att män och kvinnor ska vara jämställda blir en intressant sak, med tanke på att man inte ens inom alliansen är på det klara med var man drar den jämställdhetsgränsen. Gränserna för det är inte ens klara för flera infödda svenskar.
Sen hur detta ska efterlevas är också en annan intressant sak. Detta ska invandrare alltså skriva på för att bli svenska medborgare. Bryter man mot det så blir man av med sin försörjning, men enligt lagen så måste en svensk ha minst existensminimum vilket gör det hotet antningen tandlöst eller odemokratiskt.
Det är fortfarande människor vi talar om. Visst, det finns en klick människor som försöker utnyttja att vi faktiskt har ett socialt skyddsnät och att vi har det mycket bättre än dom har i sina hemländer. Men vi blåser upp dessa människor så stort i medierna att vi helt glömmer bort den stora massa av invandrare som faktiskt sköter sig och vill ha jobb. De finns där, men skapar inga sensationsnyheter vilket gör att dom glöms bort. Tyvärr får en stor del av dom inte heller jobb, eftersom vi lever i en smygdiskriminering i dag som går långt utanför moderaternas lokaler. Ändå har många av dom tålamod och försöker leva som vilka svenskar som helst. Men är det någon som ser det? Och är det någon politiker som försöker ta tag i det?
Men är dom tacksamma att skapa politik av, eftersom det är ett effektivt sätt att få upp folks ögonbryn genom att vara hård mot dom nya svenskarna. Men dessa är människor. Dom ska följa dom lagar som redan finns. Dom vill leva ett liv som vilken svensk som helst (förhoppningsvis i alla fall). Och då ska vi också behandla dom därefter. Som människor. Inte bara som politiska redskap för att få upp opinionssiffrorna med.

Läs också två bra krönikor i ämnet i både Aftonbladet och Expressen (hur ofta sker det?). En av Åsa Peterson och en av Ann-Charlotte Marteus.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
politiker [Reply]
Peter Ingestad | 26 November, 2008 18:01

sossen e som polyfem
enögd, tycker folks problem

är ofina, för underklass
dom ska ha det riktigt kass

"rörelsen" vår struntelit
tycker vanligt folk är skit

läxar upp oss varje da
säjer bara bla bla bla

floskler floskler floskler blaj
inte minst på första maj!

+

nog fanken e man liberal
oljigt inställsam och hal

överklassen kan nog dra
maktens slipsten ganska bra

kallar sig vår frihetsvän
älskar bara pånboken

den egna, haha, vilken sköld
för rätten, tycker skatt är stöld

vill ni komma ingenstans?
rösta på vår Allians!

(no subject) [Reply]
Stafrin | 26 November, 2008 21:24

Vem sa att retoriken var död? ;)

/JS08

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage