Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sundsvalls kommuns julnöt! | Jultankar kring Alf Robertson död »

En gång var musiken lätt...
Stafrin | 22 December, 2008 18:16
Jag vet att jag har varit inne på detta förr, men jag anser att det är en viktig sak som kräver att upprepas: Vad håller vi på med när det gäller kulturen i världen? Det var när jag såg nyheten om att skivbolaget Warner kräver att deras videor plockas bort från YouTube som dessa tankar kom upp igen. Först funderar man förstås på intelligensen hos Warner när man, i en tid då ny musik, åtminstone i svensk TV, knappt förekommer längre, tackar nej till det största forumet för gratisreklam man kan få. Men sen så tänker man vidare på utvecklingen totalt sett; Tänk att det fanns en tid på 80-talet då det fanns fritt i radion att få lyssna på vilken musik man ville, det fanns dansband, dragspel, jazz, visor, pop, hårdrock, vad du ville. Du fick välja själv också vilket format du skulle köpa i, LP eller Kassett. Dessutom fick du behålla musiken och lyssna på den när du ville och hur ofta du ville. Kulturen blomstrade och var fri och lättsam!
Idag (enligt branschen och medierna) så måste du ha en dator och kreditkort för att få lyssna på musik med hjälp av små enstaka ljudfiler. Du får inte behålla musiken längre. Och du ska köpa sånt som ligger på topplistan för skivbolagen kan bara tjäna pengar på det (det är nämligen nästan den enda sorts musik som spelas). Är det det som kallas demokrati och valfrihet? Du kan snart inte ens vissla på en låt på stan utan att en STIM-nisse kommer och ber dig fylla i en blankett. Är det sån kultur vi vill ha? Kultur och pengar har idag ställts mot varandra, efter att ha kunnat jobba sida vid sida hela tiden på en normal nivå. Jag, som anser att kultur, och framför allt musik, vara bland det viktigaste i världen fasar för fortsättningen.

/JS08

Bloggtoppen.se
 #
User Comments
Trackback funkar inte. [Reply]
Thomas Tvivlaren | 23 December, 2008 23:20

Trackback funkade inte så jag gör så här istället:

http://www.thomastvivlaren.se/2008/12/han-hon-hon-dy-del-2-sockerbagaren.html

(no subject) [Reply]
Stafrin | 24 December, 2008 13:15

Tackar för länk och uppmärksammande!

(no subject) [Reply]
Thomas Tvivlaren | 31 December, 2008 01:05

Tack själv!

(no subject) [Reply]
lilli | 03 Januari, 2009 21:31

Ja, bolagen skjuter sig själva i benet med sina restriktioner och förbud.

Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage