Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« "Ericsson Globe" - ett patetiskt drag | Trots schlagerkritiken tittar svensken ändå »

Energiuppgörelsen – ett steg bakåt
Stafrin | 05 Februari, 2009 20:53
Så kan vi till sist sätta punkt för kärnkraftsomröstningen 1980. Numera är det fritt att bygga nya kärnkraftverk efter att Centerpartiet omvänts till en lojal Allianssoldat och rättat in sig i ledet. Det är otroligt hur man efter två kärnkraftsolyckor på 30 år samt ett par hotande läckor ännu tror att kärnkraft fortfarande är så otroligt säkert att man kan bygga nya. Tage Danielssons genialiska ”Om sannolikhet” har aldrig känts mer nära trots att den har 30 år på nacken. Jo, jag vet. Vi är fast med eländet till dess att vi hittat nya energimedel att använda, men problemet är att vi ju aldrig tycks vilja söka på riktigt. Detta har aldrig tagits på allvar och sökandet verkar ha fastnat sen länge. För löftet i dagens beslut att också öka satsningen på vindkraft känns mer som ett hundben till motståndarna än ett seriöst försök till satsning. Detta är ett förslag som mer satsar på kärnkraft mer seriöst än som vill hitta något annat att använda.
Men framför allt är detta ett politiskt förslag. Tiden samt bristen på framgång med alternativa energimedel har gjort att kärnkraft blivit ett med folks medvetande, trots de uppenbara riskerna. Ännu ett bevis på att vi informerar för lite nuförtiden om att det fanns en tid innan igår. Det har talats om en ny folkomröstning nu när den gamla tjänat ut, vilket vore en katastrof här för då om något blir det ett Ja till kärnkraft. Så självklart försöker Alliansen vinna tillbaka sina väljare från ett socialdemokratiskt parti som både allierat sig med viktiga partners som på ena sidan är motståndare (Läs Miljöpartiet) och på andra sidan är stora fans (Läs facken). Då kanske det är värt att överge det sista som var kvar av det ursprungliga Centerpartiet samt även en av de få egna saker som fortfarande skiljer Centerpartiet från de andra allianspartierna. Men det är alltid tragiskt med partier som inte vågar stå för sin åsikt även i motvind. Maud Olofssons logik vid presskonferensen idag var klockren. Hon hyllade beslutet för ”våra barns skull” medan hon i intervju efteråt sa att hon egentligen inte gillar kärnkraften och helst vill se alternativa medel. Det liknade mer Bill och Bull på resonemanget och Mona Sahlins beskrivning av hennes ord som flummigt har aldrig känts mer träffsäkert.
Men oavsett så kvar står fakta, ja, vi måste ha kvar kärnkraften till dess vi på allvar börjat satsa på alternativa kärnbränslen. Men det betyder inte att vi måste sitta och hylla kärnkraften och se det som vår enda väg. Fortfarande har vi sett bevis på att det är en farlig väg och detta försvinner inte för att vi blundar för det. Vi måste börja satsa på allvar på alternativa medel och vi måste börja nu! Nu får det vara nog med velandet och rullandet med tummarna! Att satsa seriösare på kärnkraftverk efter en eventuell valseger 2010 är inte ett steg åt det hållet utan ett steg bakåt i utvecklingen.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage