Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Äntligen splittring om invandrarpolitiken | Snart drunknar vi i bröllopsartiklar... »

Programledarbyte i "På spåret" - djärvt eller korkat?
Stafrin | 20 Februari, 2009 21:30
Lycka till SVT, säger jag när det gäller det slutliga beskedet att peta Ingvar Oldsberg och Björn Hellberg som programledare i kanalens, ja, just nu svensk TV med hästlängder, bästa program "På spåret" (jo, jag säger peta för jag tror det ligger mer bakom än att Oldsberg bara hoppar av). Det är inget snack; mitt ibland skrålande usla karaokeprogram som "Så ska det låta" och "Doobiboo" och alla miljoner spyor till auditionsåpaprogram i TV så är "På spåret" oasen, det enda riktiga familjenprogrammet med sans, förnuft och underhållning. Dessutom har programmet alltid funnits där. Mitt ibland alla program som kommer och går om vart annat så finns Oldsberg och Hellberg där år efter år. Samtidigt är man ju medveten om att inget varar för evigt och "På spåret" har hållit på i 20 år.
SVTs ständiga åldersnoja är ju en annan sida av det hela, att man hela tiden måste ha någon som är passande under 45 och som är ungdomlig för att locka en yngre, mer köpkraftig, publik. Som en ständigt påminnelse om att dagens underhållningsvärld och TV-värld är mer kommersiell än nånsin, även om man inte har reklamavbrott.
När det då gäller "På spåret" så tycker jag att det i så fall hade varit mer vettigt att lägga ner programmet än att sätta två nya poppisprogramledare där. Det är trots allt en viss skillnad på att byta programledare för ett program som "På spåret" och på "Så ska det låta", "Bingolotto" eller "Allsång på Skansen". Här snackar vi en person som mer eller mindre satt sin personliga prägel på programmet. Allt det som gjort programmet, som dragit 2 miljoner tittare i mer än 15 år, frågorna, klurigheterna, humorn och inramningen är signerat Ingvar Oldsberg, till skillnad mot dom andra programmen där programledarna mer funkar som gallionsfigurer. Det ersätter man inte bara så där rakt av och tror att det bara är att vandra vidare. Man kan snacka om förnyelse hur mycket man vill, men det går nog inte att komma ifrån; med nya programledare blir det också ett nytt program. Man har ett otroligt hårt jobb framför sig att försöka locka tittarna att stanna kvar efter fredagens final för en till säsong med nya programledare.
Samtidigt som Sverige nu sågar petningen av Oldsberg och Hellberg så kanske man ska se vilka SVT vill ska ersätta också innan man fullständigt slutar titta. De kan ju hitta en mirakelkur som gör det hela trots allt intressant. Men, som sagt, det är ett mycket svår sits SVT har satt sig i. Därvid, åter, lycka till!

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage