Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sundsvalls skivmässa - en besvikelse... | Det osynliga valet »

Första maj - en fråga om engagemang...
Stafrin | 02 Maj, 2009 22:55
Åter kom första maj och i Sundsvall var tåget något större än jag väntat mig, efter LOs skandal och Monas totaldyk. Därmed inte sagt att det för den sakens skull var en bra föreställning. Här i Sundsvall talade Stefan Löfven, även känd som Metalordföranden som sänkte lönerna. Han ville ha ett nytt kunskapslyft och bättre utbildningsmöjligheter är ingen dum idé. Men kom med nåt nyare än kunskapslyftet som i sina sämsta stunder tenderade till arbetsmarknadsåtgärd. Dessutom talade Beduin-Anita (ja, alltså vårt ärade kommunalråd Anita Bdioui) som talade så vackert om att rädda jobben och inte göra fler arbetslösa. Intressant med tanke på att hennes parti här uppe har stängt ner X antal skolor och gjort ett fler tal lärare arbetslösa. Herren ger och herren tar...
Tåget var alltså oväntat stort och bästa parollen hade ett gäng ungdomar som klätt ut sig till fångar som satt i hop med rep och texten: "Arbetslös!" samt skylten "Vi vill ha jobb". Det är alltid kul med lite fyndighet och fantasi.
Bland övriga tal så var det fyllt med kängor till moderaternas cyniska politik mot arbetslösa och svaga, rättfärdiga sådana också, men det hade ju varit roligare om man hade fått veta exakt vad socialdemokraterna egentligen hade tänkt sig själva. Det är ca 1 1/2 år kvar till val i Sverige, vi har en regering som inte gör ett dyft åt krisen och som dessförinnan sett till att trycka ner lågklassmänniskor i skorna samt en socialdemokratisk opposition som hänger med huvuderna, har ingen riktigt plan, går inte till attack och låter allt ske. Fast det kanske är det som är planen. Alliansen vann på att man bara sänkte arbetsgivaravgiften och höjde a-kassan och man vinner väljare nu på att göra ingenting så då kanske socialdemokraterna i långa loppet också vinner på att inte göra nåt. Men likväl. Väljarna kräver nåt besked om vad socialdemokraterna vill. Dom kräver en opposition som är som iglar på regeringen. Och förmodligen också ett svar på hur man ska kunna samarbeta med partier som egentligen inte har nåt gemensamt med dom själva? Hur ska man få Vänsterpartiet med på en EU-liberal utrikespolitik, till exempel? Och förrän någon/några av dessa frågor får ett svar så får man hoppas på att Alliansen gör bort sig till 2010. Fast om de bara fortsätter rullar tummarna så kanske risken finns för fortsatt borgerligt styre.
Det mest positiva med första maj var alla bevis på en aktiv ungdomsrörelse som, även om man inte höll med om det dom stod för alla gånger, visade på en mycket mer vilja och engagemang än de vuxna politikerna. En ung medlem i Ung Vänster, som inte kunde vara äldre än 15-16 år skällde ut Jan Björklund för hans skolpolitik med ett tal som kom från hjärtat, inte från ett nedskrivet innantill läst manus. DET är politiskt engagemang. Mer sånt behövs i politiken och främst på första maj. Det, och den värmande solen, satte färg på gårdagens maj-demonstration.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage