Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Stafrins Spaning får nytt utseende! | 90-talet - mitt försvarstal »

Att rösta eller inte rösta…
Stafrin | 27 Maj, 2009 21:13
Sent om sido kom EU-kampanjen väl igång och mesta tiden i medierna tycks gå till att visa opinionsundersökningar och få folk att i överhuvudtaget gå och rösta. I Aftonbladet idag så ägnar man stor tid att med krönikörer uppmana folk att rösta i EU-valet. Lena Melin dundrar med att det inte finns något skäl att inte göra det. Jag håller inte med om det (vilket inte är ovanligt när det gäller Lena Melin). Jag tänker rösta, inget snack, även om jag är EU-kritiker ut i fingerspetsarna och förespråkar starkt att Sverige ska lämna unionen. Det är för mig en fullkomlig gåta att inte fler (folk alltså, inte politiker) reagerar på hur man vill göra EU till Europas förenta stater och tror att man kan påverka EU från insidan när EU redan på flera plan visat en överstatlighet som inte är av denna världen och en politik där man gynnar den ekonomiskt starke nästan hela tiden. Ska man få folk att rösta kanske måste man se lite psykologiskt på det hela. För logiken säger, ju längre bort från folket en makthavare kommer, ju mindre bryr sig folk om honom. Om EU-parlamentet sätter sig på höga hästar med svinhöga löner, vägrar lyssna på folket och vill inte gå ut och se verkligheten så kommer folk att strunta i EU också, enkel matematik.
I senaste EU-valet var valdeltagandet rekordlågt och flera EU-kritiska partier kom in i EU-parlamentet. Överallt hörde man politiker i valprogrammen Europa över säga:
”Detta har varit en tankeställare för oss. Vi måste bli bättre på att lyssna på folket och minska klyftorna!”
Man kan inte påstå att de infriat dom löftena. Snarare har man gått ännu längre från folket. Det är synd att få tittar på detta när försöker uppmana folk att rösta utan oftast är det EU-positiva partier/medier som vill få folk att bli lika glada i EU som dom. Dessutom blir jag alltid lika less när man i desperation försöker pussla ihop vänsterfolk och högerextrimister som samma sorts folk för att båda vill ut ur EU. Då har man inte fattat vad politik går ut på alls.
Så jag förstår att folk struntar i att rösta. Däremot så tror jag själv inte på metoden och skulle inte anamma det själv, om det inte var väldig akut brist på kandidater vill säga. Jag vill så länge vi är med kunna lägga en röst på det parti som jag ändå tror kan göra sitt bästa för frågor jag tror på och som inifrån kan försöka göra EU mer mänskligt. Dessutom vill jag förhindra att extrema och oseriösa partier kommer in i parlamentet. Om det inte går så har i alla fall jag gjort mitt bästa. Jag skulle kunna uppmana att folk att gå ut och rösta på de få EU-negativa partier som finns (om man nu röstskolkar på grund av hur EU funkar alltså), men det är nåt som är upp till var och en. Jag är övertygad om att deltagandet i detta val kommer också att bli rekordlågt, inte minst för att man precis börjat valkampanja och det nu är en och en halv vecka kvar till valdagen. Om ni känner att ni vill försöka påverka EU åt nåt håll, gå och rösta. Om ni inte går och rösta så förstår jag er besvikelse. Det krävs trots allt två för att ett tycke ska uppstå…

/JS09

Bloggtoppen.se

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage