Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« 90-talet - mitt försvarstal | Nationaldagsfirandet behöver nytänkande! »

Sval debatt inför EU-valet
Stafrin | 04 Juni, 2009 23:00
Halvt oengagerande och flummig är mitt första intryck av den slutdebatt inför EU-valet som SVTs ”Agenda” hade ikväll där toppnamnen i varje parti möttes. Även om det uppstod heta debatter och programledaren Karin Hübinette fick sära på flera politiker som talade i munnen på varandra så kändes den rätt ljummen. Har till exempel Marit Paulsen nånsin varit så tystlåten och tillbakadragen i TV att programledaren fått dra ur henne en motivering?
Moderaternas Gunnar Hökmark satt lojt tillbakalutad och lyssnade medan Vänsterns Eva-Britt Svensson satt och slog sig på bröstet å sitt partis vägnar. Bäst i debatten tyckte jag Marita Ulvskog kändes som var engagerad och svarade snabbt och utnyttjade tiden rätt. Och engagerad får man väl också säga att Kristdemokraternas Ella Bohlin var.
Klockrenaste citatet stod Gunnar Hökmark för i frågan om EUs framtida makt och vad EU ska bestämma:
”De frågor som passar bäst för centralt ska beslutas där och de frågor som är inhemska och lokala ska bestämmas här!”
Klok som en bok! Jag kunde inte ha sagt det bättre själv, även om det inte säger ett jota om vilka frågor som det är. Samma kan man undra hans logik när han försvarade att moderaterna som enda parti inte vill sänka införselkvoten på sprit med att det inte ska börja brännas hemma igen. Jag vill inte verka tråkig men om man börjar anställa poliser så kan man både sänka kvoten och stoppa svartspriten samtidigt. Fiffigt, va? Men då skulle förstås det bli svårt för de vinproducerade medlemmarna i EU att få betalt för sina varor.
Härligt också att se debatten om huruvida Försäkringskassan ska ge tillstånd innan man får vård i ett annat EU-land. Alla borgarna var mot och Centerns Lena Ek tänkte på den stackars redan hårt pressade personalen på Försäkringskassan som i så fall ska ha ännu en börda att tänka på, vilket är intressant eftersom det är Alliansen själva som varit med och sett till att Försäkringskassan är hårt pressade.
Borgarna var inte heller sen att titt som tätt pika de fyra på vänstersidan för att alla var EU-kritiker. Intressant att Miljöpartiet, som nyss tagit bort sitt utträdeskrav, Socialdemokraterna, som varit EU-positiva sen starten och Junilistan, som säger sig vara kritiska men vill vara kvar i EU, representeras av tre personer som alla egentligen inte alls vill vara med i EU (Carl Schlüter, Marita Ulvskog och Sören Wibe).
Marit Paulsens klokaste inlägg var när hon sa att EU ska ta emot fler flyktingar och inte bli en fästning Europa. För övrigt tycker jag att Karin Hübinette var lite väl snabb att låta frågan, som egentligen handlade om hur man ska stoppa högerextremismens frammarsch i Europa, övergå i EUs eventuella invandrarpolitik. Det hade varit kul att höra mer om hur man egentligen har planerat att hantera det faktum att var och vartannat land i Europa numera har ett främlingsfientligt parti i sina riksdagar.
Slutorden från Sören Wibe och Carl Schlüter är kanske det viktigaste. Wibe hävdade att när det närmar sig EU-val blir alla EU-kritiker, vilket i och för sig också kan bero på att TV ställer frågan utifrån det perspektivet (vad man nu än tycker om det). Däremot gillade jag när han sa att alla de andra i själva verket fört över makten till EU. Och nio gånger av tio röstar de på samma sätt. Åter tycker jag att det är intressant att det finns de som hävdar att man kan påverka inom EU när man är EU-kritiker.
Som sagt, debatten var rätt sval i mina ögon och gav inte så mycket informationsmässigt. Men så går den väl i linje med hela EU-valet detta år, som också är svalt och innehåller ännu mindre informationsmässigt.

/JS09

Bloggtoppen.se

 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage