Blogg gratis Logga in
Info
Min bild!
Om: Jag heter Jörgen Stafrin, är 42 år och bor i Sundsvall. Jag har i 20 år skrivit krönikor i radion och på webben och har sen 2006 denna blogg. Mellan 2006-2013 så var den mer fokuserad på politik och samhällskritik. Sen gjorde jag små tankeutflykter och betraktelser om vad som hände i Sverige, saker jag såg och hur vi fungerade som folk. Sen 2017 ligger denna blogg dock på is av tidsbrist. Kanske kommer jag tillbaka till den någon gång, men den kommer inte uppdateras på ett bra tag. Men gå gärna tillbaka och läs gamla artiklar om vad som hände mellan 2006-2017, och kommentera gärna, för jag svarar ändå!
Kategorier
Länkar

« Sval debatt inför EU-valet | Kritiken mot EU finns där - trots valresultatet! »

Nationaldagsfirandet behöver nytänkande!
Stafrin | 06 Juni, 2009 17:56
Det är femårsjubileum för nationaldagen som röd dag och som allmän folkfest på stan här i Sundsvall och frågan är, när jag nu bevittnat årets upplaga, om denna fest har någon större framtid i dess nuvarande form. I Sundsvall firas den genom att föreningar får visa upp sig längst hela stan, man har ett nationaldagståg samt uppträdanden på torget. Tidigare har man även uppträtt på andra delar i stan som hamnen, men det är numera borta, troligast av ekonomiska skäl för att kommunen har insett att plånboken trots allt har en botten också. Jag tänker inte lägga någon stor aspekt på uppträdandet på Stora Scenen. Man har dragit åt svångremmen vilket gör att Sven-Bertil Taube, kronprinsessan Victoria och Loa Falkman har ersatts av ungdomar, hemmaartisten Anna Stadling och mindre kända operasångaren Mats Karlsson samt tonvis med stipendieutdelanden . Jag gör vågen bara åt det! Om sen folk vill se det eller inte är en annan sak…
Och jag är för att man visar upp vårt föreningsliv, jag är ju trots allt en del av det. Om man ska peka på någon fördel med denna krystade folkfest så är det just att man låter föreningarna visa upp sig. Men om man ska ha några föreningar som står där och utgör 70 % av firandet så måste man visa att man bryr sig under årets övriga 364 dagar också. Det går inte att strunta i att ge föreningarna bidrag och pengar och låta dom klara sig själv och sen när det är nationaldag fråga om de vill vara med och visa upp sig. Andelen föreningar som stod där i år var rekordlåg och för att fylla ut hade Sundsvalls gymnasium fått stå längst halva Storgatan. Andelen besökare var väl inte lika många som tidigare heller och de som var där gick planlöst fram och tillbaka längst Storgatan och väntade på Stora Scenens aktiviteter på eftermiddagen. Om detta håller i sig så finns det inga föreningar kvar som står där och inget att visa upp på nationaldagen.
Nationaldagståget, Sveriges desperat krystade försök att likna norrmännen, tycker jag är höjden av humor och komik och i år var man mer rolig än nånsin. Det ultimata beviset på hur fel det kan bli trots att man nånstans vill rätt. För aldrig nånstans så möts man av likgiltigare och mer oengagerade ansikten än hos de som går i tåget. I Norge skiner varenda tågdeltagare från öra till öra. I Sverige vandrar man pliktskyldigast med en flagga i handen med stelt och trött ansikte, inte för Sverige i första hand utan för att visa upp sin förening. OK, man ville visa att vi svenskar också kan fira och hylla vårt land, men jag tvivlar att planen när man kläckte idén om ett eget nationaldagståg var att det mer skulle likna ett begravningståg som masar sig igenom stan.
Att sen orkestern i tåget väljer att marschera till Lipps Incs discohit ”Funky town” gör det hela ännu mer komisk. Hur tänkte man där?
”Vi måste spela det mest passande som går på nationaldagen, nåt som vi förknippar Sverige med!”
”Ja, vi spelar ”Funky town”!”
Nej, jag ska inte bara gnälla. Jag ger en eloge till ett gäng av duktiga ungdomar som uppträdde längst gatorna. Kulturskolans jazzorkestrar spelade kanonbra musik och Flora Big Band är ett av stans bästa storband! Synd att dom fick spela på en undangömd scen längst bort på Storgatan, men ändå.
Men jag har aldrig fattat, och gör så inte än, VARFÖR vi inte kommer med ett eget koncept om vi nu ska fira nationaldagen som en folkfest utan måste göra en show plagierad och hämtad från vad andra länder gör. Det var säkert spännande de första åren, men i år verkade det i Sundsvall i alla fall som om nyhetens behag runnit ut och man nu gick mest för att det händer nåt på stan. Alla andra reser bort denna dag. Det är åtminstone här i Sundsvall dags för nytänkande – igen.

/JS09

Bloggtoppen.se
 #
Add Comment

Ämne

Text

Ditt namn

Din e-mailadress (om du har)

Din hemsida (om du har)

 authimage